ΓΙΑΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΜΠΛΟΚ? ΤΙ ΣΚΟΠΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ? ΠΟΙΑ Η ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ?

Σαν αφελής Έλληνας,όπως χιλιάδες άλλοι, που είμαι πίστεψα ότι θα μπορούσα να υλοποιήσω τα επενδυτικά σχέδιά μου καταθέτοντας μία ολοκληρωμένη πρόταση προκειμένου να στηριχθώ από τον αναπτυξιακό-επενδυτικό νόμο 3299/2004.


Αφού αντιμετώπισα τις συμπληγάδες της ελληνικής γραφειοκρατίας και συνάντησα άπειρους "κύκλωπες" και "λεστρυγόνες" υπαλληλίσκους που θεωρούσαν τον εαυτό τους την "απόλυτη εξουσία" οι οποίοι έκαναν τα πάντα για να με απογοητεύσουν και να με τιμωρήσουν επειδή θέλω να προσφέρω στην οικονομία ενός εγκατελειμένου και ερημωμένου τόπου, κατάφερα μετά από πολύμηνο και πολυέξοδο γολγοθά να συγκεντρώσσω όλα αυτά τα χαρτιά και τις εγκρίσεις που απαιτούνταν από τον νόμο.


Κατόπιν ήρθα αντιμέτωπος με τους νόμιμους τοκογλύφους και νταβατζήδες της ελληνικής κοινωνίας, τις τράπεζες. Με είδαν σαν εξωγήινο και υπόδουλό τους, βγάζοντάς μου την πίστη για να μου δώσουν έγκριση για χρηματοδότηση μέρους της επένδυσής μου με τοκογλυφικούς όρους και εξασφαλίσεις.


Αφού ξεπέρασα όλους αυτούς τους ανασταλτικούς παράγοντες πίστεψα ότι ήρθε η λύτρωση από το μαρτύριο με την κατάθεση της επενδυτικής μου πρότασης στις υπηρεσίες του ελληνικού κράτους που είναι αρμόδιες για να εγκρίνουν και στηρίζουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη στον τόπο.



ΑΜ ΔΕ !!!


Μαζί με χιλιάδες άλλους επενδυτές κάθομαι και περιμένω πότε θα φιλοτημηθεί να κινηθεί και να τις αξιολογήσει ο τερατώδης μηχανισμός του υπουργείου "Ανάπτυξης" ο οποίος δεν λέει να πάρει μπροστά και να εξετάσει έστω και μία. Ακόμη δεν έχουν κάνει ούτε καν την καταγραφή των προτάσεων.


Αφού τέλος πάντων κάποια στιγμή, σε ένα - δύο χρόνια αποφασίσουν να αφήσουν το βόλεμά τους και εγκρίνουν την επένδυσή μου, θα περάσω στο δεύτερο στάδιο των βασανιστηρίων.


Θα ολοκληρώσω την επένδυση μέσα στα υποχρεωτικά χρονοδιαγράμματα που με υποχρεώνει ο νόμος με απειλή ποινής απόρριψης -χωρίς αντίστοιχα να τηρεί και το κράτος τα δικά του υποχρεωτικά χρονοδιαγράμματα, χωρίς καμμία ποινή ή επίπτωση.


θα την εξωφλήσω πλήρως (με δικά μου χρήματα ή δάνεια), όπως είμαι υποχρεωμένος, προκειμένου να πιστοποιήσουν την ολοκλήρωση.


Θα περιμένω χρόνια για να μου δώσουν τα χρήματα της επιδότησης που δικαιούμαι- αν και ο νόμος τους υποχρεώνει να μου τα δώσουν μέσα σε ρητό χρονικό διάστημα.



Αν καταφέρω στο μεταξύ να γλυτώσω την χρεοκοπία και φτάσω απλά στα πρόθυρα αυτής, θα εισπράξω τα χρήματα της επιδότησης θα τα δώσω όλα για να πληρώσω τους τόκους από τα δάνεια που θα έχω πάρει για να πληρώσω τους προμηθευτές και θα ξεμπλέξω.


θα έχει τελειώσει το μαρτύριό μου.


θα έχω κάνει μία επένδυση με την οικονομική συνδρομή του ελληνικού κράτους (το σωστό είναι της Ευρωπαικής Ένωσης) που θα ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσόν των 0 ευρώ (επιδότηση μείον τόκοι δανείων = 0).



Θα έχω δώσει χιλιάδες μεροκάματα σε άνεργους-εργαζόμενους, θα έχω πληρώσει-και θα πληρώνω για όλη μου τη ζωή- ένα σκασμό φόρους και ΦΠΑ (το οποίο δεν θα μου επιστρέφουν ούτε με σφαίρες) και ΟΛΑ ΚΑΛΑ !!!


ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΤΕ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΤΟΥ ΕΣΠΑ Η ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΜΑ.



Άλλωστε τι μπορώ να κάνω μόνος μου? Πόσο μπορώ να διαμαρτυρηθώ? Που μπορώ να βρώ το δίκιο μου?

Μόνος μου ΤΙΠΟΤΑ !!!

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΟΥΜΕ, ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΎΜΕ, ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ.

ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΑΡΙZΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ !!!

ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΝΑ ΤΑ ΠΡΑΞΟΥΝ.

ΕΝΑΣ-ΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ !!!

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΙΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚ ΓΙΑ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΚΑΘΕ ΓΝΩΣΤΟ ΣΑΣ ΠΟΥ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΙΡΑ.

Αναρτήθηκε από Επενδυτής















Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Η ΚΑΤΣΕΛΗ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΜΑΤΑ - ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ - ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

Ανοίγει το Φθινόπωρο ο νέος αναπτυξιακός ????????
Στις τομές του νέου αναπτυξιακού νόμου αναφέρθηκε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη στην ημερίδα που πραγματοποίησε το δημοσιογραφικό συγκρότημα «Μακεδονία» το Σάββατο 29 Μαΐου 2010 στην Κομοτηνή , καλώντας τους επιχειρηματίες να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως το τέλος Ιουνίου, οπότε θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση.
Ο νέος νόμος θα «ανοίξει» το φθινόπωρο για την υποβολή προτάσεων και μέσω αυτού θα διοχετευτούν στην αγορά 300 εκατ. ευρώ μέσα στο 2011.
ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΣΕΛΗ ΜΑΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΓΙΑ ΗΛΙΘΙΟΥΣ.
ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΘΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗ 3.500 ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΠΡΩΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ ΜΕΤΑ ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ.
ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ 8 ΜΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕ 24 ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ.
ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΣΕ 3 ΜΗΝΕΣ (ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ) ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ 3.414 ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ!!!
ΚΡΙΝΕΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΕΘΕΣΑΝ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ !!!

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Αναπτυξιακός και ΕΣΠΑ: ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ !!! ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΣΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ. ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΣΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ. ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΣΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ.

ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης, καθηγητής Γιώργος Πετράκος επισκέφθηκε τη διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Ο γενικός γραμματέας σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους δήλωσε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ο νέος νόμος αναμένεται να τεθεί σε ουσιαστική εφαρμογή το 2011. Στο μεταξύ από τον προηγούμενο αναπτυξιακό εκκρεμούν 3.500 επενδυτικά σχέδια, προϋπολογισμού 4 δις. ευρώ, τα οποία αναμένεται να αξιολογηθούν μέχρι το τέλος του έτους.
Επίσης άλλα 2,5 δις. ευρώ θα κατευθυνθούν προς υπουργεία και την αυτοδιοίκηση, αλλά και για την αποπληρωμή επιχορηγήσεων του αναπτυξιακού νόμου. Ο γενικός γραμματέας δεν απέκλεισε το κονδύλι των 2,5 δις. ευρώ να φτάσει και τα 5 δις. ευρώ, με τις εγκρίσεις των επενδυτικών σχεδίων του προηγούμενου αναπτυξιακού.
Σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί στην «τρόικα» να απορροφήσει 2,750 δις. ευρώ το 2010, στόχος που εκτιμάται ότι καλυφθεί.
«Αν δεν τα απορροφήσουμε θα έχουμε πρόβλημα με τη χρηματοδότηση», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά στο αναπτυξιακό νόμο που έκλεισε, ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων επεσήμανε ότι υπάρχουν οφειλές ύψους 2,5 δισεκ. ευρώ. Εκτίμησε, μάλιστα, πως δεν αποκλείεται να ανέλθουν στα 5 δισεκ. ευρώ, όταν αξιολογηθούν οι υπόλοιπες 3.500 αιτήσεις που εκκρεμούν και οι οποίες είναι συνολικού ύψους 4 δισεκ. ευρώ.
ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΤΑ ΓΥΡΙΖΟΥΝ !!! ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΕΣ !!!
Ο ΙΔΙΟΣ Ο κ. ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΕΙ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ 3.500 ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ.
ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ (20-5-2010) ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ 24 ΑΠΟ ΤΙΣ 3.500 ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ ΟΛΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ.
ΤΩΡΑ Ο κ. ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΣ.

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΜΕΣΑ !!!

ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης μιλώντας στην ετήσια τακτική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Διοίκησης Επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκε στο περιστύλιο του Ζαππείου, αναλύοντας τους στόχους της κυβέρνησης τόνισε ότι προτεραιότητα και στρατηγικός ορίζοντάς της είναι οι νέες επενδύσεις και η δημιουργία μιας αναπτυξιακής δυναμικής που αποτελεί και τη μόνη προοπτική ανάκαμψης και αντιστροφής της υπάρχουσας κατάστασης.

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΛΕΕΙ ΣΕ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗ ΚΑΤΣΕΛΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 3.500 ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ ΤΗΣ ?
ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Ο ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΝΑ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΗ ΚΑΤΣΕΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΕΖΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ.
ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ (ΧΘΕΣ ΟΧΙ ΑΥΡΙΟ) ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ.

Πάνω από 100 επενδύσεις ενέταξε στον αναπτυξιακό νομό η Περιφέρεια Στερεάς από τις αρχές του 2010

Πάνω από 100 επενδύσεις, συνολικού ύψους 80 εκ ευρώ, έχει εντάξει στον αναπτυξιακό νομό η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από τις αρχές του 2010 έως σήμερα, ενώ όσον αφορά στο ΕΣΠΑ έχει εκδώσει 37 προσκλήσεις συνολικής Δημόσιας Δαπάνης 377,9 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας ταυτόχρονα διπλάσιο μέσο όρο απορρόφησης κονδυλίων στον τομέα αυτό - 12,2% έναντι 6% του εθνικού μέσου όρου. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε στην 3η συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου 2007-2013 που έγινε χθες Πέμπτη 27 Μαΐου στη Λάρισα η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κατερίνα Διαμαντοπούλο

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΑΛΑ ΤΑ ΠΑΝΕ. ΟΜΩΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΠΟΥ ΛΙΜΝΑΖΟΥΝ 3.500 ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ? 8 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ ΜΟΝΟ 24 ΑΠΟ ΤΙΣ 3.500.

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ: οι προτάσεις του μπλοκ στη δημόσια διαβούλευση

Το μπλοκ συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση του ΥΠΟΙΑΝ για τον νέο αναπτυξιακό νόμο -παρά το γεγονός ότι αυτά που παρουσίασε το υπουργείο δεν ήταν προσχέδιο νόμου αλλά μία απλή "έκθεση ιδεών" - κατέθεσε τις εξής προτάσεις:

17 ΜΑΙΟΥ 2010

ΚΑΛΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ. ΘΑ ΜΑΖΕΨΕΤΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΟΜΗ.
ΟΜΩΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ 6.000 ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ ΣΑΣ ?
ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ.
ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΣΤΩ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ?
ΣΕ ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΤΕ ΑΥΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ?


http://anaptyxiakos.blogspot.com/

19 ΜΑΙΟΥ 2010
ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ.
ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΤΙ (να φυλαγόμαστε κιόλας) ΑΛΛΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΥΝΟΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΕΠΙΟΡΚΟΥΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΕΠΙΤΗΔΕΣ ,ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ, ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟ ΦΠΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΕΠΕΝΔΥΤΗ ΝΑ ΥΠΟΚΥΨΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ : " ΔΩΣΕ ΤΟ 10 % ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΤΟ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ".
ΑΚΟΜΗ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΚΑΘΩΣ ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΖΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ.
ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΜΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΚΑΙ ΑΡΓΑ ΤΟ ΣΥΜΨΗΦΙΖΕΙ.
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΨΗΦΙΣΕΙ ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ ΦΠΑ (ενδεικτικά μια επένδυση 2.000.000 πληρώνει φπα 460.000) ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ.
ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ.

http://anaptyxiakos.blogspot.com/


• 23 Μαΐου 2010
ΑΣ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΞΕΜΠΛΕΚΕΤΕ ΜΕ ΤΙΣ 3.438 ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗΣ ΣΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ:

1. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-ΕΓΚΡΙΣΗ-ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΡΗΤΑ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ (ΛΙΓΩΝ ΜΗΝΩΝ) ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕ ΠΟΙΝΕΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΕΤΑΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΕΙ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΝΟΜΟ ΥΠΗΡΧΑΝ ΡΗΤΑ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΗΡΗΘΗΚΑΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΠΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΕΝΔΥΤΗ ΠΟΥ ΑΠΕΛΠΙΖΟΤΑΝ.
2. ΚΑΘΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ.
3. ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΑΣΚΟΠΕΣ -ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ- ΠΟΛΥΜΗΝΕΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΕΣ ΠΑΛΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ.
ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ.
4.ΖΩΝΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΟΧΙ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑ ΝΟΜΟ ΚΑΘΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΟΜΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΙ ΥΠΟΑΝΑΠΤΥΚΤΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΕΙ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΙΝΗΤΡΟ.
5. ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΡΑΦΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 60 ΧΡΟΝΩΝ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ (ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ 15%) ΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η «ΞΑΚΟΥΣΤΗ» ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΖΩΝΤΑΝΕΨΟΥΝ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ ΤΟΠΟΙ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΝΟΜΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 1.500 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ 5-10 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ.
6.ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΥ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΜΩΣ ΥΠΟΨΗ ΤΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΠΟ ΣΕ ΤΟΠΟ. ΑΛΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΟΤΑΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ η ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΟΤΑΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΟ ΤΟΠΟ (ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ η ΟΡΕΙΝΟ). ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΟ ΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ).
7. ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΜΕ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΝ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΘΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΟΠΟΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΕΚ ΠΡΟΟΙΜΙΟΥ η ΖΗΤΑ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΑΝΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΜΕ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ.
8. ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΙΚΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΦΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΛΛΑ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥ ΠΟΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΤΑΙ Η ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ.
Τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί μέσα από την εφαρμογή και του προηγούμενου αναπτυξιακού είναι λίγα και συγκεκριμένα (ταυτόχρονα ανυπέρβλητα και ανασταλτικά) ώστε αν καταφέρετε να τα επιλύσετε είναι σίγουρο ότι ο νέος αναπτυξιακός θα δικαιώσει πλήρως την ονομασία του και εσείς την ιστορική σας ευθύνη απέναντι στη πατρίδα.
Ο κάθε επενδυτής θα μπορεί να ξεκινάει την επένδυση του με όνειρα, μεράκι και ελπίδα και όχι με την αίσθηση του « που πάω να μπλέξω;»
http://anaptyxiakos.blogspot.com/

Η ΠΡΟΧΕΙΡΟΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΦΟΡΕΙΣ, ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ, ΚΑΝΑΛΙΑ, ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ.
ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΕΣΠΕΥΣΕ ΑΡΟΝ-ΑΡΟΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΣΑΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΜΕΡΙΚΩΝ ΣΚΕΨΕΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΙΣΧΥΡΙΣΤΕΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ.
ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ 6.000 ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΜΗΝΕΣ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Εκτός «νόμου» η ανάπτυξη

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΤΟ ΒΗΜΑ)

Το υπουργείο Οικονομίας επεξεργάζεται έναν νέο αναπτυξιακό νόμο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όμως, λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Ο ξενοδόχος στην εποχή μας είναι η ύφεση. Εφέτος και τα επόμενα δύο-τρία χρόνια αναμένεται ότι θα κλείσουν δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω της μείωσης της κατανάλωσης. Ταυτόχρονα η ελληνική οικονομία καλείται να δώσει έναν τιτάνιο αγώνα για να απεξαρτηθεί από το Δημόσιο και να δημιουργήσει έναν ισχυρό ιδιωτικό τομέα που θα είναι ανταγωνιστικός διεθνώς και εξαγωγικός. Υπό αυτές τις συνθήκες ο αναπτυξιακός νόμος θα πρέπει να έχει διπλό στόχο: αφενός να διευκολύνει την ίδρυση νέων εταιρειών και την ενίσχυση των κλάδων που είναι εξαγωγικοί, αφετέρου να εμποδίσει το κλείσιμο των επιχειρήσεων που κινδυνεύουν από την ύφεση.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει αυτούς τους στόχους. Ουσιαστικά δεν έχει καθόλου σαφείς στόχους και αναλώνεται σε διαδικαστικά ζητήματα προκειμένου να διευκολύνει τις απορροφήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Αναγκαίο και αυτό, αλλά δεν είναι επαρκές. Ο αναπτυξιακός νόμος είναι «μισός». Πρέπει άμεσα να βελτιωθεί σε επίπεδο στόχων για να κατευθύνει την ανάπτυξη και να προφυλάξει την οικονομία από την ύφεση.
Για να γίνει αυτό χρειάζεται να προσδιοριστούν οι κατευθύνσεις στις οποίες πρέπει να κινηθεί ο ιδιωτικός τομέας για να μην πελαγοδρομεί σε επιχειρηματικά σχέδια δίχως μέλλον. Ο τουρισμός με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η τεχνολογικά βελτιωμένη αγροτική παραγωγή, η τυποποίηση και το μάρκετινγκ αγροτικών προϊόντων και ο κλάδος της ενέργειας είναι οι προφανείς κλάδοι που έχουν μέλλον. Υπάρχουν και άλλοι που θα συμβάλουν στη μείωση των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών, όπως π.χ. η ανάπτυξη συστημάτων πληροφορικής που θα διευκολύνουν τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς για τις προμήθειες και το εμπόριο και θα ρίξουν τις τιμές για τον δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος πρέπει να είναι πολύ σαφής στις κατευθύνσεις του. Πρέπει επίσης να δημιουργεί προϋποθέσεις για την ίδρυση νέων εταιρειών σε συνεργασία με τις τράπεζες οι οποίες θα πρέπει να συμμετέχουν με κεφάλαια στην ίδρυσή τους.
Δυστυχώς όλα αυτά δεν έχουν ληφθεί υπόψη στον νέο νόμο που ετοιμάζει η κυρία Κατσέλη καθώς οι σύμβουλοί της αναλώνονται σε διοικητικές ρυθμίσεις και έτσι κινδυνεύουμε να χάσουμε μία ακόμη σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη.

gnikolo@dolnet.gr

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ: Εγκρίθηκαν 24, μένουν 3.438

Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 21 Μαΐου 2010
Τουρισμός, ανανεώσιμες πηγές και μεταποίηση καλύπτουν τα 24 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 70,6 εκατ. ευρώ που ενεργοποιούνται βάσει του αναπτυξιακού νόμου. Η Κεντρική Γνωμοδοτική Επιτροπή του αναπτυξιακού στο υπουργείο οικονομίας έδωσε την έγκρισή της για τις επενδύσεις που αναμένεται να δημιουργήσουν 400 θέσεις εργασίας. Από τα 24 επενδυτικά σχέδια, τα 10, συνολικού προϋπολογισμού 33,7 εκατ. ευρώ, αφορούν τη μεταποίηση, τα 9, προϋπολογισμού 29,6 εκατ. ευρώ, τον τουρισμό και τα υπόλοιπα 5, προϋπολογισμού 7,2 εκατ., τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης με την ολοκλήρωση των επενδύσεων θα ανέλθει στα 32,5 εκατ. ευρώ. Το μέσο ύψος της επένδυσης για κάθε πρόταση φθάνει στα 2,92 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι μέχρι τα τέλη του έτους να έχει αξιολογηθεί το σύνολο των 3.438 εκκρεμών επενδυτικών προτάσεων.
Σ.Σ. σχόλιο του μπλόκ 24 ΑΠΟ ΤΙΣ 3.438 ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΣΟΣΤΟ 0,069 % ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ ΕΠΙ 8 ΜΗΝΕΣ. ΜΕ 100 ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΕΚΑΝΑΝ 8 ΜΗΝΕΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΝ 24 ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (3 ΤΟ ΜΗΝΑ ΟΙ 100 ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ) ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ 3.438 ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ 1.146 ΜΗΝΕΣ (95,5 ΜΗΝΕΣ) !!!
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (4,5ΜΗΝΕΣ) ΜΕ 5 ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΧΕΙ ΕΓΚΡΙΝΕΙ 111 ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 400 ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΚΡΕΜΕΙΣ (ΠΟΣΟΣΤΟ 27,75 %)।
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΟΙ 5 ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ 1 ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΟΙ 100 ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΤΣΕΛΗ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ 95,5 ΧΡΟΝΙΑ !!!
ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ !!! ΜΑΚΑΡΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΠΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ κ. ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ.
ΑΚΟΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟ 0,069% ΤΩΝ ΕΚΡΕΜΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ 400 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΠΟΣΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΝ ΜΕ ΤΟ 100% ΤΩΝ ΕΚΡΕΜΩΝ ΚΑΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΕΕΙ.

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: Δυσαρέσκεια για τη στάση της Λ. Κατσέλη σχετικά με τον αναπτυξιακό νόμο

Ο κ. Τσακίρης πρόεδρος του ΞΕΕ αναφέρθηκε και στις προτάσεις του ΞΕΕ για τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου ως συμβούλου της Πολιτείας κατέθεσε στην υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, εμπεριστατωμένες προτάσεις, οι οποίες στόχο έχουν να συμβάλλουν στην καλύτερη δομή, λειτουργία και αποτελεσματικότητα του νέου αναπτυξιακού νόμου, η κυρία Κατσέλη μέχρι σήμερα αρνήθηκε να τις συζητήσει με το ΞΕΕ, παρά την σωρεία των σχετικών αιτημάτων επικοινωνίας από την πλευρά του Επιμελητηρίου.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Νέα ένταξη επιχειρήσεων στον Αναπτυξιακό νόμο

18 επενδυτικές προτάσεις συνολικού ύψους 14.159.000 ευρώ και συνολικής επιχορήγησης 5.178.550 ευρώ, εγκρίθηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση της γνωμοδοτικής επιτροπής, προκειμένου να ενταχθούν στις διατάξεις του ν. 3299/2004.
1. ΟΡΕΙΝΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε., Εκσυγχρονισμός Ξενοδοχειακής Μονάδας με δημιουργία νέων χρήσεων επί κοινόχρηστων χώρων, στο Ν. Τρικάλων.
2. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΔΑΣΚΑΛΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ., ίδρυση μονάδας πάχυνσης βοοειδών , στο Ν. Λάρισας.
3. ΚΕΡΤΟΥΣ Α.Β.Ε.Ε., ίδρυση μεταποιητικής μονάδας παραγωγής Φαρμακευτικών, Χημικών και Καλλυντικών προϊόντων, στο Ν. Τρικάλων.
4. ΑΦΟΙ ΚΑΝΔΥΛΑΡΗ Ο.Ε., ίδρυση Ξενοδοχειακής μονάδας 3* - 11 δωματίων – 25 κλινών, στο Ν. Λάρισας.
5. Ε. & Μ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ο.Ε., Εκσυγχρονισμός ολοκληρωμένης μορφής και αναβάθμιση ξενοδοχείου Β’ τάξης σε Α’ τάξη, 18 δωματίων – 40 κλινών, στο Ν. Τρικάλων.
6. ΛΑΤΕΜ ΕΠΕ, ίδρυση μονάδας για την ανακύκλωση υλικών προερχομένων από την αποδόμηση κτιρίων και έργων υποδομών, στο ν. Τρικάλων.
7. ΚΑΛΥΒΙΩΤΗΣ Θ. - ΚΟΦΦΑΣ Θ. ΟΕ, ίδρυση μονάδας επεξεργασίας ξυλείας και προφίλ ξύλου, στο Ν. Καρδίτσας
8. ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε., δημιουργία μονάδας παραγωγής τζακιών στο ΒΙΟ.ΠΑ Βόλου.
9. ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ ΚΩΝ.-ΣΠΑΓΟΥ ΜΑΡΙΑ (ΥΠΟ ΣΥΣΤΑΣΗ), ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας ,στο Ν. Τρικάλων.
10. ΒΑΛΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Κατασκευή βοηθητικών χώρων και μηχανολογικός εκσυγχρονισμός Βοοτροφικής Μονάδας, στο Ν. Τρικάλων.
11. SEA WORLD Α.Ε.Β.Ε., εκσυγχρονισμός μονάδας επεξεργασίας /τυποποίησης νωπών και κατεψυγμένων αλιευμάτων, στο Ν. Καρδίτσας.
12. ΑΛΕΥΡΑ ΑΝΝΑ & ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΥΠΟ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ), εκσυγχρονισμός μονάδας αυγοπαραγωγής με αλλαγή τόπου εγκατάστασης, στο Ν. Λάρισας.
13. ΜΠΟΥΓΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ -ΑΝΔΡΙΤΣΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ (ΥΠΟ ΣΥΣΤΑΣΗ), ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας 3* στο Ν. Τρικάλων.
14. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΡΗΓΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε., δημιουργία μονάδας παραγωγής γλυκών και ειδών ζαχαροπλαστικής στο ΒΙΟ.ΠΑ Βόλου.
15. ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ Δ.-ΞΗΡΟΦΩΤΟΣ Ο.Ε., μετατροπή παραδοσιακού κτιρίου σε παραδοσιακό κατάλυμα, στο Ν. Μαγνησίας.
16. ΠΑΛΙΑΡΟΥΤΑΣ ΖΗΣΗΣ, εκσυγχρονισμός κτηνοτροφικής μονάδας κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης, στο Ν. Λάρισας.
17. Δ. ΞΕΝΑΚΗ & ΣΙΑ ΟΕ, ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων 4* - 26 κλινών, στο Ν. Καρδίτσας.
18. Α.ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ-Ν.ΜΠΕΚΟΣ Ο.Ε., ίδρυση μονάδας παραγωγής βιολογικών λαχανικών και εγκαταστάσεων ψυγείου συσκευαστηρίου.
Απορρίφθηκε τέλος η πρόταση της ΛΥΚΟΜΗΤΡΟΣ Α.Ε., για δημιουργία μονάδων αμμοβολής και βαφής σε μονάδα παραγωγής μεταλλικών κατασκευών, στο ν. Μαγνησίας.
Η Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας εξέφρασε την ικανοποίηση της για την ένταξη των επενδύσεων στον αναπτυξιακό νόμο.

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΗΡΑΝ ΜΠΡΟΣΤΑ !!! Έγκριση νέων επενδυτικών σχεδίων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Επενδυτικά σχέδια ύψους 70.631.765 ευρώ, με τα οποία δημιουργούνται 400 νέες θέσεις εργασίας, εγκρίθηκαν από την Κεντρική Γνωμοδοτική Επιτροπή του αναπτυξιακού νόμου που συνεδρίασε την εβδομάδα 10-14 Μαΐου 2010.

Τα νέα σχέδια που ενέκρινε η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, αφορούν σε επενδύσεις στη μεταποίηση, συνολικού ποσού 33.857.864 ευρώ, στον τουρισμό ύψους 29.608.231 ευρώ και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προϋπολογισμού 7.165.670 ευρώ. Το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης θα ανέλθει στα 32.539.413 ευρώ.

Τα ποσά αυτά έρχονται να προστεθούν στα ποσά που εκταμιεύονται για τη χρηματοδότηση έργων που είχαν υπαχθεί στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο και έχουν ήδη εγκριθεί από την Κεντρική Γνωμοδοτική Επιτροπή.

Ήδη τους τελευταίους πέντε μήνες έχουν διοχετευθεί στην αγορά περίπου 450 εκ. ευρώ για την αποπληρωμή οφειλών προς επιχειρήσεις που είχαν υπαχθεί στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο και είχαν ολοκληρώσει τα επενδυτικά τους σχέδια. Μέχρι τέλος του 2010 θα αποπληρωθούν ακόμη 700 εκ. ευρώ.

Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Τ. Κατσέλη, με στόχο την ταχύτερη προώθηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, έχει δώσει εντολή στην Γνωμοδοτική Επιτροπή να συνεδριάζει δύο φορές την εβδομάδα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και έγκριση των υποβληθέντων επενδυτικών σχεδίων το γρηγορότερο δυνατό.

Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, θα έχει αξιολογηθεί το σύνολο των 3।438 εκκρεμών επενδυτικών προτάσεων, ώστε ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος που θα αρχίσει να χρηματοδοτεί επενδυτικά σχέδια από το 2011 και μετά, να κινηθεί σε ένα τοπίο, απαλλαγμένο από αγκυλώσεις, δυσλειτουργίες και εκκρεμότητες του παρελθόντος.
ΔΕΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΟΥΝ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΙΧΑΝ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΚΑΙ ΕΚΚΡΕΜΟΥΣΑΝ ΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Βάλτωσαν ευρωπαϊκά προγράμματα και Αναπτυξιακός Νόμος

«ΑΝΑΣΑ» ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Εκδήλωση χθες για την «Πράσινη Επιχείρηση» από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Όπως είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Μπαράτσας «… και ενώ η κατάσταση είναι αυτή, δεν διαφαίνεται ελπίδα στον ορίζοντα.
Ο Αναπτυξιακός Νόμος, στον οποίο είχαν επενδύσει πολλά οι επιχειρηματίες και τον περίμεναν ως «μάνα εξ ουρανού», καθυστερεί αδικαιολόγητα.
Αν και η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί, καταργώντας τον παλαιό Αναπτυξιακό Νόμο, την άμεση θέσπισή του, εν τούτοις δεν έχει προχωρήσει στην ψήφισή του, αφού και μέχρι τις 25 Μαΐου είναι σε δημόσια διαβούλευση. Και βέβαια, μετά τη διαβούλευση θα μεσολαβήσει και άλλο διάστημα μέχρι να γίνει Νόμος του Κράτους.
Όμως έχουν «παγώσει» και οι χρηματοδοτήσεις όσων επιχειρηματιών έχουν ενταχθεί στον παλαιό Αναπτυξιακό Νόμο!
Την ίδια στιγμή τα προγράμματα από το ΕΣΠΑ για τις επιχειρήσεις έχουν… βαλτώσει.»

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ: συγχαρητήρια στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου για την αποτελεσματικότητά του

ΜΑΚΑΡΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΈΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΠΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ κ. ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ 2010 ΕΧΕΙ ΕΓΚΡΙΝΕΙ 111 ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ...
ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΑ ΤΟΝ ΦΕΡΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΣΕΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ?
Ακόμη 14 Ιδιωτικές Επενδύσεις Εντάχθηκαν Στον Αναπτυξιακό Νόμο

Αυξάνεται, ο αριθμός υπαγωγής των ιδιωτικών επενδύσεων στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/04 από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή καθώς στη συνεδρίασή της που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18Μαϊου, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Φώτη Χατζημιχάλη, εγκρίθηκαν ακόμη δεκατέσσερις (14) αιτήσεις.
Μετά το τέλος της συνεδρίασης , της 6ης που πραγματοποιείται από την αρχή του χρόνου, ο κ. Φώτης Χατζημιχάλης δήλωσε σχετικά ότι με τις συνεχόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής σταδιακά αντιμετωπίζεται η σημαντική καθυστέρηση που υπήρχε, στον τομέα της στήριξης των επενδυτικών προσπαθειών και δημιουργούσε αρνητικά προβλήματα στην οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας.
«Στόχος μας είναι», επεσήμανε «να στηρίξουμε όσο το δυνατό αποτελεσματικότερα την αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειας και αυτή την προσπάθεια θα την εντείνουμε».
Το συνολικό κόστος των ιδιωτικών επενδύσεων των οποίων εγκρίθηκε η υπαγωγή στον Αναπτυξιακό Νόμο στην τελευταία συνεδρίαση ανέρχεται σε 10.059.407,51 ευρώ και η δημόσια δαπάνη που φθάνει το 59,95 %, σε 6.031.044,51 ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν 17,00 Ε.Μ.Ε. (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας), αναλυτικότερα:
1) Στο Νομό Λακωνίας και συγκεκριμένα στα Δ.Δ. Λογγάστρας του Δήμου Μυστρά, Δυρού του Δήμου Οιτύλου & Μυρτιάς του Δήμου Έλους, εγκρίθηκαν τρία επενδυτικά σχέδια του δευτερογενούς τομέα τα οποία αφορούν ένα εκσυγχρονισμό ελαιοτριβείου, μία ίδρυση μονάδας κοπής & επεξεργασίας μαρμάρου & μία μετεγκατάσταση με εκσυγχρονισμό μονάδας παραγωγής προϊόντων από αλουμίνιο & σίδηρο για την οικοδομική, συνολικού κόστους 1.684.115,51 ευρώ, δημόσιας δαπάνης 1.008.469,31 ευρώ & 5 ΕΜΕ.
Επίσης στον τομέα του τουρισμού & συγκεκριμένα στα Δ.Δ. Βάθειας, Πύργου Δυρού & Οιτύλου (2) του Δήμου Οιτύλου & Κρεμαστής του Δήμου Νιάτων, εγκρίθηκαν πέντε επενδυτικά σχέδια τα οποία αφορούν τέσσερις μετατροπές παραδοσιακών κτισμάτων σε ξενοδοχεία Α΄& Β΄ τάξης & μία ίδρυση ξενοδοχείου 4*, συνολικής δυναμικότητας 68 κλινών, συνολικού κόστους 2.833.000,00 ευρώ , δημόσιας δαπάνης 1.698.800,00 & 3,5 ΕΜΕ.
Συνολικά, από αρχή του έτους & σε έξι συνεδριάσεις της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του άρθρου 7 του Ν.3299/04, έχουν εγκριθεί & υπαχθεί στις διατάξεις του παραπάνω νόμου με το κίνητρο της επιχορήγησης & χρηματοδοτικής μίσθωσης 111 επενδυτικά σχέδια, συνολικού κόστους 100.316.207,10 ευρώ –δημόσιας δαπάνης 59.018.796,43 ευρώ & επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) 505.926,00 ευρώ.
2) Στο Νομό Μεσσηνίας και συγκεκριμένα στα Δ.Δ. Γαργαλιάνων του Δήμου Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας του Δήμου Κυπαρισσίας & Αιθαίας του Δήμου Θουρίας, εγκρίθηκαν τρία επενδυτικά σχέδια του δευτερογενούς τομέα τα οποία αφορούν ένα εκσυγχρονισμό ελαιοτριβείου, μία ίδρυση μονάδας παραγωγής κουφωμάτων αλουμινίου, σιδήρου & διπλών υαλοπινάκων & μία ίδρυση εργαστηρίου αρτοποιίας & ζαχαροπλαστικής, συνολικού κόστους 2.222.292,00 ευρώ, δημόσιας δαπάνης 1.331.775,20 ευρώ & 8,5 ΕΜΕ.
Επίσης στον τομέα του τουρισμού & συγκεκριμένα στα Δ.Δ. Πύλου του Δήμου Πύλου, Μικρής Μαντίνειας του Δήμου Καλαμάτας & Ραχών του Δήμου Κυπαρισσίας, εγκρίθηκαν τρία επενδυτικά σχέδια τα οποία αφορούν μία επέκταση ξενοδοχείου 3* κατά 28 κλίνες & δύο ιδρύσεις ξενοδοχειακών μονάδων 4 & 3*, συνολικής δυναμικότητας 41 κλινών, συνολικού κόστους 3.320.000,00 ευρώ, δημόσιας δαπάνης 1.992.000,00 ευρώ & 0 ΕΜΕ.
Τέλος εγκρίθηκε η ολοκλήρωση & έναρξη παραγωγικής λειτουργίας :
•τριών επενδύσεων που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/04 (Α΄ φάση) & η οριστικοποίηση του κόστους αυτών, στο ποσό του 1.535.801,11 ευρώ (δημόσια δαπάνη 712.273,91 ευρώ).
•τριών επενδύσεων που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/04 (Β΄ φάση) & η οριστικοποίηση του κόστους αυτών, στο ποσό των 3.620.014,00 ευρώ (δημόσια δαπάνη 2.148.113,00 ευρώ).

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Θέμα αξιοπιστίας ...

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ( http://www.ethnos.gr/)
«Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε την Ελλάδα σε μια διαφορετική αναπτυξιακή τροχιά», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με επιχειρηματίες ελληνικής καταγωγής. Ενώ, σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, ανέφερε ότι «εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση αυτή, χρειαζόμαστε ανάπτυξη». Πώς, όμως, θα πειστούν οι επίδοξοι επενδυτές στην Ελλάδα για την ύπαρξη «διαφορετικής αναπτυξιακής τροχιάς», όταν ο αναπτυξιακός νόμος και οι υπόλοιπες απαιτούμενες παρεμβάσεις του αρμόδιου υπουργείου συνεχίζουν να κινούνται... εκτός τροχιάς;

Ο ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΤΟ ΤΕΛΜΑ...

ΚΑΛΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ. ΘΑ ΜΑΖΕΨΕΤΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΟΜΗ.
ΟΜΩΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ 6.000 ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ ΣΑΣ ?
ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ.
ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΣΤΩ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ?
ΣΕ ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΤΕ ΑΥΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ?

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Δημόσια διαβούλευση για τις βασικές αρχές του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου

Κυριακή, 16 Μαΐου 2010

Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θέτει σε δημόσια διαβούλευση τις βασικές αρχές του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου στη διεύθυνση διεύθυνση www.opengov.gr/ypoian

ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΓΡΑΨΤΕ ΣΧΟΛΙΑ. ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΕ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΣΑΣ. ΠΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ. ΑΝΑΔΕΙΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.





Πολιτική βεντέτα για τον Αναπτυξιακό

5 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΣΕΛΗ
Των Κ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΠ. ΣΤΑΜΟΥ
Σε πεδίο μάχης, με χτυπήματα πάνω και κάτω από τη μέση, έχει μετατραπεί το υπουργικό συμβούλιο με φόντο την προσπάθεια για προώθηση της ανάπτυξης, η οποία υφίσταται τα πυρά του ΔΝΤ και του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας.
Η Λούκα Κατσέλη βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής
Μια συγκεκριμένη ομάδα, όπως φαίνεται, υπουργών, επαναθέτουν σε κάθε ευκαιρία το ζήτημα της ανάπτυξης, κατηγορώντας την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, για καθυστερήσεις και ανεπάρκειες, πότε όσον αφορά την προώθηση του νέου αναπτυξιακού νόμου (κατατίθεται στη Βουλή τον Ιούνιο), πότε όσον αφορά την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ κ.ο.κ.
Και ενώ η συζήτηση για την ανάπτυξη σε ένα υπουργικό συμβούλιο είναι υγιές -υγιέστατο- φαινόμενο, η συζήτηση στο υπουργικό της Τετάρτης εξετράπη, σύμφωνα με πληροφορίες, σε στοχοποίηση της κ. Κατσέλη. Οι κ.κ. Παμπούκης, Ρέππας, Αννα Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοΐδης και Λοβέρδος άφησαν αιχμές για καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων και στην κατάρτιση του αναπτυξιακού νόμου.
10 τρίμηνα στο μείον
Τα στοιχεία για τις επενδύσεις είναι όχι μόνο απογοητευτικά, αλλά και ανησυχητικά. Επί 10 συνεχή τρίμηνα -όπως προκύπτει από τους Εθνικούς Λογαριασμούς- οι επενδύσεις έχουν αρνητικό πρόσημο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 19% στο τελευταίο τρίμηνο του 2009. Μεγάλη μείωση, περίπου στα ίδια επίπεδα, καταγράφεται και στο πρώτο φετινό τρίμηνο. *

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

ΛΟΥΚΑ ΞΥΠΝΑ!!! 6.000 επενδύσεις με τον παλιό αναπτυξιακό έχουν βαλτώσει στα συρτάρια σου!!!

Με τη φράση «τα βλέπεις, Γιώργο;» και τις εφημερίδες ανά χείρας μπήκε στη προχθεσινή πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου (για την επίσκεψη Ερντογάν) η Λ. Κατσέλη.
Ο Τύπος ήταν γεμάτος με ρεπορτάζ για την κριτική που δέχθηκε η υπουργός Οικονομίας, για καθυστερήσεις στον αναπτυξιακό νόμο, στο άτυπο υπουργικό της Τετάρτης από όλους τους υπουργούς.
Λούκα μου, αν δεν σου αρέσει η κριτική και σε στενοχωρεί φρόντισε να δουλέψεις εσύ και οι υπηρεσίες του υπουργείου σου.
Φρόντισε να αρχίσεις την αξιολόγηση των 6.000 επενδύσεων του παλιού αναπτυξιακού νόμου που περιμένουν εδώ και μήνες στο γραφείο σου.
Αφού τελειώσεις με αυτές, τότε φέρε τον νέο αναπτυξιακό που τον πηγαίνεις από μήνα σε μήνα.
Για να ξεκινήσει επιτέλους η ανάπτυξη και να υπάρξουν νέες δουλειές, νέοι φόροι από νέα εισοδήματα, νέες εισφορές στο ΙΚΑ νέα... νέα...
Κάνε στοιχειωδώς τη δουλειά σου και άσε τις πομπώδεις δηλώσεις δεξιά και αριστερά, ώστε να μην έχει κανείς κανένα λόγο να σε κατηγορεί.
Ξύπνα από τον ύπνο που βρίσκεσαι εδώ και 8 μήνες, μπας και σωθεί ο τόπος.

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ: Οι εφημερίδες και τα ειδησιογραφικά σάιτς γράφουν και ...ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ

Ρυθμοί χελώνας για τον αναπτυξιακό
Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010 ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ Παρά τις διαβεβαιώσεις της Λούκας Κατσέλη, καθυστερεί σε σημαντικό βαθμό ο αναπτυξιακός νόμος, το βασικό εργαλείο που μπορεί να θέσει σε κίνηση τα γρανάζια της ελληνικής οικονομίας Την ώρα που τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα μας «βουλιάζει» στον τομέα της ανάπτυξης, το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΟΙΑΝ) καθυστερεί να «τρέξει» τον αναπτυξιακό νόμο, το βασικό εργαλείο που θα «ξεκλειδώσει» τις επενδύσεις και θα βοηθήσει την τόνωση της ελληνικής οικονομίας. Η αγορά περιμένει με αγωνία το νέο νόμο εδώ και μήνες, με αποτέλεσμα δεκάδες επενδυτικά σχέδια -που θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλές θέσεις εργασίας - να παραμένουν στον «πάγο», καθώς όλοι περιμένουν να δουν τα νέα κίνητρα. Να σημειωθεί ότι οι γενικές αρχές του αναπτυξιακού νόμου δεν παρουσιάστηκαν χτες για πρώτη φορά, αφού ήδη είχαν γνωστοποιηθεί από την υπουργό περί τα τέλη Απριλίου Οπως όλα δείχνουν, οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στην κατάθεση του νέου αναπτυξιακού νόμου -ο οποίος είναι υπό κατάρτιση από τον περασμένο Νοέμβριο- επιδρούν αρνητικά στον τομέα της ανάπτυξης, σύμφωνα και με τα στατιστικά στοιχεία για το ΑΕΠ που ήρθαν χτες στο φως της δημοσιότητας. Μάλιστα, όταν δημοσιογράφοι ρώτησαν μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου γιατί δεν προχωρά η ανάπτυξη, η κ. Κατσέλη απάντησε ότι «αυτή δε γίνεται με μαγικό ραβδί».

Αναπτυξιακό... μπαϊπάς
Νέο ψαλίδι στο χαρτοφυλάκιο της υπουργού Οικονομίας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος(τα νεα)
Η χθεσινή απόφαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, που δηλώνει την αγωνία της κυβέρνησης να προσελκυσθούν επενδύσεις που τώρα δεν υφίστανται, ουσιαστικά αποτελεί ακόμα μία αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το υπουργείο Οικονομίας- τη δεύτερη μετά την προ ημερών ανάθεση των θεμάτων Ναυτιλίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο αναπτυξιακός νόμος που παρουσίασε χθες η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, δέχθηκε τα πυρά των συναδέλφων της. «Δεν λύνει κανένα από τα προβλήματα για την προσέλκυση των επενδύσεων στην Ελλάδα», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, ενώ επικριτικές για το νομοσχέδιο ήταν οι τοποθετήσεις των υπουργών Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου, Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη, Εθνικής Αμυνας Ευάγγ. Βενιζέλου και Εργασίας Α. Λοβέρδου

Ανάπτυξη; Next year... (και βλέπουμε...)
NEWS IT - Νίκος Ευαγγελάτος
Ως προς το δεύτερο ζητούμενο, δηλαδή την ανάπτυξη η στάση της κυβέρνησης είναι εξοργιστική. Στο σημερινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο αποφασίστηκε ότι αυτή... μπορεί να περιμένει. Ο πρώτος από τους νόμους που υποτίθεται ότι θα την φέρει θα κατατεθεί στη Βουλή καλώς εχόντων των πραγμάτων προς το τέλος Ιουνίου και ο δεύτερος καλό... φθινόπωρο!
Δηλαδή σε μία χώρα που έλαβε σκληρότατα μέτρα τα οποία τη βυθίζουν στην ύφεση, η κυβέρνηση δεν αισθάνεται την ανάγκη να την ανακόψει όσο πιο γρήγορα μπορεί. Η δικαιολογία ότι το σύστημα είναι πολυπλόκαμο είναι τουλάχιστον αστεία.
Σήμερα ως πρωθυπουργός παίρνει ταχύτατα τα μέτρα ύφεσης και καθυστερεί αδικαιολόγητα τα μέτρα ανάπτυξης. Προγραμματίζει να τα υλοποιήσει έναν ολόκληρο χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας. Έχει άραγε να μας δώσει μια πειστική απάντηση σε αυτό το γιατί; Γιατί καθυστερεί; Ποιός του φταίει τώρα; Ποιός τον εμποδίζει; Κάποιος αόρατος εχθρός ή έλλειψη σχεδιασμού, προγράμματος, αποτελεσματικότητας και αποφασιστικότητας;
Πρωθυπουργικό μπαϊπάς στις μεγάλες επενδύσεις

(ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ)
Την εποπτεία των μεγάλων επενδύσεων στη χώρα, αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά από απόφαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου της Τετάρτης. Αυτή η κίνηση θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να σταματήσει η γραφειοκρατία η οποία βάζει φρένο στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.


ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γ.Κασιμάτης. ζητά αναπτυξιακό νόμο τώρα
http://www.tovima.gr
»Εκείνοι όμως που θα έπρεπε να προβληματιστούν περισσότερο από όλους είναι οι αρμόδιοι Υπουργοί της κυβέρνησης, που πρέπει να δώσουν σήμερα κιόλας τη δυνατότητα διεξόδου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την κρίση. Στην απέλπιδα προσπάθεια επιβίωσης που καταβάλλουν, χρειάζεται στήριξη με αναπτυξιακά κίνητρα, καθώς η ρευστότητα στην αγορά έχει φθάσει κάτω από τον πάτο του βαρελιού»

Αυτό που προτείνουμε στην κυβέρνηση, συνεχίζει ο κ. Κασιμάτης, είναΙ να τρέξουν πολύ πιο γρήγορα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και φυσικά να υπάρξει επιτέλους αναπτυξιακός νόμος εδώ και τώρα.»

Επιφυλάξεις για τους ρυθμούς της Λούκας
Αντιδράσεις για τις καθυστερήσεις του αναπτυξιακού νόμου στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο τιμών
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΒΑΙΟΣ (το βήμα)
Με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, την ευθύνη θα αναλάβει για λόγους παράκαμψης κάθε γραφειοκρατικής διαδικασίας ή άλλου κωλύματος διυπουργική επιτροπή με επικεφαλής τον κ. Γ.Παπακωνσταντίνου και με τη συμμετοχή της κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη και της κυρίας Λούκας Κατσέλη, οι αρμοδιότητες της οποίας ουσιαστικά ψαλιδίζονται, ενώ τη συνολική εποπτεία θα έχει το Μέγαρο Μαξίμου.
Η κυρία Κατσέλη παρουσίασε μία ακόμη εκτενή εισήγηση για τον αναπτυξιακό νόμο και τη νομοθεσία για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων. Συνάντησε όμως αντιδράσεις συναδέλφων της και συνεργατών του Πρωθυπουργού, καθώς ο νέος επενδυτικός νόμος θα είναι έτοιμος το καλοκαίρι, ο δε νόμος για τη διευκόλυνση της ίδρυσης επιχειρήσεων το φθινόπωρο. Εντύπωση προκάλεσε εξάλλου η δήλωση της κυρίας Κατσέλη μετά το πέρας της συνεδρίασης, ότι «η ανάπτυξη δεν γίνεται με μαγικό ραβδί»

ΛΟΥΚΑ ΜΟΝΗ ΨΑΧΝΕΙ ΑΛΛΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ …
http://www.zoomnews.gr
Και τι δεν άκουσε χθες η Λούκα Κατσέλη για την καθυστέρησή της να συντάξει και να καταθέσει ένα αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Ηταν η πρώτη ίσως φορά που στο υπουργικό συμβούλιο τοποθετήθηκαν όλοι, υπουργοί και υφυπουργοί. Καθένας είχε και μια σπόντα να ρίξει για την Υπουργό που δεν μοίρασε αρμοδιότητες στους υφυπουργούς, τα πήρε όλα πάνω της, ενώ δεν ήταν σε θέση να διαχειριστεί τόσο βαρύ χαρτοφυλάκιο, με αποτέλεσμα να μην έχουμε ακόμη αναπτυξιακό νόμο, ενώ η ύφεση είναι ήδη εδώ. Η Λούκα Κατσέλη, πάντως, αμύνθηκε σθεναρά και, σύμφωνα με πληροφορίες, έριξε τα καρφιά της στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αποδίδοντας τα πληθωριστικά φαινόμενα στους ειδικούς φόρους, με τους οποίους η ίδια διαφωνούσε. Ο πρωθυπουργός δεν έδειξε τις διαθέσεις του απέναντι στη Λούκα Κατσέλη, κράτησε αποστάσεις, δεν αποδόμησε την επιχειρηματολογία της, αλλά δεν έδειξε και να τη συμμερίζεται. Ο ανασχηματισμός θα δείξει.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Περιμένοντας τους... επενδυτές। Ανησυχία στην κυβέρνηση για την έλλειψη ανάπτυξης"।
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "θα επιβιώσουμε σήμερα, αύριο ή ύστερα από πολλούς μήνες"; Ένα ερώτημα που απασχολεί χιλιάδες Έλληνες πολίτες. Η απάντηση από την κυβέρνηση ήρθε από το χθεσινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο με θέμα την περιβόητη... ανάπτυξη. Είναι γεγονός ότι η επιβίωση της ελληνικής οικονομίας κρέμεται από ένα σχοινί, και αυτό διότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την τρόικα καλύπτουν μόνο τις εισπρακτικές ανάγκες".

Πάρτε τα λεφτά του ΕΣΠΑ αλλιώς θα πληρώσετε πρόστιμα…
(η ελευθεροτυπία)
Κονδύλια 13,7 δισ. ευρώ διαθέτουν έως το 2013 τα κοινοτικά ταμεία στην Ελλάδα για να στηρίξει την οικονομία έναντι της κρίσης, αλλά η «τρόικα» εκφράζει φόβους ότι δεν θα απορροφηθούν.
Ετσι, δίνει δύο μήνες περιθώριο στο υπουργείο Οικονομίας για να θέσει σε εφαρμογή δέσμη «γρήγορης παραγωγής έργου». Αν αποτύχει, θα υπάρξουν δημοσιονομικές «κυρώσεις».
Τα κοινοτικά στελέχη είναι έντονα δυσαρεστημένα από τις καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ
Τα κονδύλια είναι από τα λίγα «όπλα» που έχει στη φαρέτρα της η κυβέρνηση για να συγκρατήσει την ύφεση, αλλά όπως φάνηκε από συναντήσεις που είχαν εκπρόσωποι της Ε.Ε. την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα, πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος αν δεν προχωρήσει το υπουργείο Οικονομίας σε άμεσα μέτρα επιτάχυνσης.
Ετσι, στο πλαίσιο του μνημονίου η κυβέρνηση υποχρεούται έως το τέλος Ιουνίου να υιοθετήσει σύστημα «γρήγορης παραγωγής έργων» το οποίο θα περιλαμβάνει προθεσμίες για κάθε στάδιο της έγκρισης και εφαρμογής των έργων

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Όπως ακριβώς σας τα είπαμε από χθες: Φρούδες οι ελπίδες. Η ανάπτυξη πάει...διακοπές - Τέλη Ιουνίου ο αναπτυξιακός νόμος!

"Αρκεί να μην περιοριστούν πάλι στα γνωστά "θα... θα... θα ..." και να προχωρήσουν στην ΑΜΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ των χιλιάδων επενδύσεων που εκκρεμούν από τον παλιό αναπτυξιακό νόμο"
Αυτά γράφαμε χθες στο σημείωμα που αναγγέλαμε το υπουργικό συμβούλιο για τον αναπτυξιακό νόμο। Και πριν αλέκτωρ φωνήσει τρις δικαιωθήκαμε πλήρως।
Τα ίδια χιλιοειπωμένα πράγματα, απλώς και μόνο για να κάνουν παρέλαση και να δείξουν ότι τάχα ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της χώρας.
Δεν θα σας γράψουμε τα όσα ανακοίνωσαν αφού τα έχουν πεί και τα έχουμε ξαναδημοσιεύσει εκατοντάδες φορές. Ακριβώς τα ίδια, κανένα νεότερο. Καμία δέσμευση για τις χιλιάδες επενδύσεις που εκκρεμούν για αξιολόγηση από τον παλιό αναπτυξιακό χωρίς να έχουν εξετάσει ούτε μία.
Τα μοναδικά νεότερα:
- Τον Ιούνιο ο νέος αναπτυξιακός νόμος
Ο νέος αναπτυξιακός που από τον Οκτώβριο μέχρι και τις 29-4 (συνέδριο economist) έλεγε η Κατσέλη ότι θα ψηφιστεί μέχρι τέλος Μαίου, ο ίδιος που η Κατσέλη στις 2-5 (συνέδριο ΣΕΠΕ) είπε ότι θα ψηφιστεί τέλος Σεπτεμβρίου, ο ϊδιος αναπτυξιακός χθές 12-5 η Κατσέλη είπε ότι θα ψηφιστεί μέχρι τέλος Ιουνίου.
- Από Σεπτέμβρη ο νόμος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Το νομοσχέδιο για την απλούστευση διαδικασιών ίδρυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων που από τον Οκτώβριο μέχρι χθές η Κατσέλη δήλωνε ότι θα ψηφιστεί μέσα στον Μάιο -μάλιστα έκανε και δημόσια διαβούλευση μέσω διαδικτύου τον Απρίλιο- δήλωσε ότι θα ψηφιστεί τέλος Σεπτεμβρίου।
ΜΠΑΧΑΛΟ!!! ΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΟΣΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΑΚΟΜΗ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΠΟΣΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΜΠΕΣ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ.
Η κυβέρνηση μέσα σε λίγες ημέρες επέβαλλε με απίστευτη ταχύτητα τα σκληρά μέτρα για συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους και μισθωτούς.
Αντίθετα, το ζητούμενο, που είναι η ανάπτυξη δεν φαίνεται να την πολυαπασχολεί, αφού μετά από πολύωρη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου οι αρμόδιοι υπουργοί είπαν καλό καλοκαίρι...
Σύμφωνα με πληροφορίες για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, αποφασίστηκε οι αποφάσεις για την ίδρυση μεγάλων επιχειρήσεων να περνούν απευθείας από το γραφείο του πρωθυπουργού. Ετσι ερμηνεύεται και η φράση του πρωθυπουργού στο ατυπο υπουργικό οτι το δημόσιο χρειαζεται by-pass.
Μάλιστα όπως έγινε και το 2004 το νομοσχέδιο το επεξεργάζεται ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος για να μην υπάρχουν νομικά κενά.
Ο αναπτυξιακός νόμος που όλοι περίμεναν πάει για τα τέλη Ιουνίου, ενώ η ανάσα που περίμεναν όλοι με το νομοσχέδιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πάει για τον Σεπτέμβριο! (πρώτα ο Θεός)
Ειδικά το τελευταίο το οποίο η αγορά το περιμένει εδώ και μήνες αφορά στην απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων που θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις.
Η αρμόδια υπουργός κα Λούκα Κατσέλη, μίλησε και πάλι για μάχη για τη στήριξη των επενδύσεων με ένα νέο αναπτυξιακό νόμο και απλούστευση όλων των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων αλλά και σήμερα μείναμε στα λόγια.
Οταν ρωτήθηκε γιατί δεν προχωρά η ανάπτυξη το μόνο που είχε να απαντήσει ήταν οτι αυτή δεν γίνεται με μαγικό ραβδί.
Ο Αναπτυξιακός Νόμος δεν είναι πανάκεια, αλλά, ένα μικρό μέρος της όλης προσπάθειας, που συμβάλλει σε ένα νέο προσανατολισμό και με κίνητρα προς μια συγκεκριμένη αναπτυξιακή προοπτική και κατεύθυνση, είπε μιλώντας στο υπουργικό ο πρωθυπουργός।
ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ!!!

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Ο αναπτυξιακός νόμος στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο

Ο αναπτυξιακός νόμος -για τον οποίο έχει γίνει πολύς λόγος ότι καθυστέρησε-, η ανταγωνιστικότητα και μέτρα για τη μείωση των τιμών στην αγορά, θα τεθούν στην σημερινή συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου για την Ανάπτυξη.
Μετά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο συνέδριο του ΣΕΒ, η κυβέρνηση φαίνεται να επιχειρεί μια στροφή στον τομέα της ανάπτυξης και να αφήσει πίσω τη συζήτηση για τα επώδυνα μέτρα του ΔΝΤ.
Εν τω μεταξύ μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που θα στηρίξουν την υγιή επιχειρηματικότητα, προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας χθες το βράδυ από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ.
Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε ενώπιον των μελών του ΣΕΒ ότι στη διάρκεια του έτους που διανύουμε η κυβέρνησή του θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η υγιής επιχειρηματικότητα, να υπάρξουν συνθήκες ανάπτυξης, να χτυπηθεί η διαφθορά και να περιοριστεί η γραφειοκρατία που αποτελεί τροχοπέδη για τις επενδύσεις
Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ψηφίζεται στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος, οποίος όπως ανέφερε «δεν είναι νόμος- πανάκεια αλλά θα υπηρετεί την απαραίτητη αναμόρφωση στο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας ενισχύοντας επενδύσεις σε όλους τους τομείς που προάγουν την καινοτομία, την εξωστρέφεια, τις οριζόντιες και κάθετες συνεργασίες μεταξύ των επιχειρήσεων, την πράσινη επιχειρηματικότητα, τις παραγωγικές αναδιαρθρώσεις, τον τεχνολογικό μετασχηματισμό.
Για την απλοποίηση της νομοθεσίας για επενδύσεις υπάρχει ήδη έτοιμο το νομοσχέδιο προς κατάθεση στη Βουλή, ενώ για την αδειοδότηση το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού। Απλοποιούνται ριζικά οι διαδικασίες για τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με στόχο την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα της ενέργειας .
Φαίνεται ότι και η επιστολή πού έστειλε το μπλοκ σε όλους τους βουλευτές όλων των κομμάτων έπαιξε το ρόλο της ώστε να ξυπνήσουν από τον λήθαργο στον οποίο είχαν πέσει με ολέθρια αποτελέσματα για τις επενδύσεις।
Αρκεί να μην περιοριστούν πάλι στα γνωστά "θα... θα... θα ..." και να προχωρήσουν στην ΑΜΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ των χιλιάδων επενδύσεων που εκκρεμούν από τον παλιό αναπτυξιακό νόμο

Κ. Χατζηδάκης: Πέντε προτάσεις για να “τρέξουν” ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ και αναπτυξιακός

Πέντε προτάσεις προκειμένου να αξιοποιηθούν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ (“Δ’ ΚΠΣ”), οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) καθώς και για να “τρέξει” ο αναπτυξιακός νόμος διατυπώνει με δήλωσή του ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το κράτος διαθέτει δύο εργαλεία: το ΕΣΠΑ και τον επενδυτικό νόμο. Ο επενδυτικός νόμος είναι σε αναστολή. Οι δημόσιες επενδύσεις, που θεωρητικά θα αυξάνονταν, έχουν ήδη περικοπεί από 10,3 δισ. που προέβλεπε ο προϋπολογισμός σε 9,3 δισ. ευρώ. Για το δε ΕΣΠΑ, οι πολίτες παρακολουθούν αλληλοκατηγορίες για καθυστερήσεις και συνεχείς εξαγγελίες επιτάχυνσης, που όμως δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.


Για να υπάρξει άμεσο και ορατό αποτέλεσμα στην αγορά, ο κ. Χατζηδάκης πρότεινε:
1) Να τρέξουν χωρίς άλλες καθυστερήσεις προγράμματα που ήταν ήδη έτοιμα (μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, η πρωτοβουλία JEREMIE).
2) Να σταματήσουν οι περιττές και ανούσιες διαβουλεύσεις που το μόνο στο οποίο καταλήγουν είναι να ζημιώνουν την αγορά, όπως συνέβη με τη νέα περιττή διαβούλευση για το πρόγραμμα «ψηφιακή σύγκλιση».
3) Να προωθηθούν προγράμματα, στα οποία μπορεί να γίνει γρήγορη εκταμίευση με άμεσες θετικές επιπτώσεις στην αγορά, όπως είναι το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ’οίκον», στο οποίο πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός, ξεπερνώντας τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ιδεοληψίες που κινδυνεύουν να ναρκοθετήσουν το ΕΣΠΑ.
4) Να συσταθεί μια διυπουργική συντονιστική ομάδα κρούσης που θα επικεντρώσει την προσοχή της στα μεγαλύτερα προβλήματα και θα επιδιώξει να δώσει λύσεις με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και στοχοδιαγράμματα.
5) Να επιδιωχθεί, σε συνεννόηση με την Κομισιόν, λόγω των ειδικών συνθηκών και για την ελάφρυνση του προϋπολογισμού να ανέλθει η κοινοτική χρηματοδότηση στο 100% του προϋπολογισμού για ορισμένα χρόνια, με αντίστοιχη αύξηση της εθνικής συμμετοχής κατά τα τελευταία χρόνια εφαρμογής του προγράμματος.
«Τώρα, περισσότερο παρά ποτέ, είναι ανάγκη να προχωρήσουν έργα ΣΔΙΤ, αλλά και να προωθηθούν συμβάσεις παραχώρησης. Το έργο Οπτική Ίνα για το Σπίτι, τα περιφερειακά αεροδρόμια και οι μαρίνες είναι τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα. Κάθε καθυστέρηση είναι εις βάρος της Ελλάδος.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ:Επιταχύνονται οι εγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων στον αναπτυξιακό νόμο

Με εντυπωσιακούς ρυθμούς συνεχίζονται οι υπαγωγές νέων επενδύσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ήδη από την αρχή του 2010, 96 επενδυτικά σχέδια εντάχθηκαν στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/04 μετά από έγκριση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στις πέντε συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα. Με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Φώτη Χατζημιχάλη οι διαδικασίες έγκρισης νέων επενδύσεων επιταχύνονται. Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει και πάλι η γνωμοδοτική επιτροπή για επιπλέον εγκρίσεις..
Τα επενδυτικά αυτά σχέδια φθάνουν σε συνολικό κόστος 90.256.799,59 ευρώ –δημόσια δαπάνη 52.987.751,92 ευρώ & επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) 505.926,00 ευρώ.
Η επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης νέων επενδύσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου γίνεται φανερή και από το γεγονός ότι από έναρξης ισχύος της Β΄ φάσης του αναπτυξιακού νόμου 3299/04 μέχρι τέλους του 2009, ήτοι για χρονικό διάστημα 28 μηνών, είχαν υπαχθεί στις διατάξεις του παραπάνω νόμου 181 επενδυτικά σχέδια συνολικού κόστους 152.700.671,10 ευρώ – δημόσιας δαπάνης 86.738.154,01 ευρώ & επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) 847.102,00 ευρώ.
Στη χθεσινή (10-5-2010)συνεδρίαση της Γνωμοδοτικής επιτροπής που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας εντάχθηκαν στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/04 δεκαεπτά αιτήσεις ιδιωτικών επενδύσεων συνολικού κόστους 15.459.143,71 ευρώ & δημόσιας δαπάνης 9.272.541,23 ευρώ, Το μέσο ποσοστό επιχορήγησης των εγκεκριμένων φθάνει το 59,98 % , ενώ θα δημιουργηθούν 23,75 Ε.Μ.Ε. (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας), αναλυτικότερα:
Στο Νομό Αρκαδίας και συγκεκριμένα στα Δ.Δ. Ζευγολατιού του Δήμου Κορυθίου & Παλλαντίου του Δήμου Τρίπολης εγκρίθηκαν δύο επενδυτικά σχέδια του δευτερογενούς τομέα τα οποία αφορούν ένα εκσυγχρονισμό & επέκταση οινοποιείου & μία ίδρυση μονάδας παραγωγής & εμφιάλωσης βιολογικού οίνου , συνολικού κόστους 1.693.600,00 ευρώ , δημόσιας δαπάνης 1.015.515,00 ευρώ & 2 ΕΜΕ.
Επίσης στον τομέα του τουρισμού & συγκεκριμένα στα Δ.Δ. Βαλτεσινίκο του Δήμου Κλείτωρος & Βυτίνας του Δήμου Βυτίνας, εγκρίθηκαν δύο επενδυτικά σχέδια τα οποία αφορούν δύο ιδρύσεις ξενοδοχειακών μονάδων 3 & 4 * συνολικής δυναμικότητας 61 κλινών, συνολικού κόστους 2.350.000,00 ευρώ, δημόσιας δαπάνης 1.410.000,00 ευρώ & 8 ΕΜΕ.
2) Στο Νομό Λακωνίας και συγκεκριμένα στα Δ.Δ. Βρονταμά του Δήμου Σκάλας, Μολάων του Δήμου Μολάων, Γυθείου του Δήμου Γυθείου, Καλυβίων Σοχάς του Δήμου Σπάρτης & Αγ. Αναργύρων του Δήμου Θεραπνών, εγκρίθηκαν πέντε επενδυτικά σχέδια του δευτερογενούς τομέα τα οποία αφορούν μία ίδρυση μονάδας παρασκευής άρτου, αρτοσκευασμάτων & ειδών ζαχαροπλαστικής, ένα εκσυγχρονισμό με μετεγκατάσταση μονάδας παραγωγής προϊόντων ψυχρής μορφοποίησης σιδήρου & ασβεστοπολτού, μία ίδρυση μονάδας κοπής, μορφοποίησης & τελικής επεξεργασίας λίθων & δύο εκσυγχρονισμούς ελαιοτριβείων, συνολικού κόστους 3.346.457,99 ευρώ, δημόσιας δαπάνης 2.006.274,79 ευρώ & 4 ΕΜΕ.
Επίσης στον τομέα του τουρισμού & συγκεκριμένα στα Δ.Δ. Μονεμβάσιας του Δήμου Μονεμβάσιας & Γυθείου του Δήμου Γυθείου, εγκρίθηκαν δύο επενδυτικά σχέδια τα οποία αφορούν μία μετατροπή διατηρητέου κτίσματος σε ξενοδοχείο Α΄ τάξης δυναμικότητας 10 κλινών & ένα εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής camping Γ΄ τάξης, συνολικού κόστους 1.650.000,00 ευρώ , δημόσιας δαπάνης 990.000,00 & 7 ΕΜΕ.
3) Στο Νομό Μεσσηνίας και συγκεκριμένα στα Δ.Δ. Πύλου & Πλατάνου του Δήμου Πύλου, Πύργου & Γαργαλιάνων του Δήμου Γαργαλιάνων & Βαλύρας του Δήμου Ιθώμης, εγκρίθηκαν τέσσερα επενδυτικά σχέδια του δευτερογενούς τομέα τα οποία αφορούν δύο εκσυγχρονισμούς με μετεγκατάσταση ελαιοτριβείων & δύο εκσυγχρονισμούς ελαιοτριβείων, συνολικού κόστους 3.069.085,72 ευρώ, δημόσιας δαπάνης 1.840.751,44 ευρώ & 0,75 ΕΜΕ.
Επίσης στον τομέα του τουρισμού & συγκεκριμένα στα Δ.Δ. Φοινικούντας του Δήμου Μεθώνης & Χράνων του Δήμου Αίπειας, εγκρίθηκαν δύο επενδυτικά σχέδια τα οποία αφορούν δύο ιδρύσεις ξενοδοχειακών μονάδων 4 & 3*, συνολικής δυναμικότητας 96 κλινών, συνολικού κόστους 3.350.000,00 ευρώ, δημόσιας δαπάνης 2.010.000,00 ευρώ & 2 ΕΜΕ.
Τέλος εγκρίθηκε η ολοκλήρωση & έναρξη παραγωγικής λειτουργίας :
δύο επενδύσεων που έχει υπαχθεί στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/04 (Α΄ φάση) & η οριστικοποίηση του κόστους αυτών, στο ποσό των 2.635.075,49 ευρώ (δημόσια δαπάνη 1.261.858,97 ευρώ).
μιας επένδυσης που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/04 (Β΄ φάση) & η οριστικοποίηση του κόστους αυτής, στο ποσό των 376.500,00 ευρώ (δημόσια δαπάνη 225.900,00 ευρώ).

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

απόσπασμα, σχετικά με τον αναπτυξιακό νόμο, από τη συνέντευξη του Α. Σαμαρά

...Αναφορικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε την πρόταση για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και ζήτησε "σταυροφορία" για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και άμεση ρυθμίση για την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος, καθώς εκτίμησε ότι η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει την ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ανοίγουν επαγγέλματα και αγορές για να φέρουν επενδύσεις
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣOΛΩΡΑ (τα νέα)
Από μια κλωστή κρέμεται η επιτυχία του προγράμματος που συμφώνησε η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ για να μειώσει το έλλειμμα, έναντι του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Αυτή η κλωστή λέγεται ανάπτυξη. Ή, «όχι πολύ μεγάλη ύφεση».
Το 2010 προβλέπεται να μειωθεί το ΑΕΠ κατά 4% και το 2011 να συγκρατηθεί η πτώση περίπου στο μισό ώστε να αρχίσει σταδιακά η ανάκαμψη από το 2012. Θα πετύχει, όμως, αυτός ο στόχος ή θα βυθιστούμε σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και μεγάλων ελλειμμάτων; Γιατί, είναι προφανές ότι αν η ύφεση είναι μεγαλύτερη και η ανάκαμψη δεν έρθει ποτέ, ούτε τα ελλείμματα ούτε το χρέος θα καταστεί δυνατόν να αποκλιμακωθούν. Η κατάσταση θα είναι μη βιώσιμη και η χρεοκοπία αναπόφευκτη, μαζί με την έξοδο από την ευρωζώνη, στην οποία ποντάρουν πολλοί το τελευταίο διάστημα.
Το στοίχημα της ανάπτυξης είναι το μεγαλύτερο που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και η χώρα. Με ένα Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ακρωτηριασμένο λόγω της ανάγκης περικοπών στις δαπάνες, αλλά και την κατανάλωση στο ναδίρ, λόγω κρίσης, οι προοπτικές δεν είναι καθόλου ευνοϊκές
Επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων, άνοιγμα αγορών και κλειστών επαγγελμάτων και ιδιωτικοποιήσεις είναι τα βασικά όπλα με τα οποία η κυβέρνηση θα παλέψει το στοίχημα της ανάπτυξης. Ομως η αγορά διαμαρτύρεται ότι την ίδια ώρα που ανακοινώνονται όλα αυτά, η κυβέρνηση βάζει τρικλοποδιές στην ανάπτυξη και μάλιστα στον τομέα της «πράσινης ανάπτυξης», παγώνοντας επενδύσεις και προωθώντας ένα θεσμικό πλαίσιο που διαπνέεται από κρατικισμό, όπως λένε.
Στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο σχεδιάζει η υπουργός Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη να υποβάλει προς συζήτηση τις βασικές ιδέες του νέου αναπτυξιακού νόμου, που στη συνέχεια θα διαμορφωθεί σε νομοσχέδιο και θα υποβληθεί για ψήφιση το πολύ μέχρι τον Σεπτέμβριο, όπως λέει η ίδια. Ουσιαστικά, ο νόμος θα αρχίσει να λειτουργεί από το 2011. Στο μεταξύ προβλέπεται να διατεθούν περίπου 900 εκατ. ευρώ φέτος για την ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων μέσω του παλιού αναπτυξιακού. Από το ποσό αυτό έχουν ήδη διατεθεί περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, σημαντική για τις ιδιωτικές επενδύσεις είναι και η πρωτοβουλία της σύστασης άτυπης Διυπουργικής Επιτροπής, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο, η οποία ασχολείται «με το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων εκείνων που έχουν μπλοκάρει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας».

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ:όλοι οι βουλευτές ξέρουν. Για να μην σας κοροιδέυουν.

Το μπλοκ έστειλε την παρακάτω επιστολή σε όλους τους βουλευτές όλων των κομμάτων για να τους ενημερώσει σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί με τις επενδύσεις μέσω του αναπτυξιακού νόμου. Επομένως αν επικοινωνήσετε μαζί τους σχετικά μην σας κοροιδέψουν ότι δεν ήξεραν. Είναι όλοι ενημερωμένοι!!!

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ:
ΣΕ ΠΛΗΡΕΣ ΤΕΛΜΑ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ


ΑΗΔΙΑ – ΞΕΦΤΙΛΑ – ΝΤΡΟΠΗ – ΑΙΣΧΟΣ – ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

Επενδυτής φίλος του μπλοκ μας ενημέρωσε ότι επικοινώνησε με την γραμματεία αξιολόγησης προτάσεων του αναπτυξιακού- επενδυτικού νόμου 3299/2004 στο υπουργείο Οικονομίας (τηλ. 210-3332262), για να ρωτήσει σε τι στάδιο βρίσκεται η αξιολόγηση της πρότασης που έχει υποβάλλει προς έγκριση εδώ και 5 μήνες.
Διαβάζοντας στις εφημερίδες τις δηλώσεις της υπουργού κ. Κατσέλη για επίσπευση των διαδικασιών (ακόμη και νόμο για επιτάχυνση ψήφισε στη βουλή) πίστεψε ότι πλησιάζει η ώρα για να ξεκινήσει την επένδυσή του.
Υπέστη απίστευτο σοκ όταν πήρε την απάντηση ότι ακόμη δεν έχει καν χρεωθεί σε αξιολογητές για εξέταση ούτε μία πρόταση από τις περίπου 6.000 που εκκρεμούν .
Δηλαδή 8 μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν εξετάσει ούτε μία επένδυση.
Όταν ανέλαβε η κ. Κατσέλη πέρυσι τον Οκτώβριο κατηγόρησε (και συνεχίζει να κατηγορεί σε κάθε ευκαιρία) την προηγούμενη κυβέρνηση –και δικαίως- για ανικανότητα καθώς είχαν αφήσει να λιμνάζουν προς εξέταση 2.700 προτάσεις επενδύσεων μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης.
Κατάφερε να μαζέψει και αυτή ακόμη 3.500 προτάσεις επενδύσεων μέσα σε 3 μήνες ως το τέλος Ιανουαρίου οπότε και έληξε τον αναπτυξιακό νόμο για να μην συνεχίσουν να έρχονται προτάσεις.
Τις έφτασε πάνω από 6.000 και από τότε κάθεται και τις κοιτάει μαζί με όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου της.
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ !!!

Το μόνο που κάνει είναι να κάνει ανέξοδες δηλώσεις σε εφημερίδες, κανάλια και σε διάφορα συνέδρια για την «αγαθή πρόθεσή» της να τρέξει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
Όμως πέρασαν 8 μήνες (240 ημέρες) και ακόμη για προθέσεις μας μιλάει. Ώσπου να έρθει η ώρα να περάσει από τις προθέσεις στην πράξη, θα έχει «ανασχηματιστεί» και δεν θα «προκάνει» να τις υλοποιήσει.
Κατά δήλωση δική της και των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου της υπάρχουν στο υπουργείο 100 αξιολογητές. Συν τους εξωτερικούς αξιολογητές που ψήφισε, με το νομοσχέδιο για επιτάχυνση, να προσλάβει φτάνουμε τους 200.
Αν όλοι αυτοί εξέταζαν -όχι 200 όσοι και οι αξιολογητές αλλά – 100 επενδύσεις την ημέρα, θα είχαμε τελειώσει άνετα προ 5μήνου . 6.000 προτάσεις : 100 την ημέρα = 60 ημέρες.
Και να φανταστεί κανείς ότι τα λεφτά που θα δώσει για επιδότηση είναι από την Ευρωπαική Ένωση και όχι από τα κρατικά ταμεία.
Τους πιέζει η Ε.Ε. να πάρουν τα λεφτά και να τα δώσουν στους επενδυτές και αυτοί κοιμούνται.
Ο υπεύθυνος της Ε.Ε. για τα επιδοτούμενα προγράμματα που ήρθε την Πέμπτη στην Αθήνα για να εξετάσει την πορεία υλοποίησης των επιδοτήσεων δήλωσε έκπληκτος: «δεν κατανοώ πώς είναι δυνατόν μια χώρα που αναμένει χιλιάδες νέους ανέργους να μη χρησιμοποιεί ένα εργαλείο που έχει για να βελτιώσει την κατάστασή της».

Η χώρα καταρρέει και αυτοί απλώς την κοιτάνε να πηγαίνει στον γκρεμό.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά επί μήνες δήλωνε ότι έχει έτοιμο νέο αναπτυξιακό νόμο τον οποίο θα ψήφιζε τον Μάιο.
Με το που μπήκε ο Μάιος, και ενώ 2 μέρες πριν (28 Απριλίου) μιλούσε ακόμη για Μάιο, έκανε κωλοτούμπα και άρχισε να μας λέει για τον Σεπτέμβριο. Όταν έρθει και ο Σεπτέμβριος θα μας λέει για του χρόνου και πάει λέγοντας και κλαίγοντας.

ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΙ ΣΟΥ ‘ΜΕΛΛΕ ΝΑ ΠΑΘΕΙΣ !!!
ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΡΑ !!!
ΤΡΕΞΤΕ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΠΑ ΑΜΕΣΑ!!
ΠΙΕΣΤΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΣΕΛΗ ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΟΥΝ !!!
ΒΟΗΘΕΙΑΑΑΑΑΑΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

http://anaptyxiakos.blogspot.com

Υ.Γ. φανταστείτε με την υλοποίηση όλων αυτών των επενδύσεων πόσα μεροκάματα θα γίνουν σε όλη τη χώρα στην οικοδομή (που καταρρέει) και σε χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις που θα κληθούν να κατασκευάσουν τις επενδύσεις.
Σκεφτείτε πόσο ΦΠΑ και πόσους φόρους εισοδήματος θα εισπράξει το κράτος.
Σκεφτείτε πόσα ένσημα θα εισπράξει το ΙΚΑ.
Σκεφτείτε … Σκεφτείτε … Σκεφτείτε …

Κυριακή 9 Μαΐου 2010

ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ. ΤΟΥΣ ΤΡΕΛΛΑΝΑΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ!!! ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

Καταπέλτης για την κυβερνητική αβελτηρία ο κοινοτικός τεχνοκράτης * Κίνδυνος και για πρόστιμα
"Δεν καταλαβαίνω γιατί χάνετε τα ευρώ"

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ (ελευθεροτυπία)
Οξύτατη κριτική για τεράστιες καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, που προκαλούν άμεσο κίνδυνο όχι μόνο απώλειάς τους αλλά και επιβολής κυρώσεων από την Ε.Ε., απηύθυναν υψηλόβαθμα κοινοτικά στελέχη που συμμετείχαν χθες στην ετήσια συνάντηση για την πορεία του ΕΣΠΑ.
Αποκάλυψαν ότι κονδύλια στήριξης των ανέργων μένουν αναξιοποίητα και αποκάλυψαν μεγάλες ανεπάρκειες σε έργα αποβλήτων και προστασίας του περιβάλλοντος. Στη συνάντηση υπεγράφησαν οι Επιχειρησιακές Συμφωνίες Υλοποίησης του ΕΣΠΑ, δηλαδή κονδύλια ύψους 7,5 δισ. ευρώ, τα οποία μεταφέρονται πλέον στην αρμοδιότητα των 13 περιφερειών. Ωστόσο, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πορεία του προγράμματος, καθώς πλέον η ετήσια εισροή κονδυλίων αποτελεί δέσμευση του μνημονίου Ελλάδας-τρόικας. Κάθε παρέκκλιση συνεπάγεται τη λήψη πρόσθετων μέτρων:

Το ακατανόητο
«Αδύνατους» χαρακτήρισε τους στόχους απορρόφησης ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Αουρέλιο Σεσίλιο αν συνεχιστούν οι σημερινοί ρυθμοί (το 2011 ο στόχος είναι απορρόφηση του 20% του ΕΣΠΑ, όταν την τετραετία 2007-2010 θέτει η κυβέρνηση στόχο το 15%). Οπως είπε, «δεν κατανοώ πώς είναι δυνατόν μια χώρα που αναμένει χιλιάδες νέους ανέργους να μη χρησιμοποιεί ένα εργαλείο που έχει για να βελτιώσει την κατάστασή της».
Ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής Ζακ Πονσέ επισήμανε ότι αν η κυβέρνηση αποτύχει στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων «δεν θα βρεθεί κανείς να την κατανοήσει. Ούτε εμείς ούτε και ο λαός», ζητώντας αλλαγές κυρίως για την πάταξη της γραφειοκρατίας, απλοποίηση των διαδικασιών έγκρισης και υλοποίησης των έργων και ταχύτερες απαλλοτριώσεις. Πρόσθεσε ότι είναι αδύνατο η Ελλάδα να κινδυνεύει να καταδικαστεί για ζητήματα παράνομων χωματερών, φέροντας ως παράδειγμα τη σύμβαση για τη διαχείριση αποβλήτων της Δυτικής Μακεδονίας που ολοκληρώθηκε έπειτα από ένα χρόνο αφού προηγήθηκαν υπογραφές από 7 υπουργούς και 60 άτομα.
Διασφαλισμένα 6,95 δισ.
Ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Πετράκος διαβεβαίωσε ότι σε ειδικό λογαριασμό είναι διασφαλισμένα κονδύλια αξίας 6,95 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να καλυφθούν οι φετινές ανάγκες του ΕΣΠΑ. Ο προϊστάμενος της Αρχής Πληρωμής Δημήτρης Σουσούνης παραδέχθηκε τη χαμηλή σήμερα απορρόφηση και είπε ότι οι διαδικασίες μπορούν να συντομευθούν κατά 50%.
Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη επισήμανε ότι «το στοίχημα για όλους μας, πολίτες, δημόσιους λειτουργούς, παραγωγικούς φορείς και κυβέρνηση, είναι να κάνουμε όλους αυτούς που μιλάνε σήμερα για το ελληνικό πρόβλημα σε τρία χρόνια να μιλάνε για το ελληνικό θαύμα».
Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομίας Σταύρος Αρναουτάκης επισήμανε ότι πλέον «δεν έχουν θέση οι πελατειακού τύπου διευθετήσεις» και πρόσθεσε ότι «όσοι αποδεδειγμένα έχουν εμπλακεί σε αδιαφανείς υποθέσεις θα λύσουν τους λογαριασμούς τους με τη Δικαιοσύνη». *

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣOΛΩΡΑ (τα νέα)
Από μια κλωστή κρέμεται η επιτυχία του προγράμματος που συμφώνησε η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ για να μειώσει το έλλειμμα, έναντι του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Αυτή η κλωστή λέγεται ανάπτυξη. Ή, «όχι πολύ μεγάλη ύφεση».

Το 2010 προβλέπεται να μειωθεί το ΑΕΠ κατά 4% και το 2011 να συγκρατηθεί η πτώση περίπου στο μισό ώστε να αρχίσει σταδιακά η ανάκαμψη από το 2012. Θα πετύχει, όμως, αυτός ο στόχος ή θα βυθιστούμε σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και μεγάλων ελλειμμάτων; Γιατί, είναι προφανές ότι αν η ύφεση είναι μεγαλύτερη και η ανάκαμψη δεν έρθει ποτέ, ούτε τα ελλείμματα ούτε το χρέος θα καταστεί δυνατόν να αποκλιμακωθούν. Η κατάσταση θα είναι μη βιώσιμη και η χρεοκοπία αναπόφευκτη, μαζί με την έξοδο από την ευρωζώνη, στην οποία ποντάρουν πολλοί το τελευταίο διάστημα.

Το στοίχημα της ανάπτυξης είναι το μεγαλύτερο που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και η χώρα. Με ένα Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ακρωτηριασμένο λόγω της ανάγκης περικοπών στις δαπάνες, αλλά και την κατανάλωση στο ναδίρ, λόγω κρίσης, οι προοπτικές δεν είναι καθόλου ευνοϊκές. Για την εισαγόμενη ανάπτυξη που θα μπορούσε να έρθει λόγω ανάκαμψης στην Ευρώπη, φρόντισαν τα θλιβερά γεγονότα της περασμένης Τετάρτης, και αυτά που προηγήθηκαν με στόχο τον τουρισμό, να επιδεινώσουν τις προοπτικές.

Παρ΄ όλα αυτά ή ίσως εξ αιτίας όλων αυτών, γίνεται ακόμη πιο κρίσιμη η σημασία της προώθησης μιας σειράς σχεδίων και πρωτοβουλιών για την τόνωση της ανάπτυξης. Πρωτοβουλίες που, όπως λέει η υπουργός Οικονομίας κ. Λ. Κατσέλη, διαμορφώθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την ίδια την κυβέρνηση και συμπεριλαμβάνονται τελικώς στο περίφημο «μνημόνιο» με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Βεβαίως, αναρωτιέται κανείς γιατί χρειαζόταν να έρθει το ΔΝΤ για να αποφασίσουμε να «ανοίξουμε» τα κλειστά επαγγέλματα ή να «κλείσουμε» τις ζημιογόνες γραμμές του ΟΣΕ, να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ίδρυσης επιχειρήσεων ή να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες αδειοδότησής τους.

Επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων, άνοιγμα αγορών και κλειστών επαγγελμάτων και ιδιωτικοποιήσεις είναι τα βασικά όπλα με τα οποία η κυβέρνηση θα παλέψει το στοίχημα της ανάπτυξης. Ομως η αγορά διαμαρτύρεται ότι την ίδια ώρα που ανακοινώνονται όλα αυτά, η κυβέρνηση βάζει τρικλοποδιές στην ανάπτυξη και μάλιστα στον τομέα της «πράσινης ανάπτυξης», παγώνοντας επενδύσεις και προωθώντας ένα θεσμικό πλαίσιο που διαπνέεται από κρατικισμό, όπως λένε.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ. Τώρα!!! Χθές!!! ...οχι αύριο

Για να ξεφύγει η χώρα από την άσχημη δημοσιονομική θέση στην οποία βρίσκεται, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έξοδος από την ύφεση. Μόνο με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης θα αρχίσει και πάλι να γεμίζει το δημόσιο ταμείο, να μειώνονται τα ελλείμματα και να περιορίζεται ο λόγος του χρέους ως προς το ΑΕΠ.
Διότι ύφεση σημαίνει λιγότερα έσοδα από έμμεσους και άμεσους φόρους και κάθε προσπάθεια τόνωσης των φορολογικών εσόδων με αύξηση της φορολογίας έχει αποδειχθεί ότι καθυστερεί την ανάκαμψη.
Με αυτά τα δεδομένα η αβεβαιότητα θα εξακολουθήσει να συνιστά το βασικό χαρακτηριστικό και για το 2010. Εάν, μάλιστα, λάβουμε υπόψη την αναδιανεμητικών μηχανισμών, η αβεβαιότητα αυτή θα κάνει την εμφάνισή της με ακόμα πιο έντονο τρόπο.
Με μια αναξιοποίητη ακίνητη δημόσια περιουσία που ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ, με έναν υπό κατάρτιση από τον περασμένο Νοέμβριο νέο αναπτυξιακό νόμο, με «στάση πληρωμών» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ 2010) και με μια ανεπίτρεπτα χαμηλή απορροφητικότητα πόρων από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), η κυβέρνηση με πράξεις και παραλείψεις της εξουδετέρωσε το αναπτυξιακό σκέλος της οικονομίας, ολοκληρώνοντας το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά τον νέο αναπτυξιακό νόμο, τον οποίο οι εναπομείναντες υποψήφιοι επενδυτές αναμένουν επί μήνες, δεν πρόκειται να αρχίσει να αποδίδει πριν από τις αρχές του 2011, έστω κι αν είχε κατατεθεί στη Βουλή τον Μάιο, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της υπουργού κυρίας Λούκας Κατσέλη. Φανταστείτε τώρα που τον ανέβαλλαν για Σεπτέμβριο και βλέπουμε ...
Εν τω μεταξύ, περίπου 6.000 υποψήφιοι επενδυτές σε όλη την ελληνική επικράτεια αναμένουν την αξιολόγηση των προτάσεών τους από τις κεντρικές υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων και τις περιφερειακές διευθύνσεις τους.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: Συνεδρίαση για τον Αναπτυξιακό Νόμο..

Σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Φώτη Χατζημιχάλη για την όσο το δυνατόν ταχύτερη προώθηση των διαδικασιών έγκρισης των επενδυτικών σχεδίων, που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/04 εντάσσεται η συνεδρίαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Νόμου, που θα πραγματοποιηθεί στις 10/05/2010 ημέρα Δευτέρα και ώρα 12 : 30 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Τέρμα Ερυθρού Σταυρού – Τρίπολη).
Η Γνωμοδοτική Επιτροπή που θα συνεδριάσει για 5η συνεχή φορά εντός του 2010, υπό την Προεδρία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας θα εξετάσει δέκα οκτώ (18) αιτήσεις ιδιωτικών επενδύσεων για την υπαγωγή τους στις διατάξεις του παραπάνω Νόμου, την ολοκλήρωση και την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας τριών (3) επενδύσεων καθώς επίσης και την οριστικοποίηση του κόστους αυτών.

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

" τρέξτε τις απενδύσεις για να σωθούμε "

ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βόλου Γ. Σπηλιόπουλος στο χαιρετισμό του στη χθεσινή συγκέντρωση τόνισε:
Είναι κάτι περισσότερο από προφανές πώς αν σύντομα δεν υιοθετηθούν μέτρα αναπτυξιακά, με αλλαγές διαρθρωτικές, με δράσεις τολμηρές, θα βιώσουμε καταστάσεις εφιαλτικές.
Αυτό όμως που η αγορά τώρα περιμένει είναι, σε πρώτη φάση, μεσοπρόθεσμα μέτρα στήριξης και σε δεύτερη, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Πρωταρχικός στόχος είναι η αντιμετώπιση της μειωμένης ρευστότητας και η τόνωση της κίνηση στην αγορά με δράσεις, όπως είναι η επιτάχυνση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, η χρήση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, η ενθάρρυνση των επενδύσεων μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου και η περαιτέρω βελτίωση και επέκταση του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ.
Η λύση θα έρθει μόνο μέσα από την ανάπτυξη και όχι με φορολογικές επιδρομές. Γι αυτό επιμένουμε να προτείνουμε την ενίσχυση της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας και προώθηση τους υγιούς ανταγωνισμού και όχι με κρατικές παρεμβάσεις.
Με ένα σοβαρό, αναπτυξιακό Νόμο, αλλά και με ένα γενικότερο νομικό πλαίσιο, που θα ενθαρρύνουν και θα διευκολύνουν τις επενδύσεις, το μόνο εργαλείο για την αντιμετώπιση της εφιαλτικής αύξησης της ανεργίας..
Αν σκεφτούμε τούτες τις κρίσιμες ώρες πόσες εκατοντάδες, ή και χιλιάδες θέσεις εργασίας, πόσες επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες, χάνονται από τις «περιπέτειες» που τα καπρίτσια κάποιων οδήγησαν σε τέλμα.
Επενδύσεις σε όλη την χώρα αλλά και στη Μαγνησία που θα μπορούσαν να δώσουν ανάπτυξη να δώσουν θέσεις εργασίας.
Αν σκεφτούμε δε ότι οι φάκελοι των επενδυτικών σχεδίων είναι ακόμη στα συρτάρια κάποιων υπευθύνων - ανεύθυνων και περιμένουν εγκρίσεις τουλάχιστον θα μελαγχολήσουμε.
Λύσεις υπάρχουν. Είναι μπροστά μας. Αλλαγή νοοτροπίας, μεράκι και διάθεση για δουλειά απαιτούνται.
Όλα τα άλλα είναι ασπιρίνη για τον καρκίνο. Δυστυχώς..."

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ: Ακούστε και εφαρμόστε Κε Παπανδρέου αυτό που είπε ο Μακεδόνας βουλευτής του κόμματός σας (ΠΑΣΟΚ)Φλωρίδης

Ο βουλευτής Γ. Φλωρίδης είπε χθές στη βουλή σαν εισηγητής του ΠΑΣΟΚ για το νομοσχεδιο των νέων μέτρων:
" Πέστε ΟΧΙ στην διαφθορά,
Πέστε ΝΑΙ στην ανάπτυξη
Ψηφίστε Αναπτυξιακό Νόμο για να δώσετε ένα τέλος στην γραφειοκρατία και διαφθορά,
Να έρθουνε Έλληνες της Διασποράς αλλά και Ξένοι να επενδύσουν ΧΩΡΙΣ ΓΡΗΓΟΡΟΣΗΜΑ,"

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (06-05-2010) Ένταξη επιχειρήσεων στον Αναπτυξιακό νόμο

11 επενδυτικές προτάσεις συνολικού ύψους 9.384.500 ευρώ και συνολικής επιχορήγησης 3.747.975 ευρώ, εγκρίθηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση της γνωμοδοτικής επιτροπής, προκειμένου να ενταχθούν στις διατάξεις του ν. 3299/2004.

Πρόκειται για τις παρακάτω επενδυτικές προτάσεις:

ΓΟΥΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & ΣΙΑ ΟΕ, ίδρυση Βοοτροφικής μονάδας δυναμικότητας 130 αγελάδων αναπαραγωγής και 280 μόσχων πάχυνσης, στο ν. Τρικάλων.

Ε. ΓΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ - Α.ΓΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ Ο.Ε., ίδρυση μονάδας παραγωγής προϊόντων ατομικής υγιεινής, στο ν. Λάρισας.

Κ. ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε., μετατροπή του ιστορικού διατηρητέου μνημείου, ιδιοκτησίας κ. Αρχοντούλη σε ξενώνα 8 κλινών Α’ Τάξης, στο ν. Λάρισας.

Δ. ΤΑΣΙΟΥΚΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε., ίδρυση μονάδας κατασκευής έτοιμου σκυροδέματος και αδρανών υλικών, στο ν. Καρδίτσας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΔΑΝΗΣ & ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ ΚΩΝ. ΣΔΑΝΗ Ο.Ε., εκσυγχρονισμός κτηνοτροφικής μονάδας, στο ν. Λάρισας.

ΛΑΤΕΜ ΕΠΕ, ίδρυση μονάδας για την ανακύκλωση υλικών προερχομένων από την αποδόμηση κτιρίων και έργων υποδομών, στο ν. Τρικάλων.

Κ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ - YE. IGNATOVA O.E., μετεγκατάσταση υφισταμένης επιχείρησης κουφωμάτων – προϊόντων ξυλείας και εκσυγχρονισμός αυτής με αγορά νέου μηχανικού εξοπλισμού, στο ν. Μαγνησίας.

ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, εκσυγχρονισμός και μετεγκατάσταση κτηνοτροφικής μονάδας, στο ν. Μαγνησίας.

ΑΦΟΙ ΑΝ. ΤΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ Ο.Ε., επέκταση και εκσυγχρονισμός βιοτεχνίας επεξεργασίας μαρμάρων, στο ν. Καρδίτσας.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ Γ. ΓΑΪΤΑΝΙΔΗ & ΥΙΟΙ Ε.Ε., εκσυγχρονισμός μονάδας επεξεργασίας γάλακτος, αξιοποίησης παραπροϊόντων επεξεργασίας γάλακτος και παραγωγής γιαούρτης, στο ν. Καρδίτσας.

ΚΟΝΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ, ίδρυση προβατοτροφικής μονάδας ημιευσταυλισμού τύπου δυναμικότητας 250 προβάτων, στο ν. Τρικάλων.

Απορρίφθηκε τέλος η πρόταση της ΠΛΑΙΣΙΟ Α.Ε. - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ, για ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό του ξενοδοχείου «Βίγλες», στο ν. Μαγνησίας.

Βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση στη βουλή, για τις καθυστερήσεις σε ΕΣΠΑ και Αναπτυξιακό

Τις ερωτήσεις συνυπογράφουν οι βουλευτές της ΝΔ Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, Ελευθέριος Αυγενάκης , Μιχάλης Χαλκίδης και Θ. Καράογλου
«Τη στιγμή που η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διά στόματος Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανακοινώνει δρακόντεια μέτρα για την ελληνική οικονομία και μία σειρά περικοπών των εσόδων και αύξησης των φόρων που θα επιβαρύνουν σε όλα τα επίπεδα τον Έλληνα πολίτη, αγνοεί πεισματικά να λάβει αναπτυξιακά μέτρα και να προβεί σε ενέργειες που θα βοηθούσαν στην τόνωση και στήριξη της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας, της πραγματικής δηλαδή οικονομίας της χώρας», αναφέρει με ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Ο κ. Καράογλου κατηγορεί την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι εξακολουθεί να διατηρεί αναξιοποίητη τη δημόσια ακίνητη περιουσία του ελληνικού κράτους, που ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ. «Ο αναπτυξιακός νόμος παραμένει υπό κατάρτιση από τον Νοέμβριο του 2009 και όπως φαίνεται οι λιγοστοί υποψήφιοι επενδυτές θα παραμείνουν σε κατάσταση «ομηρίας», καθώς ακόμα και εάν κατατεθεί άμεσα ο αναπτυξιακός νόμος στη Βουλή, θα αρχίσει να αποδίδει από το 2011 και μετά», αναφέρει ο βουλευτής.

Στην ερώτησή του ο κ. Καράογλου επισημαίνει ότι περισσότεροι από 6.000 υποψήφιοι επενδυτές από όλη την χώρα αναμένουν την αξιολόγηση και την έγκριση των προτάσεών τους, ιδιαίτερα προτάσεις που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες.
«Την εικόνα που φέρνει σε ακόμα δυσχερέστερη θέση την ελληνική οικονομία και την πορεία της ανάπτυξης της χώρας συμπληρώνει η αδικαιολόγητα χαμηλή απορροφητικότητα των πόρων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Σε επίπεδο τομεακών προγραμμάτων η απορρόφηση φθάνει μόλις το 2,21%, ενώ σε ό,τι αφορά στα περιφερειακά προγράμματα η απορρόφηση βρίσκεται στο 7,07%», δηλώνει ο βουλευτής της ΝΔ.

Ενδεικτικό, όπως αναφέρει ο κ. Καράογλου, είναι το γεγονός ότι σημαντικά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση, το πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, το πρόγραμμα Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη, «σημειώνουν απορρόφηση κάτω του 1%, ενώ εάν η «υλοποίηση» του ΕΣΠΑ συνεχιστεί με τους δεδομένους ρυθμούς «εικονικής ανάπτυξης», προβλέπεται να χρειαστούν 16 χρόνια για την απορρόφηση του 15%, τη στιγμή που το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης ουτοπικά διαμηνύει και θέτει ως χρονοδιάγραμμα το τέλος του τρέχοντος έτους. Ιδιαίτερα εν όψει των αλλαγών που προβλέπεται να επέλθουν στον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης με το σχέδιο «Καλλικράτης» ελλοχεύει ο κίνδυνος να σημειωθούν ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ».
Μάλιστα, ο βουλευτής της ΝΔ ζητάει να μάθει για ποιους λόγους έχει καθυστερήσει η Κυβέρνηση να λάβει μέτρα ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και δεν έχει καταθέσει μέχρι και σήμερα τον Αναπτυξιακό Νόμο, εξαιρώντας τον ουσιαστικά από την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσει για τη στήριξη και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, ρωτάει τα αρμόδια Υπουργεία σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν, ώστε να στηριχθούν ουσιαστικά οι επενδυτές που αναμένουν εγκρίσεις προγραμμάτων και ιδιαίτερα στους κρίσιμους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να στηριχθεί η ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα, ενώ με άλλη ερώτηση τούς ζητά να δικαιολογήσουν το πάγωμα ουσιαστικά των δαπανών του ΠΔΕ 2010 κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, τη μη απόδοση των εξοφλήσεων των ιδιωτών, αλλά και τη μη αποδέσμευση των πόρων, ιδιαίτερα των κοινοτικών.

Καταλήγοντας, ο βουλευτής της Β΄Θεσσαλονικής ρωτάει τους λόγους που η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ βρίσκεται σε τόσο χαμηλό επίπεδο, και τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία για την καλύτερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, τόσο σε επίπεδο τομεακών προγραμμάτων των υπουργείων, όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

ο αναπτυξιακός νόμος έχει παγώσει και το ΕΣΠΑ καθυστερεί δραματικά

Γονατίζει η αγορά με τα νέα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε η κυβέρνηση ενώ την ίδια ώρα ο αναπτυξιακός νόμος έχει παγώσει και το ΕΣΠΑ καθυστερεί δραματικά. Εν τω μεταξύ το υπουργείο οικονομικών αν και γνωρίζει πλέον ποιος χρωστάει τι στην εφορία αυτό δε σημαίνει ότι το κράτος θα βελτιώσει τα έσοδά του αφού οι περισσότερες επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν πλέον βάλει λουκέτο.

ΠΗΓΗ:http://www.flash-tv.gr/

ΗΠΕΙΡΟΣ:Εννέα νέες επενδύσεις εντάχθηκαν στον Αναπτυξιακό Νόμο

Προβληματισμένη με τους ρυθμούς αξιολόγησης των επενδύσεων που υποβάλλονται στην Περιφέρεια Ηπείρου προς ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο Ν.3299/04, εμφανίστηκε η Γενική Γραμματέας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, στη συνεδρίαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα (3/5/10), στα γραφεία της Περιφέρειας.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης η Γενική Γραμματέας ζήτησε από τα στελέχη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης (ΔΙΣΑ) επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου να προχωρήσουν τα επενδυτικά σχέδια και να ενισχυθεί η τοπική οικονομία. Όπως, χαρακτηριστικά ανέφερε, «στη δύσκολη οικονομικά εποχή που διανύουμε, πρέπει όλοι να επιταχύνουμε τους ρυθμούς, να μην χρησιμοποιούμε "την πρώτη αλλά την πέμπτη ταχύτητα", ώστε η πορεία υλοποίησης του Αναπτυξιακού Νόμου να επιταχυνθεί και μέσω αυτού να ξεπεραστούν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν πολλοί επενδυτές».
Στην 203η συνεδρίαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, συζητήθηκε και εγκρίθηκε η ένταξη στα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου, εννέα επενδυτικών μονάδων συνολικού προϋπολογισμού 9.401.862,27ευρώ:
1. ΑΦΟΙ ΖΩΗ & ΣΙΑ Ο.Ε.: Ίδρυση ξενοδοχείου πόλης κλασικού τύπου, 4 αστέρων, δυναμικότητας 26 κλινών στα Μέλανδρα - Νέα Ζωή Ιωαννίνων στο Νομό Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 1.870.400,00 ευρώ, με ποσοστό επιχορήγησης 48%. Ε.Μ.Ε: 2
2. ΚΟΥΒΑΡΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.: Ίδρυση ξενοδοχείου πόλης, τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων τριών αστέρων (3*), δυναμικότητας 7 διαμερισμάτων – 8 δωματίων – 15 κλινών στο Νομό Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 814.500,00 ευρώ με ποσοστό επιχορήγησης 53%. Ε.Μ.Ε: 1
3. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΟΣΧΕΤΑΣ – ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΟΣΧΕΤΑΣ Ο.Ε.: Ίδρυση ξενοδοχείου κλασικού τύπου 4* στη θέση «Σαράι» Ο.Τ. 22 στο Σταυράκι στο Νομό Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 1.536.000,00 ευρώ με ποσοστό επιχορήγησης 48%. Ε.Μ.Ε: 5
4. ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: Ίδρυση πτηνοτροφείου πατρογονικών πτηνών, στο Δ.Δ. Ελληνικού, του Δ. Κατσανοχωρίων στο Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 196.842,27 ευρώ, με ποσοστό επιχορήγησης 50%.
5. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.: Εκσυγχρονισμός πτηνοτροφείου πάχυνσης πουλερικών, στο Δ.Δ. Καλογερικού, στο Δ. Αμβρακικού του Ν. Άρτας, συνολικού κόστους 246.700,00 ευρώ, με ποσοστό επιχορήγησης 40%.
6. ΤΑΧΜΑΖΟΓΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.: Ίδρυση μονάδας κατασκευής κουφωμάτων και λοιπών προϊόντων από αλουμίνιο, στο 7ο χιλ. Ε.Ο. Ιωαννίνων – Αθηνών, στο Δ. Μπιζανίου του Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 810.000,00 ευρώ, με ποσοστό επιχορήγησης 48%. Ε.Μ.Ε: 2
7. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.: Μετεγκατάσταση – επέκταση και εκσυγχρονισμός μονάδας παραγωγής ανελκυστήρων στο Ν. Άρτας, συνολικού κόστους 1.850.000,00 ευρώ, με ποσοστό επιχορήγησης 51%. Ε.Μ.Ε: 2.4
8. ΒΑΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ & ΥΙΟΣ Ο.Ε.: Ίδρυση μεταποιητικής μονάδας παραγωγής ξυλουργικών προϊόντων για την οικοδομή στη θέση «Μυλοτόπι», στο Δ.Δ. Αγίου Δημητρίου, στο Δ. Πέτα του Νομού Άρτας, συνολικού κόστους 980.420,00 ευρώ, με ποσοστό επιχορήγησης 51%.
9. ΑΦΟΙ ΔΟΛΙΩΤΗ (Υπό Σύσταση): Ίδρυση ξενοδοχείου κλασσικού τύπου 3αστέρων, 12 δωματίων-29 κλινών στον οικισμό Λιγκίαδων του Δήμου Περάματος του Νομού Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 1.097.000,00 ευρώ, με ποσοστό επιχορήγησης 53%. Ε.Μ.Ε: 2

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

ΕΣΠΑ: τρέχουν για απορρόφηση εδώ και τώρα 1,13 δισ.

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ (ελευθεροτυπία)
Το σχέδιο επιτάχυνσης της απορρόφησης του ΕΣΠΑ κατά 1,13 δισ. ευρώ, εντός του 2010, ώστε να μη χαθούν κοινοτικά κονδύλια, θα παρουσιαστεί στην Επιτροπή Παρακολούθησης, η οποία προγραμματίζεται να γίνει την Πέμπτη παρουσία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.
Θα τεθεί επί τάπητος η αναθεώρηση του προγράμματος για να τονωθούν οι τομείς που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, αλλά και να υπογραφεί η μεταφορά κονδυλίων στη δικαιοδοσία των περιφερειών (Επιχειρησιακές Συμφωνίες Υλοποίησης).

Η κυβέρνηση θέτει φέτος ως στόχο την αύξηση της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ από το 3,6% (δηλαδή 731 εκατ. ευρώ) που είχε καταφέρει να εισπράξει από το 2007 έως τις 19 Απριλίου, στο 15% (επιπλέον 880 εκατ. ευρώ ) μέχρι και το τέλος του 2010.

Το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι ειδικά φέτος, ο κίνδυνος είναι μικρός. Και τούτο διότι το ποσόν έως το 15% συμπληρώνεται από το 1,5 δισ. ευρώ των προκαταβολών που έλαβε η χώρα από την Κομισιόν (δίδονται σε όλα τα κράτη στην αρχή κάθε προγράμματος). Αντιθέτως, το 2011 θα πρέπει να βρει εξ αρχής τα 3 δισ. ευρώ σε συνθήκες ύφεσης που θα έχουν «παγώσει» τα έργα στην αγορά.

Αν δεν γίνει εφικτό, θα υπάρξουν 2 επιπτώσεις: θα χαθούν τα χρήματα, καθώς υπάρχει υποχρέωση διάθεσής τους εντός του συγκεκριμένου έτους 2010, και επιπλέον θα τεθεί δημοσιονομικό ζήτημα. Δηλαδή καθώς οι εισπράξεις από την Ε.Ε. είναι έσοδα που έχουν προϋπολογιστεί στη μείωση του ελλείμματος, θα πρέπει να ληφθούν διορθωτικά μέτρα.

Ο στόχος που θέτει το υπουργείο Οικονομίας είναι έως τον Ιούνιο του 2010 η απορρόφηση να αυξηθεί στο 8%, και εν συνεχεία έως το τέλος του έτους να φτάσει στο 15%. Οπως προκύπτει από τα έγγραφα που θα παρουσιαστούν στην επιτροπή παρακολούθησης της Πέμπτης, απομένουν να εισπραχθούν 800 εκατ. ευρώ, ποσόν που απαιτεί συνολική δαπάνη μαζί με την εθνική συμμετοχή 1,13 δισ. ευρώ.

Ανάπτυξη και όχι φοροεισπρακτικά μέτρα ζητούν οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης

Ψήφισμα με το οποίο εκφράζεται η έντονη αντίδραση των επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης στα μέτρα της κυβέρνησης και στηλιτεύεται η απουσία αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, εξέδωσε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).
"Τα μέτρα σε συνδυασμό με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο όχι μόνο δεν προσφέρουν ανάπτυξη, αλλά πλήττουν κυρίως τα μεσαία και αδύνατα στρώματα μειώνοντας το βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων Ελλήνων, επαγγελματιών και μισθωτών. Αυτή την ώρα η χώρα χρειάζεται ένα μεγαλόπνοο αναπτυξιακό σχέδιο για να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία. Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες βρίσκονται στα όριά τους", τονίζεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα και προστίθεται:
"Η ανάκαμψη της οικονομίας και η ανάπτυξη δεν έρχεται με μέτρα φοροεισπρακτικού χαρακτήρα। Η λύση βρίσκεται στην δημιουργία ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος, ούτως ώστε να γίνουν νέες επενδύσεις που θα φέρουν έσοδα στο κράτος, θα συμβάλλουν στη μείωση της ανεργίας και θα βγάλουν τη χώρα από το σημερινό αδιέξοδο"। Με το ίδιο ψήφισμα ζητείται: - Η άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, αλλά και των προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ που παραμένουν ακόμη και σήμερα μόνο εξαγγελίες।
- Ειδικά προγράμματα στήριξης της απασχόλησης, με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, για να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας.
- Ένα νέο αναπτυξιακό νόμο που θα δώσει ώθηση στην παραγωγή.
- Αποφασιστική ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς.
- Απλοποίηση διαδικασιών για την έναρξη λειτουργίας νέας επιχείρησης, αλλά και για τη λήψη όλων των απαραίτητων αδειών.
- Λήψη μέτρων άμεσης απόδοσης συνδυάζοντας τη στήριξη του τουρισμού, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και την ενεργοποίηση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ: όλοι τα φωνάζουν αλλά κανένας δεν ακούει

Από τη στήλη «αντιεξουσιαστικά» στο «βήμα» …
Η στήλη σάς είχε προειδοποιήσει εγκαίρως ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα αργήσει να εφαρμοστεί, εκτίμηση με την οποία το υπουργείο Οικονομίας δεν συμφωνούσε.
Χθες όμως η επιβεβαίωση της εκτίμησής μας ήλθε πιο κοντά ύστερα από δήλωση μέλους της κυβερνήσεως ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα ψηφισθεί τον Σεπτέμβριο και όχι τον Ιούνιο, όπως αρχικά σχεδιαζόταν.
Βεβαίως, το ζήτημα δεν είναι αν επιβεβαιωθούμε ή όχι, αλλά το γεγονός ότι η αναξιοπιστία συνεχίζεται.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=329510&dt=04/05/2010#ixzz0mwi3RVoq

ΣΒΒΕ: τρέξτε τον Αναπτυξιακό Νόμο για την άμβλυνση της ύφεσης. Η απάντηση της κυβέρνησης: καθυστέρηση στη καθυστέρηση και αναβολή στην αναβολή!!!

Επιστολή με τις θέσεις και τις προτάσεις του ΣΒΒΕ ενόψει της αναμόρφωσης του Αναπτυξιακού Νόμου απέστειλε την Πέμπτη 29 Απριλίου ο ΣΒΒΕ προς την Υπουργό Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη.
Στην επιστολή του Συνδέσμου επισημαίνεται ότι για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την όσο το δυνατόν γρηγορότερη έξοδο της χώρας από την κρίση, οι ελπίδες όλων έχουν εναποτεθεί στην εξαγγελία μέτρων αναπτυξιακής πολιτικής από την κυβέρνηση. Δυστυχώς όμως, και παρά την τραγική συγκυρία, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει επαρκής και τεκμηριωμένη απάντηση στο ερώτημα του πώς η χώρα θα βγει από το φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και θα ανακάμψει, ούτως ώστε να αναστραφεί η εμβάθυνση της ύφεσης.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τον επικείμενο αναπτυξιακό νόμο τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες των προηγούμενων νόμων είναι γνωστά, αλλά είναι όμως γνωστές και οι λύσεις σ΄ αυτά τα προβλήματα.
Είναι φανερό, ιδίως μετά τη λήψη των πρόσφατων μέτρων που αφορούν τις περικοπές στο δημόσιο τομέα, ότι η ανάπτυξη θα έρθει μόνον από την κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος, εφόσον υποστηριχθεί με τα κατάλληλα μέτρα πολιτικής, μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του εθνικού πλούτου, που είναι το κεντρικό ζητούμενο στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση.
Με βάση την τρέχουσα οικονομική συγκυρία ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα πρέπει να διέπεται από τέσσερις αρχές, και συγκεκριμένα από: α) διαφάνεια, β) απλούστευση διαδικασιών, γ) σαφήνεια διατάξεων, και, δ) αποτελεσματική εφαρμογή.
Παράλληλα, θα πρέπει απαραίτητα να λάβει υπόψη του τα προβλήματα εφαρμογής των παλαιοτέρων νόμων και κυρίως να επιλύει το μεγαλύτερο από αυτά που ήταν το ζήτημα των πάσης φύσεως καθυστερήσεων.
Οι καθυστερήσεις είναι τριών ειδών:
1. στη διαδικασία αξιολόγησης του φακέλου του επενδυτικού σχεδίου, αλλά και στις εκδόσεις των αποφάσεων υπαγωγής,
2. στις διαδικασίες ελέγχου ολοκλήρωσης μέρους ή του συνόλου των πραγματοποιούμενων επενδύσεων, και,
3. στις πληρωμές και στις εκταμιεύσεις των οφειλόμενων ποσών προς τις επιχειρήσεις
και όλες αναδεικνύουν την αναξιοπιστία του κράτους, τόσο σε διοικητικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Στην παρούσα χρονική συγκυρία οι 3.438 προτάσεις επενδυτικών σχεδίων που αναμένουν την αξιολόγησή τους και τα 700 εκ. € που οφείλονται στις επιχειρήσεις από επενδύσεις που ολοκληρώθηκαν μέσω του αναπτυξιακού νόμου, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη καθυστέρησης των διαδικασιών εφαρμογής του νόμου.

Γι΄ αυτό ο επιχειρηματικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας πιστεύει ότι αποτελεί χρυσή ευκαιρία η συνένωση των δύο Υπουργείων που μέχρι πρότινος χειρίζονταν τα θέματα, δηλαδή του πρώην Οικονομίας και Οικονομικών και του πρώην Ανάπτυξης. Μόνον η απόφαση αυτή μπορεί να επιλύσει ένα από τα κυριότερα γραφειοκρατικά εμπόδια για την αποτελεσματική λειτουργία του νόμου.


ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ: από τον Μάιο στον Σεπτέμβριο και από τον Σεπτέμβριο στον Μάιο!!! ΑΘΑΝΑΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ!!!

Η κρίση "φρενάρει" τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο;
Θύμα της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και της έμφασης στη δημοσιονομική προσαρμογή φαίνεται ότι πέφτει και ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, αφού, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Κατσέλη, το χρονικό περιθώριο για την ψήφισή του από τη Βουλή μετατίθεται πλέον για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο του 2010.
Συγκεκριμένα, μιλώντας την Δευτέρα 3 Μαΐου στο Digital EconomyForum που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) με κεντρικό θέμα "Η Ανάκαμψη Θα Είναι Ψηφιακή", η κα Κατσέλη αναφέρθηκε στις δράσεις που αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ανάμεσα στις οποίες φυσικά συμπεριλαμβάνεται και ο νέος Αναπτυξιακός ο οποίος, όμως, κατά τα λεγόμενά της, «θα ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010».
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρόσφατα τόσο η κυβέρνηση όσο και το υπουργείο Οικονομίας διαβεβαίωναν ότι ο νέος νόμος θα είναι έτοιμος να κατατεθεί και κατόπιν να ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στον Μάιο.
Η υπουργός δεν έδωσε διευκρινίσεις για την, όπως διαφαίνεται, νέα αναβολή στην κατάθεση ενός νόμου που αναμένει με ανυπομονησία ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, ωστόσο δεν είναι απίθανο η εξέλιξη αυτή να συνδέεται, μεταξύ άλλων, και με τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις που ενδεχομένως να υποχρεώνουν το υπουργείο να επανεξετάσει τα κίνητρα και τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
Λ. Κατσέλη: Ανάπτυξη μετά το 2012
Κατά τα άλλα, στην ομιλία της η κα Κατσέλη παραδέχτηκε ότι αναθέρμανση της οικονομίας δεν θα υπάρξει για τα επόμενα δύο χρόνια αφού « θα έπρεπε να είχαν μπει οι βάσεις γι' αυτή την αναθέρμανση πριν 2-3 χρόνια. Αυτό που πρέπει να κάνουμε μέσα στο 2010, συνέχισε η υπουργός, είναι να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, προκειμένου να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις μέσα σε αυτή την πολύ δύσκολη προσαρμογή που καλούνται να κάνουν και την ίδια στιγμή να βάλουμε τις βάσεις για μία ανταγωνιστική οικονομία του μέλλοντος του 2012, του 2013, οπότε και προβλέπεται σταδιακή αναθέρμανση της οικονομίας», σημείωσε η υπουργός Οικονομίας.
Για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας οι δράσεις του υπουργείου Οικονομίας, σύμφωνα με την υπουργό, περιλαμβάνουν το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων, που θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και προβλέπεται να έχει ψηφιστεί σε δύο εβδομάδες, όπως επίσης ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα ψηφιστεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 2010 και θα χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις και επενδυτικά σχέδια από το 2011 και μετά, με ιδιαίτερο βάρος στο ψηφιακό περιεχόμενο κάθε νέας επένδυσης. Για εφέτος όπως είπε η υπουργός "ο κεντρικός στόχος είναι ουσιαστικά να αποπληρώσουμε τις οφειλές προς επιχειρήσεις και προς τρίτους από τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο, αλλά και να χρησιμοποιήσουμε τα κονδύλια που έχουμε του ΕΣΠΑ, για τρέχοντα προγράμματα".

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Στα συρτάρια παραμένουν αναπτυξιακός νόμος και ΕΣΠΑ

Ξέχασαν τις επενδύσεις- Στο ναδίρ οι πληρωμές του Προγράμματος
ΔΙΟΝ. ΣΤΑΜΠΟΓΛΗΣ Σάββατο 1 Μαΐου 2010 «το βημα»
Με μια αναξιοποίητη ακίνητη δημόσια περιουσία που ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ, με έναν υπό κατάρτιση από τον περασμένο Νοέμβριο νέο αναπτυξιακό νόμο, με«στάση πληρωμών» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ 2010) και με μια ανεπίτρεπτα χαμηλή απορροφητικότητα πόρων από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), η κυβέρνηση με πράξεις και παραλείψεις της εξουδετέρωσε το αναπτυξιακό σκέλος της οικονομίας, ολοκληρώνοντας το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης.

Στην κατάσταση της έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, η αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας θα έπρεπε να είχε τεθεί σε προτεραιότητα, οπότε θα είχε ήδη αρχίσει να αποδίδει, αλλά μόλις πριν από λίγα εικοσιτετράωρα έγινε αναφορά στο θέμα αυτό από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τον νέο αναπτυξιακό νόμο, τον οποίο οι εναπομείναντες υποψήφιοι επενδυτές αναμένουν επί μήνες, δεν πρόκειται να αρχίσει να αποδίδει πριν από τις αρχές του 2011, έστω κι αν κατατεθεί στη Βουλή τον Μάιο, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρίας Λούκας Κατσέλη. Εν τω μεταξύ, περίπου 6.000 υποψήφιοι επενδυτές σε όλη την ελληνική επικράτεια αναμένουν την αξιολόγηση των προτάσεών τους από τις κεντρικές υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων και τις περιφερειακές διευθύνσεις τους.
Το αδιαχώρητο έχει δημιουργηθεί κυρίως όσον αφορά τους φακέλους με τις υποβληθείσες προτάσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τα φωτοβολταϊκά, δεδομένου ότι με τον νέο αναπτυξιακό νόμο η αξιολόγησή τους θα μεταφερθεί από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Εκτός όμως της μεταφοράς της αρμοδιότητας αυτής από το ένα υπουργείο στο άλλο, η οποία θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο τις αξιολογήσεις, οι όποιοι υποψήφιοι επενδυτές θα αντιμετωπίσουν και άλλα προβλήματα, όπως:
Τις μειωμένες σε σχέση με τον ισχύοντα αναπτυξιακό νόμο ενισχύσεις, σε σχέση με εκείνους τους υποψήφιους επενδυτές που υπέβαλαν τις προτάσεις τους ως το τέλος του Ιανουαρίου. Η μείωση των ενισχύσεων θα εφαρμοστεί διότι, αφενός μεν υπάρχει το γνωστό δημοσιονομικό πρόβλημα και αφετέρου δε διότι σε ορισμένες περιοχές της ελληνικής επικράτειας έχει αυξηθεί το ΑΕΠ, παράγοντας που λαμβάνεται υπόψη στον καθορισμό του ύψους των ενισχύσεων. Οσο υψηλότερο είναι το ΑΕΠ τόσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό ενίσχυσης.
Τη συγκρατημένη χρηματοδότηση των τραπεζών, οι οποίες δείχνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικές στις χορηγήσεις δανείων.
Τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν όταν εφαρμοστεί ο νόμος, αφού εν τω μεταξύ θα συνεχίζεται η μείωση των πωλήσεών τους, η μείωση νέων παραγγελιών, η αύξηση του κόστους παραγωγής και το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην οικονομία. Και στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανόν να μη θεωρήσουν συμφέρουσα την πρότασή τους και να την αποσύρουν.
Το πλήγμα
Πλήγμα όμως έχει υποστεί η ανάπτυξη και από το γεγονός ότι οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ 2010) έχουν «παγώσει», αφού από τον Ιανουάριο ως το τέλος του Μαρτίου (α΄ τρίμηνο 2010) οι πληρωμές περιορίζονται στα 1.606 εκατ. ευρώ, που είναι οι χαμηλότερες της τελευταίας δεκαετίας. Το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας γίνεται αποδέκτης διαμαρτυριών ιδιωτών που αναμένουν τις εξοφλήσεις τους από το ΠΔΕ, ενώ αποδίδει τις ευθύνες στο υπουργείο Οικονομικών που δεν αποδεσμεύει τους πόρους. Από εθνικούς πόρους έχουν διατεθεί μόνον 480 εκατ. ευρώ και από κοινοτικούς μόνον 1.126 εκατ. ευρώ. Στην κατάσταση της έκτακτης ανάγκης που έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία οι συνολικές δαπάνες του ΠΔΕ θα έπρεπε να ήταν ως τώρα τουλάχιστον τριπλάσιες.
Απορρόφηση μόλις 6%
Η κυβέρνηση παρέλαβε με απορρόφηση πόρων το ανεπίτρεπτα χαμηλό ποσοστό του 3%, αλλά έξι μήνες αργότερα η απορρόφηση βρίσκεται στο 5%. Στα τομεακά προγράμματα (υπουργείων) η απορρόφηση περιορίζεται στο 2,21% και στα περιφερειακά προγράμματα στο επίσης ανεπίτρεπτο ποσοστό του 7,07%. Η κυρία Κατσέλη έχει δηλώσει ότι κυβερνητικός στόχος είναι να φθάσει η απορρόφηση στο 15% ως το τέλος του 2010 (πληρωμές 5,2 δισ. ευρώ), αλλά έστω και εάν ήταν δυνατόν αυτό η αντικατάσταση των σημερινών περιφερειαρχών από αιρετούς με το σχέδιο «Καλλικράτης» καθιστά ιδιαίτερα επιφυλακτικούς τους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης να υπογράψουν έργα τα οποία θα αμφισβητηθούν από τους διαδόχους τους. Ορισμένα από τα προγράμματα σημειώνουν απορρόφηση κάτω του 1%, όπως είναι το πρόγραμμα ΠεριβάλλονΑειοφόρος Ανάπτυξη (0,19%), το πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση (0,10%), το Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού (0,39%) και το Διοικητικής Μεταρρύθμισης (0,46%).
Από τα περιφερειακά προγράμματα εκείνο που παρουσιάζει τη χαμηλότερη απορρόφηση είναι το Αττικής με 3,59%. Ανεξαρτήτως του ποιος φταίει για την τραγική εικόνα του ΕΣΠΑ, γεγονός είναι ότι έστω και εάν ισχύσει η αισιόδοξη πρόβλεψη για πληρωμές 5,2 δισ. ευρώ, με την τρέχουσα πορεία το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε 16 (!) χρόνια.