ΓΙΑΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΜΠΛΟΚ? ΤΙ ΣΚΟΠΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ? ΠΟΙΑ Η ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ?

Σαν αφελής Έλληνας,όπως χιλιάδες άλλοι, που είμαι πίστεψα ότι θα μπορούσα να υλοποιήσω τα επενδυτικά σχέδιά μου καταθέτοντας μία ολοκληρωμένη πρόταση προκειμένου να στηριχθώ από τον αναπτυξιακό-επενδυτικό νόμο 3299/2004.


Αφού αντιμετώπισα τις συμπληγάδες της ελληνικής γραφειοκρατίας και συνάντησα άπειρους "κύκλωπες" και "λεστρυγόνες" υπαλληλίσκους που θεωρούσαν τον εαυτό τους την "απόλυτη εξουσία" οι οποίοι έκαναν τα πάντα για να με απογοητεύσουν και να με τιμωρήσουν επειδή θέλω να προσφέρω στην οικονομία ενός εγκατελειμένου και ερημωμένου τόπου, κατάφερα μετά από πολύμηνο και πολυέξοδο γολγοθά να συγκεντρώσσω όλα αυτά τα χαρτιά και τις εγκρίσεις που απαιτούνταν από τον νόμο.


Κατόπιν ήρθα αντιμέτωπος με τους νόμιμους τοκογλύφους και νταβατζήδες της ελληνικής κοινωνίας, τις τράπεζες. Με είδαν σαν εξωγήινο και υπόδουλό τους, βγάζοντάς μου την πίστη για να μου δώσουν έγκριση για χρηματοδότηση μέρους της επένδυσής μου με τοκογλυφικούς όρους και εξασφαλίσεις.


Αφού ξεπέρασα όλους αυτούς τους ανασταλτικούς παράγοντες πίστεψα ότι ήρθε η λύτρωση από το μαρτύριο με την κατάθεση της επενδυτικής μου πρότασης στις υπηρεσίες του ελληνικού κράτους που είναι αρμόδιες για να εγκρίνουν και στηρίζουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη στον τόπο.



ΑΜ ΔΕ !!!


Μαζί με χιλιάδες άλλους επενδυτές κάθομαι και περιμένω πότε θα φιλοτημηθεί να κινηθεί και να τις αξιολογήσει ο τερατώδης μηχανισμός του υπουργείου "Ανάπτυξης" ο οποίος δεν λέει να πάρει μπροστά και να εξετάσει έστω και μία. Ακόμη δεν έχουν κάνει ούτε καν την καταγραφή των προτάσεων.


Αφού τέλος πάντων κάποια στιγμή, σε ένα - δύο χρόνια αποφασίσουν να αφήσουν το βόλεμά τους και εγκρίνουν την επένδυσή μου, θα περάσω στο δεύτερο στάδιο των βασανιστηρίων.


Θα ολοκληρώσω την επένδυση μέσα στα υποχρεωτικά χρονοδιαγράμματα που με υποχρεώνει ο νόμος με απειλή ποινής απόρριψης -χωρίς αντίστοιχα να τηρεί και το κράτος τα δικά του υποχρεωτικά χρονοδιαγράμματα, χωρίς καμμία ποινή ή επίπτωση.


θα την εξωφλήσω πλήρως (με δικά μου χρήματα ή δάνεια), όπως είμαι υποχρεωμένος, προκειμένου να πιστοποιήσουν την ολοκλήρωση.


Θα περιμένω χρόνια για να μου δώσουν τα χρήματα της επιδότησης που δικαιούμαι- αν και ο νόμος τους υποχρεώνει να μου τα δώσουν μέσα σε ρητό χρονικό διάστημα.



Αν καταφέρω στο μεταξύ να γλυτώσω την χρεοκοπία και φτάσω απλά στα πρόθυρα αυτής, θα εισπράξω τα χρήματα της επιδότησης θα τα δώσω όλα για να πληρώσω τους τόκους από τα δάνεια που θα έχω πάρει για να πληρώσω τους προμηθευτές και θα ξεμπλέξω.


θα έχει τελειώσει το μαρτύριό μου.


θα έχω κάνει μία επένδυση με την οικονομική συνδρομή του ελληνικού κράτους (το σωστό είναι της Ευρωπαικής Ένωσης) που θα ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσόν των 0 ευρώ (επιδότηση μείον τόκοι δανείων = 0).



Θα έχω δώσει χιλιάδες μεροκάματα σε άνεργους-εργαζόμενους, θα έχω πληρώσει-και θα πληρώνω για όλη μου τη ζωή- ένα σκασμό φόρους και ΦΠΑ (το οποίο δεν θα μου επιστρέφουν ούτε με σφαίρες) και ΟΛΑ ΚΑΛΑ !!!


ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΤΕ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΤΟΥ ΕΣΠΑ Η ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΜΑ.



Άλλωστε τι μπορώ να κάνω μόνος μου? Πόσο μπορώ να διαμαρτυρηθώ? Που μπορώ να βρώ το δίκιο μου?

Μόνος μου ΤΙΠΟΤΑ !!!

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΟΥΜΕ, ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΎΜΕ, ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ.

ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΑΡΙZΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ !!!

ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΝΑ ΤΑ ΠΡΑΞΟΥΝ.

ΕΝΑΣ-ΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ !!!

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΙΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚ ΓΙΑ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΚΑΘΕ ΓΝΩΣΤΟ ΣΑΣ ΠΟΥ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΙΡΑ.

Αναρτήθηκε από Επενδυτής















Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Στα συρτάρια παραμένουν αναπτυξιακός νόμος και ΕΣΠΑ

Ξέχασαν τις επενδύσεις- Στο ναδίρ οι πληρωμές του Προγράμματος
ΔΙΟΝ. ΣΤΑΜΠΟΓΛΗΣ Σάββατο 1 Μαΐου 2010 «το βημα»
Με μια αναξιοποίητη ακίνητη δημόσια περιουσία που ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ, με έναν υπό κατάρτιση από τον περασμένο Νοέμβριο νέο αναπτυξιακό νόμο, με«στάση πληρωμών» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ 2010) και με μια ανεπίτρεπτα χαμηλή απορροφητικότητα πόρων από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), η κυβέρνηση με πράξεις και παραλείψεις της εξουδετέρωσε το αναπτυξιακό σκέλος της οικονομίας, ολοκληρώνοντας το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης.

Στην κατάσταση της έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, η αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας θα έπρεπε να είχε τεθεί σε προτεραιότητα, οπότε θα είχε ήδη αρχίσει να αποδίδει, αλλά μόλις πριν από λίγα εικοσιτετράωρα έγινε αναφορά στο θέμα αυτό από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τον νέο αναπτυξιακό νόμο, τον οποίο οι εναπομείναντες υποψήφιοι επενδυτές αναμένουν επί μήνες, δεν πρόκειται να αρχίσει να αποδίδει πριν από τις αρχές του 2011, έστω κι αν κατατεθεί στη Βουλή τον Μάιο, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρίας Λούκας Κατσέλη. Εν τω μεταξύ, περίπου 6.000 υποψήφιοι επενδυτές σε όλη την ελληνική επικράτεια αναμένουν την αξιολόγηση των προτάσεών τους από τις κεντρικές υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων και τις περιφερειακές διευθύνσεις τους.
Το αδιαχώρητο έχει δημιουργηθεί κυρίως όσον αφορά τους φακέλους με τις υποβληθείσες προτάσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τα φωτοβολταϊκά, δεδομένου ότι με τον νέο αναπτυξιακό νόμο η αξιολόγησή τους θα μεταφερθεί από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Εκτός όμως της μεταφοράς της αρμοδιότητας αυτής από το ένα υπουργείο στο άλλο, η οποία θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο τις αξιολογήσεις, οι όποιοι υποψήφιοι επενδυτές θα αντιμετωπίσουν και άλλα προβλήματα, όπως:
Τις μειωμένες σε σχέση με τον ισχύοντα αναπτυξιακό νόμο ενισχύσεις, σε σχέση με εκείνους τους υποψήφιους επενδυτές που υπέβαλαν τις προτάσεις τους ως το τέλος του Ιανουαρίου. Η μείωση των ενισχύσεων θα εφαρμοστεί διότι, αφενός μεν υπάρχει το γνωστό δημοσιονομικό πρόβλημα και αφετέρου δε διότι σε ορισμένες περιοχές της ελληνικής επικράτειας έχει αυξηθεί το ΑΕΠ, παράγοντας που λαμβάνεται υπόψη στον καθορισμό του ύψους των ενισχύσεων. Οσο υψηλότερο είναι το ΑΕΠ τόσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό ενίσχυσης.
Τη συγκρατημένη χρηματοδότηση των τραπεζών, οι οποίες δείχνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικές στις χορηγήσεις δανείων.
Τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν όταν εφαρμοστεί ο νόμος, αφού εν τω μεταξύ θα συνεχίζεται η μείωση των πωλήσεών τους, η μείωση νέων παραγγελιών, η αύξηση του κόστους παραγωγής και το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην οικονομία. Και στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανόν να μη θεωρήσουν συμφέρουσα την πρότασή τους και να την αποσύρουν.
Το πλήγμα
Πλήγμα όμως έχει υποστεί η ανάπτυξη και από το γεγονός ότι οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ 2010) έχουν «παγώσει», αφού από τον Ιανουάριο ως το τέλος του Μαρτίου (α΄ τρίμηνο 2010) οι πληρωμές περιορίζονται στα 1.606 εκατ. ευρώ, που είναι οι χαμηλότερες της τελευταίας δεκαετίας. Το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας γίνεται αποδέκτης διαμαρτυριών ιδιωτών που αναμένουν τις εξοφλήσεις τους από το ΠΔΕ, ενώ αποδίδει τις ευθύνες στο υπουργείο Οικονομικών που δεν αποδεσμεύει τους πόρους. Από εθνικούς πόρους έχουν διατεθεί μόνον 480 εκατ. ευρώ και από κοινοτικούς μόνον 1.126 εκατ. ευρώ. Στην κατάσταση της έκτακτης ανάγκης που έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία οι συνολικές δαπάνες του ΠΔΕ θα έπρεπε να ήταν ως τώρα τουλάχιστον τριπλάσιες.
Απορρόφηση μόλις 6%
Η κυβέρνηση παρέλαβε με απορρόφηση πόρων το ανεπίτρεπτα χαμηλό ποσοστό του 3%, αλλά έξι μήνες αργότερα η απορρόφηση βρίσκεται στο 5%. Στα τομεακά προγράμματα (υπουργείων) η απορρόφηση περιορίζεται στο 2,21% και στα περιφερειακά προγράμματα στο επίσης ανεπίτρεπτο ποσοστό του 7,07%. Η κυρία Κατσέλη έχει δηλώσει ότι κυβερνητικός στόχος είναι να φθάσει η απορρόφηση στο 15% ως το τέλος του 2010 (πληρωμές 5,2 δισ. ευρώ), αλλά έστω και εάν ήταν δυνατόν αυτό η αντικατάσταση των σημερινών περιφερειαρχών από αιρετούς με το σχέδιο «Καλλικράτης» καθιστά ιδιαίτερα επιφυλακτικούς τους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης να υπογράψουν έργα τα οποία θα αμφισβητηθούν από τους διαδόχους τους. Ορισμένα από τα προγράμματα σημειώνουν απορρόφηση κάτω του 1%, όπως είναι το πρόγραμμα ΠεριβάλλονΑειοφόρος Ανάπτυξη (0,19%), το πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση (0,10%), το Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού (0,39%) και το Διοικητικής Μεταρρύθμισης (0,46%).
Από τα περιφερειακά προγράμματα εκείνο που παρουσιάζει τη χαμηλότερη απορρόφηση είναι το Αττικής με 3,59%. Ανεξαρτήτως του ποιος φταίει για την τραγική εικόνα του ΕΣΠΑ, γεγονός είναι ότι έστω και εάν ισχύσει η αισιόδοξη πρόβλεψη για πληρωμές 5,2 δισ. ευρώ, με την τρέχουσα πορεία το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε 16 (!) χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου