ΓΙΑΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΜΠΛΟΚ? ΤΙ ΣΚΟΠΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ? ΠΟΙΑ Η ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ?

Σαν αφελής Έλληνας,όπως χιλιάδες άλλοι, που είμαι πίστεψα ότι θα μπορούσα να υλοποιήσω τα επενδυτικά σχέδιά μου καταθέτοντας μία ολοκληρωμένη πρόταση προκειμένου να στηριχθώ από τον αναπτυξιακό-επενδυτικό νόμο 3299/2004.


Αφού αντιμετώπισα τις συμπληγάδες της ελληνικής γραφειοκρατίας και συνάντησα άπειρους "κύκλωπες" και "λεστρυγόνες" υπαλληλίσκους που θεωρούσαν τον εαυτό τους την "απόλυτη εξουσία" οι οποίοι έκαναν τα πάντα για να με απογοητεύσουν και να με τιμωρήσουν επειδή θέλω να προσφέρω στην οικονομία ενός εγκατελειμένου και ερημωμένου τόπου, κατάφερα μετά από πολύμηνο και πολυέξοδο γολγοθά να συγκεντρώσσω όλα αυτά τα χαρτιά και τις εγκρίσεις που απαιτούνταν από τον νόμο.


Κατόπιν ήρθα αντιμέτωπος με τους νόμιμους τοκογλύφους και νταβατζήδες της ελληνικής κοινωνίας, τις τράπεζες. Με είδαν σαν εξωγήινο και υπόδουλό τους, βγάζοντάς μου την πίστη για να μου δώσουν έγκριση για χρηματοδότηση μέρους της επένδυσής μου με τοκογλυφικούς όρους και εξασφαλίσεις.


Αφού ξεπέρασα όλους αυτούς τους ανασταλτικούς παράγοντες πίστεψα ότι ήρθε η λύτρωση από το μαρτύριο με την κατάθεση της επενδυτικής μου πρότασης στις υπηρεσίες του ελληνικού κράτους που είναι αρμόδιες για να εγκρίνουν και στηρίζουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη στον τόπο.



ΑΜ ΔΕ !!!


Μαζί με χιλιάδες άλλους επενδυτές κάθομαι και περιμένω πότε θα φιλοτημηθεί να κινηθεί και να τις αξιολογήσει ο τερατώδης μηχανισμός του υπουργείου "Ανάπτυξης" ο οποίος δεν λέει να πάρει μπροστά και να εξετάσει έστω και μία. Ακόμη δεν έχουν κάνει ούτε καν την καταγραφή των προτάσεων.


Αφού τέλος πάντων κάποια στιγμή, σε ένα - δύο χρόνια αποφασίσουν να αφήσουν το βόλεμά τους και εγκρίνουν την επένδυσή μου, θα περάσω στο δεύτερο στάδιο των βασανιστηρίων.


Θα ολοκληρώσω την επένδυση μέσα στα υποχρεωτικά χρονοδιαγράμματα που με υποχρεώνει ο νόμος με απειλή ποινής απόρριψης -χωρίς αντίστοιχα να τηρεί και το κράτος τα δικά του υποχρεωτικά χρονοδιαγράμματα, χωρίς καμμία ποινή ή επίπτωση.


θα την εξωφλήσω πλήρως (με δικά μου χρήματα ή δάνεια), όπως είμαι υποχρεωμένος, προκειμένου να πιστοποιήσουν την ολοκλήρωση.


Θα περιμένω χρόνια για να μου δώσουν τα χρήματα της επιδότησης που δικαιούμαι- αν και ο νόμος τους υποχρεώνει να μου τα δώσουν μέσα σε ρητό χρονικό διάστημα.



Αν καταφέρω στο μεταξύ να γλυτώσω την χρεοκοπία και φτάσω απλά στα πρόθυρα αυτής, θα εισπράξω τα χρήματα της επιδότησης θα τα δώσω όλα για να πληρώσω τους τόκους από τα δάνεια που θα έχω πάρει για να πληρώσω τους προμηθευτές και θα ξεμπλέξω.


θα έχει τελειώσει το μαρτύριό μου.


θα έχω κάνει μία επένδυση με την οικονομική συνδρομή του ελληνικού κράτους (το σωστό είναι της Ευρωπαικής Ένωσης) που θα ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσόν των 0 ευρώ (επιδότηση μείον τόκοι δανείων = 0).



Θα έχω δώσει χιλιάδες μεροκάματα σε άνεργους-εργαζόμενους, θα έχω πληρώσει-και θα πληρώνω για όλη μου τη ζωή- ένα σκασμό φόρους και ΦΠΑ (το οποίο δεν θα μου επιστρέφουν ούτε με σφαίρες) και ΟΛΑ ΚΑΛΑ !!!


ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΤΕ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΤΟΥ ΕΣΠΑ Η ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΜΑ.



Άλλωστε τι μπορώ να κάνω μόνος μου? Πόσο μπορώ να διαμαρτυρηθώ? Που μπορώ να βρώ το δίκιο μου?

Μόνος μου ΤΙΠΟΤΑ !!!

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΟΥΜΕ, ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΎΜΕ, ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ.

ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΑΡΙZΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ !!!

ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΝΑ ΤΑ ΠΡΑΞΟΥΝ.

ΕΝΑΣ-ΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ !!!

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΙΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚ ΓΙΑ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΚΑΘΕ ΓΝΩΣΤΟ ΣΑΣ ΠΟΥ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΙΡΑ.

Αναρτήθηκε από Επενδυτής















Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Καλύτερη αντιμετώπιση της Ημαθίας στον Αναπτυξιακό Νόμο ζήτησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου

στην εκδήλωση που διοργάνωσε Η Πρωτοβουλία Επιχειρηματιών «Βήμα στην Ανάπτυξη», υπό την αιγίδα της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων και της Λέσχης Επιχειρηματικότητας παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Νικόλαος Ουσουλτζόγλου, ο οποίος στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στις χρήσεις γης και να οριστούν συγκεκριμένες ζώνες ανά περιοχή, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδύσεις, εξασφαλίζοντας τουλάχιστον τις βασικές υποδομές σε βάθος χρόνου. Επίσης ο κ. Πρόεδρος επεσήμανε ότι μπορεί η ίδρυση επιχειρήσεων να διευκολύνεται με το νέο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο όμως μετά την ίδρυση της επιχείρησης, οι άδειες λειτουργίας αργούν χαρακτηριστικά και είναι και αυτό ακόμη ένα ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί. Τέλος, αναφορικά με το νέο αναπτυξιακό νόμο, ο κ. Ουσουλτζόγλου τόνισε την αναγκαιότητα υποστήριξης της περιφέρειας και ειδικότερα των περιφερειακών νομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως ο Νομός Ημαθίας, καθώς τα οικονομικά δεδομένα του νομού Θεσσαλονίκης είναι αυτά που συμπαρασύρουν όλη την περιφέρεια και διαστρεβλώνουν την πραγματική κατάσταση, η οποία είναι πραγματικά δραματική στους περιφερειακούς νομούς. Κατόπιν της παρέμβασης του προέδρου του Επιμελητηρίου Ημαθίας, κ. Ουσουλτζόγλου Νικόλαου, η Υπουργός κα Κατσέλη πρόσθεσε ότι στον νέο αναπτυξιακό νόμο θα προβλέπεται ενδοπεριφερειακά, σε νομούς ή ακόμη και σε δήμους με χαμηλό εισόδημα και ανεργία, επιπλέον ποσοστό επιδότησης 15%-20%. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι χωρίς το πρόσθετο ποσοστό επιδότησης, ο Νομός Ημαθίας ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία θα εντάσσεται στην Β' Ζώνη του νέου αναπτυξιακού νόμου, που επιδοτείται με ποσοστό μόλις 20%.

Επενδυτικός οίστρος 8 εκατ. ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία

Με εννιά νέες εντάξεις επενδυτικών σχεδίων στον Αναπτυξιακό Νόμο από τον αγροδιατροφικό τομέα προχωρά η επιχειρηματική ανάπτυξη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ B’ 468/2010) η Γνωμοδοτική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε στις 17 Μαρτίου τα εξής επενδυτικά σχέδια:
- ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΠΥ∆ΝΑ Ε.Π.Ε., ίδρυση μονάδας επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιολάδου και βρώσιμων ελαιοκάρπων, στο δ.δ. Κίτρους του δήμου Πύδνας του νομού Πιερίας, (περιοχή κινήτρων Β΄), συνολικού κόστους 238.000 ευρώ, με ποσοστό επιχορήγησης 45% δηλαδή 107.100 ευρώ, χωρίς τραπεζικό δάνειο.
- AGRIPLANT-ΣΠΟΡΟΦΥΤΑ Α.Ε.Β.Ε., επέκταση μονάδας παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού - σποροφύτων, στο δ.δ. Πλάτανου του δήμου Πλατέος, του νομού Ημαθίας, (περιοχή κινήτρων Β΄), συνολικού κόστους 660.000 ευρώ, με ποσοστό επιχορήγησης 35% δηλαδή 231.000 ευρώ. Το τραπεζικό δάνειο ανέρχεται στο ποσό των 99.000 ευρώ, δηλαδή ποσοστό 15% του ύψους της επένδυσης.
- ΒΙΟΖΩΚΑΤ Α.Ε., επέκταση και εκσυγχρονισμός μονάδας παραγωγής ζωοτροφών στον δήμο Κατερίνης νομού Πιερίας, (περιοχή κινήτρων Β΄), συνολικού κόστους 1.100.000 ευρώ με ποσοστό επιχορήγησης 35% δηλαδή 385.000 ευρώ. Το τραπεζικό δάνειο ανέρχεται στο ποσό των 330.000 ευρώ, δηλαδή ποσοστό 30 % του ύψους της επένδυσης.
- ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗΣ Α.Β.Ε.Ε., εκσυγχρονισμός τριών πτηνοτροφικών μονάδων συμβατικής εκτροφής, στον δήμο Κατερίνης νομού Πιερίας, (περιοχή κινήτρων Β΄), συνολικού κόστους 2.050.000 ευρώ με ποσοστό επιχορήγησης 35% δηλαδή 717.500 ευρώ. Το τραπεζικό δάνειο ανέρχεται στο ποσό των 820.000 ευρώ, δηλαδή ποσοστό 40 % του ύψους της επένδυσης.
- ΚΟΝΤΕΣΙΔΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ, εκσυγχρονισμός γεωργοκτηνοτροφικής μονάδας βιολογικής γεωργίας, στο δ.δ. Αθύρων, του δήμου Πέλλας στον νομό Πέλλας (περιοχή κινήτρων Β΄), συνολικού κόστους 180.000 ευρώ, με ποσοστό επιχορήγησης 40% δηλαδή 72.000 ευρώ. Το τραπεζικό δάνειο ανέρχεται στο ποσό των 62.728,20 ευρώ, δηλαδή ποσοστό 34,849% του ύψους της επένδυσης.
- ΚΑΚΑΜΟΥΚΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, εκσυγχρονισμός βοοτροφικής μονάδας γαλακτοπαραγωγής, στο δ.δ. Κλειδιού, του δήμου Πλατέος στον νομό Ημαθίας (περιοχή κινήτρων Β΄), συνολικού κόστους 160.000 ευρώ, με ποσοστό επιχορήγησης 40% δηλαδή 64.000 ευρώ, χωρίς τραπεζικό δάνειο.
- ΔΕΛΗΣΑΒΒΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, επέκταση και εκσυγχρονισμός θερμοκηπιακής μονάδας παραγωγής δρεπτών ανθέων (τριαντάφυλλα), όπισθεν Λουτρών Λαγκαδά στον δήμο Λαγκαδά νομού Θεσσαλονίκης (περιοχή κινήτρων Α΄), συνολικού κόστους δαπάνης 185.000 ευρώ, με ποσοστό επιχορήγησης 35% δηλαδή 64.750 ευρώ, χωρίς τραπεζικό δάνειο.
- ΔΕΛΗΣΑΒΒΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, επέκταση και εκσυγχρονισμός θερμοκηπιακής μονάδας παραγωγής δρεπτών ανθέων (τριαντάφυλλα), όπισθεν Λουτρών Λαγκαδά στον δήμο Λαγκαδά νομού Θεσσαλονίκης (περιοχή κινήτρων Α΄), συνολικού κόστους δαπάνης 185.000 ευρώ, με ποσοστό επιχορήγησης 35% δηλαδή 64.750 ευρώ, χωρίς τραπεζικό δάνειο.
- Σ. ΚΑΣΣΙΔΗΣ «ΑΓΡΟΔΙΚΤΥΟ» Ε.Ε., ίδρυση μονάδας παραγωγής πλαστικών ειδών συσκευασίας (τελάρα) και επεξεργασίας και συσκευασίας βελτιωτικών υλικών εδάφους από υφιστάμενο φορέα που ασκεί εμπορική δραστηριότητα, στο δ.δ. Δυτικού του δήμου Πέλλας νομού Πέλλας, (περιοχή κινήτρων Β΄), συνολικού κόστους 3.298.000 ευρώ, με ποσοστό επιχορήγησης 45% δηλαδή 1.484.100 ευρώ.
Το τραπεζικό δάνειο ανέρχεται στο ποσό των 989.400 ευρώ, δηλαδή ποσοστό 30% του ύψους της επένδυσης.

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Απορρόφηση Αναπτυξιακού για κλάματα (28%) και σίγουρα δεν φταίνε οι επενδυτές αλλά το κράτος που τους απογοητεύει και τα παρατάνε.

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ (ελευθεροτυπία)
Μόνο το 28% των επιδοτήσεων συνολικής αξίας 5,8 δισ. ευρώ κατάφεραν να απορροφήσουν σε έξι χρόνια οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο, στη «ναυαρχίδα» των προγραμμάτων στήριξης της επιχειρηματικότητας της τότε κυβέρνησης.
Τα απογοητευτικά αποτελέσματα παρουσίασε η αρμόδια υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη σε συνάντηση επιχειρηματιών που διοργανώθηκε χθες από την Πρωτοβουλία Επιχειρηματιών «Βήμα Ανάπτυξης».
Ο αναπτυξιακός, ελλείψει ετήσιου προϋπολογισμού, προκάλεσε «υπέρμετρη επιβάρυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων», όπως ανέφερε η κ. Κατσέλη, ενώ η ευνοϊκή βαθμολογία οδήγησε σε έγκριση του 98% των υποβαλλόμενων σχεδίων...
Από το 2004 εγκρίθηκαν 7.100 σχέδια στα οποία το Δημόσιο μετέχει με 5,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, από αυτά σήμερα, έξι χρόνια μετά, μόνο το 17% ολοκληρώθηκε (1.451 επενδυτικά σχέδια που επιδοτήθηκαν με 1 δισ. ευρώ).
Συνολικά έχει διατεθεί 1,6 δισ. ευρώ, δηλαδή η απορρόφηση βρίσκεται μόνο στο 28% του διαθέσιμου προϋπολογισμού. Από το ποσό αυτό τα 440 εκατ. ευρώ δόθηκαν εντός του 2010. Δηλαδή, στο τέλος του 2009 η απορρόφηση ήταν μόνο 20% και η κυβέρνηση ευελπιστεί, όπως είπε η υπουργός, έως το τέλος του 2010 να φτάσει το ποσοστό στο 40%.
Και πάλι όμως υπάρχει επίπτωση: τα κονδύλια αυτά στερούν πόρους από άλλα προγράμματα επιδοτήσεων.
Επίσης, αναβάλλουν για το 2011 τις εκταμιεύσεις επιδοτήσεων από τον νέο νόμο που τώρα διαμορφώνεται...

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ. Ενα στα 5 επενδυτικά σχέδια εντάχθηκαν στον προηγούμενο νόμο

Χαμηλές επιδόσεις παρουσιάζει ο προηγούμενος αναπτυξιακός νόμος, καθώς μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί μόλις 1 στα 5 επενδυτικά σχέδια που εντάχθηκαν στον 3299/2004.
ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ!!!
Αν αναλογιστεί κανείς τα βασανιστήρια που τραβάει όποιος αποφασίσει να επενδύσει μέσω του αναπτυξιακού νόμου, και αυτός ο ένας στους 5 είναι ήρωας.
Θέλει μεγάλα αποθέματα υπομονής και ψυχής για να αντέξεις τις ταλαιπωρίες που περιγράφουμε στο κύριο άρθρο του μπλόκ και να καταφέρεις να ολοκληρώσεις την επένδυση σου.
ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ Η ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ.
ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΔΕΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ.
4 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 3.500 ΠΟΥ ΕΚΡΕΜΟΥΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ.

ΠΑΛΙ ΘΑ!!! ΘΑ!!! ΘΕπιδοτήσεις 4,1 δισ. από τον Αναπτυξιακό Νόμο (στα λόγια)

Σε 10,9 δισ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός 3.438 επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν το α' τετράμηνο του έτους προς ενίσχυση από τον Αναπτυξιακό Νόμο που έληξε και όπως αναμένεται ΘΑ δοθούν επιδοτήσεις 4,1 δισ. ευρώ.
Τα σχέδια αυτά είναι στη φάση της αξιολόγησης, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου ΘΑ διατεθούν κονδύλια 1,1 δισ. ευρώ για έργα που είχαν εγκριθεί παλιότερα.
Από αυτά τα 440 εκατ. ευρώ διατέθηκαν το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου και τα υπόλοιπα 700 εκατ. ευρώ ΘΑ διατεθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.
Τα στοιχεία αυτά έκανε γνωστά η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη

ΚΑΤΣΕΛΗ : παρουσίασε τον νέο αναπτυξιακό νόμο -σε τι σημειο βρίσκεται ο προηγούμενος αναπτυξιακός νόμος?

Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010

Σε συνάντηση επιχειρηματιών που διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία Επιχειρηματιών «Βήμα Ανάπτυξης», μίλησε σήμερα, Δευτέρα 26 Απριλίου, η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Τ. Κατσέλη
Η συνάντηση, που έγινε υπό την αιγίδα της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων και της Λέσχης Επιχειρηματικότητα αποτελεί την έναρξη του διαλόγου του Υπουργείου με τις παραγωγικές τάξεις της χώρας, σχετικά με τις βασικές αρχές του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από την αρμόδια ομάδα εργασίας του Υπουργείου.

Μεταξύ άλλων, η Υπουργός τόνισε στην ομιλία της, ότι στρατηγικός στόχος του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου είναι η διαμόρφωση νέου επιχειρηματικού και παραγωγικού προτύπου, ώστε να καταστεί η χώρα μας και πάλι ανταγωνιστική και το οποίο θα συμβάλλει στον τεχνολογικό και γνωστικό της μετασχηματισμό, θα ενισχύσει την εξωστρέφεια και θα της προσδώσει ευελιξία ώστε να προσαρμόζεται άμεσα στις εκάστοτε απαιτήσεις των καιρών και θα προάγει τον υγιή ανταγωνισμό. Το νέο επιχειρηματικό και παραγωγικό πρότυπο θα ενισχύσει την απασχόληση και θα οδηγήσει σε μία δυναμική και βιώσιμη οικονομία, με βασικό γνώμονα την Πράσινη Ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά την επιλεξιμότητα επενδύσεων βάσει του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, η κ. Κατσέλη επισήμανε ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε επενδύσεις που συνεισφέρουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, μέσω:
Του παραγωγικού, γνωστικού και τεχνολογικού μετασχηματισμού της οικονομίας,
Της δημιουργίας εγχώριας προστιθέμενης αξίας,
Της βελτίωσης του ισοζυγίου πληρωμών.
Καθώς, και στην προώθηση της πράσινης επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της απασχόλησης.
Ειδικότερα, αναφερόμενη στις βασικές αρχές του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, η κ. Κατσέλη τόνισε, ότι για κάθε επιχειρηματική πρόταση θα αθροίζονται μόρια με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που θα αφορούν κυρίως την βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας, της Ποιότητας και της Εξωστρέφειας, την προώθηση της Πράσινης Επιχειρηματικότητας, καθώς και την Αναδιάρθρωση, την Απασχόληση και την Ισόρροπη Ανάπτυξη.
Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος αξιοποιεί το χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων, όπως ισχύει από την Ε.Ε., ο οποίος χωρίζει την Επικράτεια σε 4 ζώνες ενίσχυσης (Α,Β,Γ και Δ) με συνολικά ποσοστά ενίσχυσης 15%, 20%, 30% και 40%, αντίστοιχα. Τα ποσοστά αυτά επαυξάνονται έως 10 ποσοστιαίες μονάδες για τις μεσαίες επιχειρήσεις και έως 20 ποσοστιαίες μονάδες για τις μικρές.
Οι βασικές μορφές ενίσχυσης που θα προβλέπονται από το νέο Αναπτυξιακό Νόμο θα είναι: α) η επιχορήγηση κεφαλαίου, β) οι φορολογικές απαλλαγές, γ) η επιχορήγηση χρεολυσίων δανείων και γ) την επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης μηχανολογικού εξοπλισμού για συμβάσεις διάρκειας έως 7 έτη.
Για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ισχύουν όλες οι παραπάνω μορφές ενίσχυσης ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις ή τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια (άνω των 50 εκ. ευρώ) θα ισχύουν μόνο οι φορολογικές απαλλαγές.

Για τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς αξιολόγησης προτάσεων που θα περιλαμβάνονται στο νέο Νόμο, καθώς και για τον έλεγχο υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων, προβλέπεται, όπως τόνισε η Υπουργός, προκήρυξη υποβολής επενδυτικών σχεδίων ανά 6μηνο, με ανακοίνωση συνολικών διαθέσιμων πόρων για επιχορηγήσεις, ηλεκτρονική υποβολή πρότασης και αυτόματη απόρριψη ελλιπώς υποβαλλομένων φακέλων.
Η κατανομή των φακέλων, για λόγους διαφάνειας, θα γίνεται με τυχαίο τρόπο σε πιστοποιημένους αξιολογητές, ενώ προβλέπεται και νέα διαδικασία συγκριτικής αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων. Η παρακολούθηση της πορείας αξιολόγησης του φακέλου θα γίνεται μέσα από το διαδίκτυο, με την ανάρτηση των εγκεκριμένων επενδύσεων σε ειδική σελίδα.
Οι αδυναμίες του προηγούμενου Αναπτυξιακού Νόμου (ν. 3299/04), επισήμανε η Υπουργός, εντοπίζονται στην έλλειψη αναπτυξιακής στόχευσης και στρατηγικής, την απουσία κινήτρων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και τη μη συμβολή του στον τεχνολογικό και γνωστικό μετασχηματισμό του επιχειρηματικού τομέα.
Σε ό,τι αφορά τις θεσμικές δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν στην εφαρμογή του Αναπτυξιακού Νόμου, η κ. Κατσέλη τόνισε ότι αυτές εντοπίζονται:
*Στην πολυπλοκότητα του θεσμικού πλαισίου και την ύπαρξη μεγάλου πλήθους ρυθμίσεων, ως προς το είδος και το εύρος των δραστηριοτήτων που ενισχύονται.
*Στην έλλειψη σαφούς ετήσιου χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού και την υπέρμετρη επιβάρυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων,
*Στις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, τη χρηματοδότηση, την υλοποίηση και τους ελέγχους,
*Στο πολύπλοκο σύστημα βαθμολογίας και το χαμηλό ελάχιστο αποδεκτό όριο βαθμολογίας, το οποίο οδήγησε σε έγκριση του 98% των υποβαλλόμενων σχεδίων.

Παρουσιάζοντας τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του ν. 3299/04, η Υπουργός ανέφερε ότι υποβλήθηκαν συνολικά 13.486 αιτήσεις ενίσχυσης αναπτυξιακών σχεδίων, ενώ οι υπαγωγές στο νόμο ανέρχονται μέχρι σήμερα σε 7.100. Ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί ανήλθε σε 14 δις. ευρώ, ενώ το ποσό των εγκεκριμένων επιχορηγήσεων ανήλθε σε 5,8 δισ. ευρώ. Τα επενδυτικά σχέδια προέβλεπαν τη δημιουργία 32.707 νέων θέσεων εργασίας.

Ωστόσο, από τις 7.100 συνολικές υπαγωγές στο Νόμο, ολοκληρώθηκαν μόνο τα 1.451 επενδυτικά σχέδια, δηλαδή ποσοστό μόλις 20,4% του συνόλου. Ο προϋπολογισμός των ολοκληρωμένων σχεδίων ανήλθε σε 2,1 δισ. ευρώ, οι εγκεκριμένες επιχορηγήσεις σε 1 δισ. ευρώ και οι συνολικές εκταμιεύσεις σε 1,6 δις. ευρώ.

Ειδικότερα, εντός του τρέχοντος έτους, για τη χρηματοδότηση επενδύσεων του ν. 3299/04Οι εκταμιεύσεις Ιανουαρίου – Απριλίου 2010 για ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων ανήλθαν σε 440 εκ. ευρώ,

Οι αναμενόμενες εκταμιεύσεις Απριλίου – Δεκεμβρίου 2010 στο ποσό των 700 εκ. ευρώ, ενώ

Συνολικά υποβλήθηκαν προς αξιολόγηση 3.438 επενδυτικά σχέδια, με συνολικό ύψος προϋπολογισμού 10,9 δις. ευρώ. Το αναμενόμενο ύψος των ενισχύσεων είναι 4,1 δις. ευρώ.

Καταλήγοντας, η κ. Κατσέλη τόνισε χαρακτηριστικά:

«Είναι η ώρα πατάμε το γκάζι και η μηχανή της χώρας μας παίρνει μπροστά. Είναι η ώρα να τονώσουμε την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Ο τόπος χρειάζεται πραγματικά μεγάλες και τολμηρές τομές. Η Κυβέρνηση υλοποιεί χωρίς καθυστερήσεις πολιτικές και δράσεις, ώστε η χώρα όχι μόνο να επανέλθει σε τροχιά δημοσιονομικής σταθερότητας, αλλά κυρίως να μπορέσει να πετύχει βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Τις πολιτικές αυτές υπηρετεί το Υπουργείο μας. Στις πολιτικές αυτές ανταποκρίνεται και ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος που συζητάμε σήμερα».

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ-ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
ΣΗΜΕΡΑ Δευτέρα 26 Απριλίου και ώρα 17:00 στο Ξενοδοχείο Μετροπόλιταν (Λεωφ. Συγγρού 385, Παλαιό Φάληρο) η ανοικτή Συνάντηση με την Υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κυρία Λούκα Κατσέλη,
Η εκδήλωση αυτή, οργανώνεται από την Πρωτοβουλία Επιχειρηματιών «Βήμα Ανάπτυξης» και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC-Ελλάς), της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και της Λέσχης Επιχειρηματικότητας.

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ καταγγέλει καθυστερήσεις στον αναπτυξιακό νόμο

ΑΠΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ στον ΑΛ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟ(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)
Τι μηνύματα λαμβάνετε από τις επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου;
«Εδώ και μήνες, η ελληνική αγορά βρισκόταν σε κατάσταση σύγχυσης και αβεβαιότητας. Οι αναδιπλώσεις, οι παλινωδίες, η καθυστέρηση στη λήψη των μέτρων, αλλά και τα ίδια τα μέτρα, που είναι εισπρακτικά, η αμήχανη στάση απέναντι στις ανάγκες του εμπορικού κόσμου, καθώς και πολλά άλλα είχαν και έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην κίνηση της αγοράς. Με την ανακοίνωση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο περιείχε γενικές αναφορές και όχι εξειδικευμένες αναπτυξιακές προτάσεις, ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο το αρνητικό κλίμα.
Χωρίς αμφιβολία, τα μηνύματα είναι ανησυχητικά, ανεξαρτήτως κλάδου και μεγέθους της επιχείρησης. Ηδη γίνεται λόγος για ύφεση της τάξεως του 4% για το 2010, ενώ καταγράφεται μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Και βέβαια συνεχίζουμε να καθυστερούμε αδικαιολόγητα στην αξιοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών «εργαλείων» -όπως είναι ο Αναπτυξιακός Νόμος, η υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κ.ά.-, στερώντας τις ελληνικές επιχειρήσεις από νέες δυνατότητες και ευκαιρίες».

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Σημαντική συνάντηση - συζήτηση για το νέο αναπτυξιακό νόμο

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Ανοικτή Συνάντηση με την Υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κυρία Λούκα Κατσέλη, τη Δευτέρα 26 Απριλίου και ώρα 17:00 στο Ξενοδοχείο Μετροπόλιταν (Λεωφ. Συγγρού 385, Παλαιό Φάληρο).
Η εκδήλωση αυτή, οργανώνεται από την Πρωτοβουλία Επιχειρηματιών «Βήμα Ανάπτυξης» και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC-Ελλάς), της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και της Λέσχης Επιχειρηματικότητας.
Σκοπός της εκδήλωσης αυτής είναι η ενημέρωση της Υπουργού για τις απόψεις του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και η ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου, από το καθ’ ύλην αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, για τον σχεδιαζόμενο από το Υπουργείο Οικονομίας νέο αναπτυξιακό νόμο.
Ενόψει της διαγραφόμενης μείωσης του ΑΕΠ, του περιορισμού της ρευστότητας στην αγορά και των αναμενόμενων αλλαγών στις καταναλωτικές συνήθειες κατά την παρούσα περίοδο, η κινητοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου είναι η μόνη ελπίδα εξόδου από την κρίση και απαραίτητη προϋπόθεση αυτής της κινητοποίησης είναι η συνεννόηση με την Κυβέρνηση πάνω στους βασικούς «κανόνες παιχνιδιού».
Η υπουργός θα ακούσει τους επιχειρηματίες και θα απαντήσει στα θέματα που θα τεθούν, ενώ παράλληλα θα ενημερώσει τους συμμετέχοντες στη συνάντηση για τις προθέσεις και τα σχέδια της κυβέρνησης.
Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε όταν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του νέου αναπτυξιακού νόμου η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και στελέχη του υπουργείου της συναντήθηκαν με θεσμικούς επιχειρηματικούς φορείς και δέχτηκαν προτάσεις από πρωτοβουλίες επιχειρηματιών με εμπειρία στην υλοποίηση προηγουμένων αναπτυξιακών νόμων.
Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης της πρόθεσης της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση νέο αναπτυξιακό νόμο ένας αριθμός επιχειρηματιών ανέλαβε την πρωτοβουλία να ετοιμάσει συγκεκριμένες προτάσεις, βασισμένες στις απόψεις και γνώμες του επιχειρηματικού κόσμου πριν τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου.
Οσοι ενδιαφέρονται μπορούν να καταθέτουν τις απόψεις τους και τα σχόλιά τους στον ιστοχώρο www.development-forum.gr .

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ-ΕΣΠΑ:και άλλος ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ διαμαρτυρεται για καθυστερήσεις

Στην κατάθεση αναφορών στη Βουλή προέβη η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ κα Ροδούλα Ζήση, ύστερα από υπομνήματα του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, προς τις Υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Κατερίνα Μπατζελή, αναφορικά με θέματα που απασχολούν τον κλάδο.

Στην αναφορά προς την Υπουργό Οικονομίας γίνεται μνεία στον ψηφισθέντα Νόμο που αφορά στο ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με το σχετικό υπόμνημα η εφαρμογή του συγκεκριμένου Νόμου, σε ότι αφορά κάποιες αποφάσεις του δημιουργεί σημαντικά εμπόδια στην ανάπτυξη των επενδύσεων στη χώρα μας καθώς προβλέπει τη μείωση του προϋπολογισμού στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, μετά την πάροδο δυόμιση μηνών από την υποβολή του επενδυτικού σχεδίου.

Επιπρόσθετα, σε ότι αφορά τον Αναπτυξιακό Νόμο, παρατηρείται ότι σημαντικός αριθμός επιχειρηματικών σχεδίων έχουν «παγώσει», εξαιτίας της αλλαγής στον τρόπο καταβολής των επιχορηγήσεων για συγκεκριμένες κατηγορίες επενδύσεων.

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

ΣΒΠ&ΔΕ - Χρειάζονται αναπτυξιακά μέτρα

Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα, μονοπώλησαν όπως ήταν φυσικό, την ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης.
Ο διοίκηση του ΣΒΠ&ΔΕ επισήμανε ότι μαζί με τα εισπρακτικά μέτρα, πρέπει να ληφθούν και αναπτυξιακά.
Παράλληλα τονίστηκε ότι η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά προκαλεί τις εύλογες αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου και δικαίως ανησυχεί για το μέλλον των επιχειρήσεων.
Για τους λόγους αυτούς ο ΣΒΠ&ΔΕ τονίζει την ανάγκη η Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη λήψη αναπτυξιακών μέτρων για να τονωθεί η αγορά και να αποκατασταθεί η λειτουργία της.
Αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν κλείσει και ο κίνδυνος είναι μεγάλος για περισσότερες, γεγονός που θα οδηγήσει στην αύξηση της ανεργίας, στη μείωση της κατανάλωσης, αλλά και στη μείωση των δημοσίων εσόδων.
Ο σύνδεσμος τονίζει ακόμα ότι πρέπει ακόμη να προχωρήσει στη ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και ΤΕΜΠΜΕ χωρίς καθυστερήσεις, καθώς και στη ψήφιση του νέου αναπτυξιακού Νόμου για να μπει η οικονομία μας σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

«Ξεπαγώστε» ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακό και «Μπαλτατζή»

Την ενεργοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 - 2013, του Αναπτυξιακού Νόμου και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητά από την Κυβέρνηση η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α.Σ. Ιωαννίνων σε συνεδρίασή του ασχολήθηκε διεξοδικά με την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η χώρα, η οποία κρίθηκε πως πλήττει ιδιαίτερα τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής μας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α.Σ.Ι. ομόφωνα αποφάσισε και καλεί με παρέμβασή του την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία - Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομίας - να ενεργοποιήσουν άμεσα το ΕΣΠΑ, τον Αναπτυξιακό Νόμο και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο επισημαίνεται πως δεν έχουν εξετασθεί οι αιτήσεις των σχεδίων βελτίωσης, τα οποία θα έβγαζαν από το τέλμα τους αγρότες και θα βοηθούσαν στη βελτίωση των αγροτικών εγκαταστάσεων, αλλά και γενικά στην τόνωση και κίνηση και της αγορά
«Καλούμε την Κυβέρνηση σε εφαρμογή των εξαγγελιών της, να προωθήσει ταχύτατα τις διαδικασίες για «ξεπάγωμα» του ΕΣΠΑ, του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του Αναπτυξιακού Νόμου, να καταβάλλει την ενίσχυση στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, να διευθετήσει με παράταση τα εγγυημένα δάνεια των κτηνο-πτηνοτρόφων, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την προστασία και ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και των παραγωγών» καταλήγει η ανακοίνωση της Ε.Α.Σ.Ι.

Πιέσεις για αναπτυξιακό νόμο και φορολογικό εν μέσω αποδοκιμασιών

ΣΦΟΔΡΗ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΙΚΙΔΙΚΗ

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι για τον επιχειρηματικό κόσμο εξαιτίας των μέτρων που ανακοινώνει η κυβέρνηση, κάτι που αποδείχτηκε έμπρακτα στη συνεδρίαση της Επιμελητηριακής Ένωσης Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.
Η αποδοκιμασία σύσσωμου του επιχειρηματικού κόσμου, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, αποδείχθηκε πολύ έντονη για πρώτη φορά, σε σημείο που να περιέλθουν σε δυσχερή θέση οι υπουργοί της κυβέρνησης που έλαβαν μέρος στη συνεδρίαση. Συγκεκριμένα, οι κ.κ. Μαγκριώτης και Μπόλαρης δεν προλάβαιναν να απαντήσουν στα αιτήματα των προέδρων που έπαιρναν το λόγο, δίχως να είναι σε θέση να δεσμευτούν για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προκειμένου για την υλοποίησή τους.
Στην αιχμή του δόρατος των προέδρων των Επιμελητηρίων όλης της χώρας βρέθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο και το χρόνιο αίτημα των Επιμελητηρίων για την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, ενώ κατά τις τοποθετήσεις τους εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για το μέλλον του κλάδου των οικοδομικών επιχειρήσεων και της εμπορίας αυτοκινήτων, κλάδοι οι οποίοι έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο και πιο καίριο χτύπημα από την οικονομική κρίση.
« Όλοι οι πρόεδροι θέσαμε επιτακτικά το θέμα της άμεσης εφαρμογής του Αναπτυξιακού Νόμου, αλλά και της επιτάχυνσης του ΕΣΠΑ. Ήταν εντυπωσιακό το γεγονός ότι για πρώτη φορά πρόεδροι όλων των πολιτικών αποχρώσεων εξέφρασαν μαζικά την αποδοκιμασία τους και η αποστροφή τους για το πολιτικό σύστημα. Οι υπουργοί άκουσαν τα αιτήματά μας και εκείνο που πρέπει να τονιστεί είναι δυστυχώς ότι ακόμη δεν οριοθετήθηκε ο τομέας ευθύνης του υπουργού Ανταγωνιστικότητας, κ. Μπόλαρη.

«Να τρέξουν» οι δράσεις του ΕΣΠΑ, ζήτησε η Λ. Κατσέλη

Τρίτη, 20 Απριλίου 2010


«Να τρέξουν» τις δράσεις του ΕΣΠΑ ζήτησε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη από τα μέλη που απαρτίζουν το νέο διοικητικό συμβούλιο της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Μ.Ο.Δ.).

Η κυρία Κατσέλη, κατά την τοποθέτησή της, αναφέρθηκε διεξοδικά στον σημαντικό ρόλο που έχει η ΜΟΔ στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «στόχος είναι ν' αυξηθεί η απορροφητικότητα από 3,5% που βρισκόταν τον Οκτώβριο 2009 στο 15% μέχρι το τέλος του 2010 και, μάλιστα, σε προγράμματα που θα πιάσουν τόπο. Σε δράσεις που σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια και την Πράσινη Ανάπτυξη, ώστε να επιτευχθεί η παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας».

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

ΘΑ...ΘΑ...ΘΑ...ΘΑ...ΘΑ.. ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕ

Προσπάθειες για να τονωθεί η οικονομία
Πακέτο δράσεων για την τόνωση της οικονομίας ενεργοποιεί τις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Οικονομίας.

Το πρώτο βήμα έγινε με την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων και προγραμματίζεται να ψηφιστεί από τη Βουλή στην αρχή του Μαΐου.
Θεσπίζει την ίδρυση της εταιρείας σε 1 ημέρα από 50 ΚΕΠ, ισάριθμα επιμελητήρια και 3.200 συμβεβλημένα συμβολαιογραφεία. Θα συμπληρωθεί τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου από νέο νομοσχέδιο για τις διαδικασίες αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Με το νομοσχέδιο που παρουσίασε την προηγούμενη Πέμπτη η αρμόδια υπουργός Λούκα Κατσέλη στο υπουργικό συμβούλιο περιορίζονται σε μόλις μία οι διαδικασίες ίδρυσης των εταιρειών. Σήμερα απαιτούνται 16 για τις Ο.Ε. και τις Ε.Ε., 15 για τις ΕΠΕ και από 16 για τις Α.Ε. Εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους ίδρυσης πάνω από 80%.
Προωθείται επίσης τις επόμενες εβδομάδες το σχέδιο νόμου για τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παρέχει κίνητρα για επενδύσεις με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, (καινοτόμες, διάχυση και ενσωμάτωση νέων προηγμένων τεχνολογιών, προώθηση δυναμικών δραστηριοτήτων, εξωστρέφεια κ.λπ.). Επίσης θα υπάρχει χωροταξική αλλά και κλαδική προσέγγιση και θα δίδεται έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη.
Το υπουργείο Οικονομίας επίσης επιχειρεί να «προχωρήσει» πάνω από 3.000 υποψήφια επενδυτικά σχέδια που περιμένουν σε πολλές περιπτώσεις πάνω από 1 χρόνο για να αξιολογηθούν προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων από τον επιχειρηματικό κόσμο.
Προωθείται επίσης σταδιακό «ξεμπλοκάρισμα» περίπου 25 μεγάλων επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ .
Επίσης, τις επόμενες ημέρες ενεργοποιείται το δικαίωμα υποβολής αιτήσεων στα 2 νέα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ αξίας 2 δισ. ευρώ για την εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και για κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και άυλων αγαθών.
Εντός των εβδομάδων αναμένεται επίσης η εκκίνηση των προκηρύξεων για τρία από τα τέσσερα συνολικά προγράμματα επιδοτήσεων που ανακοίνωσε προ ημερών η κα Λούκα Κατσέλη: Την «Πράσινη Επιχείρηση 2010» αξίας 30 εκατ. ευρώ για μεταποιητικές εταιρείες, τις «Πράσινες Υποδομές 2010» με 30 εκατ. ευρώ για εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων και το πρόγραμμα «Ενδυση και Υπόδηση - Νέες Προοπτικές», με 15 εκατ. ευρώ που θα μοιραστούν σε επιχειρήσεις του κλάδου που θέλουν να εκσυγχρονιστούν.
Το τελευταίο και πιο μεγάλο από τα τέσσερα προγράμματα, η «Μεταποίηση στις Νέες Συνθήκες» με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, θα ανακοινωθεί αργότερα, αφού τώρα το υπουργείο βρίσκεται σε φάση επαναδιαπραγμάτευσης των όρων διαχείρισης του έργου από τις τράπεζες. Θα αφορά σε υφιστάμενες επί 2ετία εταιρείες της μεταποίησης, ενώ έπονται και ανάλογες επιδοτήσεις για άλλους κλάδους.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΔΔΑ -ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σάββατο 17 Απριλίου 2010

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: ...παραδέχομα ότι ο αναπτυξιακός νόμος έχει καθυστερήσειι

Αποσπάσματα συνέντευξης του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή στον Γιάννη Αντύπα για την «Ημερησία»

-Πού είναι ο αναπτυξιακός νόμος; Είναι δυνατόν η χώρα να βρίσκεται σε ύφεση και να μην είναι αυτό το πρώτο νομοσχέδιο;

"Η έκτακτη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα σήμερα έστρεψε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης στη διαχείριση αυτής της κρίσης. Αυτό δε σημαίνει ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν αποτελεί για μας άμεση προτεραιότητα. Αντιθέτως μάλιστα, προωθούμε αναπτυξιακές δράσεις, στις οποίες εντάσσεται ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί στη Βουλή τον επόμενο μήνα. Ακριβώς επειδή όπως λέτε είναι πολύ σημαντικό νομοσχέδιο πρέπει να δούμε όλες τις παραμέτρους με τη δέουσα σοβαρότητα προκειμένου να διαμορφώσουμε κάτι εξαιρετικό. Να διευκρινίσω εδώ κάτι. Με τον νέο αναπτυξιακό νόμο θα χρηματοδοτηθούν νέες επενδύσεις από το 2011 και μετά. Αυτή τη χρονιά υλοποιούμε επενδυτικά προγράμματα τα οποία είχαν ενταχθεί στον προηγούμενο νόμο. Ηδη προχωρούν προγράμματα με τη σταδιακή αξιολόγηση αιτήσεων για την ένταξη άνω των 4.000 επιχειρήσεων στον αναπτυξιακό νόμο, ενώ ήδη έχουμε ενισχύσει με 440 εκατ. επενδυτικά σχέδια τα οποία έχουν ολοκληρωθεί."

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΣΕΛΗ.

Ψαλιδίζουν αρμοδιότητες της Κατσέλη
Πήραν χαμπάρι την ανεπάρκεια της και άρχισαν να της αφαιρούν αρμοδιότητες μήπως και μπορέσει τουλάχιστον να ανταποκριθεί στις υπόλοιπες.
Μήπως και καταφέρει να ασχοληθεί σοβαρά με τον τομέα της Ανάπτυξης που είναι σε τέλμα καθώς εκρεμμούν για αξιολόγηση 60.000 αιτήσεις επενδύσεων (κρίσιμες για το ξεπέρασμα της καταστροφής που επέρχεται) από το υπουργείο της Κατσέλη.
Οι 60.000 αφορούν επενδύσεις στον αναπτυξιακό νόμο και το ΕΣΠΑ.
Το επόμενο βήμα θα είναι να της πάρουν εντελώς το υπουργείο και να την στείλουν σπίτι της?

Σε ανακατανομή αρμοδιοτήτων του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (υπουργός Λούκα Κατσέλη) προχωρεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να δημοσιευθεί Προεδρικό Διάταγμα στο οποίο προβλέπεται ότι ο τομέας της Ναυτιλίας μοιράζεται σε τρεις υπουργούς:
Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη από το σκέλος της Ναυτιλίας διατηρεί μόνο τις αρμοδιότητες της ακτοπλοΐας και των λιμανιών
- Η ακτοπλοΐα και τα λιμάνια παραμένουν στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, όμως:
- Η ποντοπόρος ναυτιλία περνά στην αρμοδιότητα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη (που έχει ήδη το Λιμενικό Σώμα) Μ. Χρυσοχοΐδη.
- Οι άγονες γραμμές στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και ιδιαίτερα στον υφυπουργό Ν. Σηφουνάκη.
Παρακολούθηση
Στο μεταξύ διπλό σύστημα παρακολούθησης του έργου των υπουργών καθιερώνει ο πρωθυπουργός, όπως είπε χθες στο υπουργικό συμβούλιο. Το ένα σκέλος αφορά την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που παρακολουθεί ο Θόδωρος Πάγκαλος και το άλλο τις δεσμεύσεις που είναι εκτός προγράμματος, αλλά έχει αναλάβει το ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική περίοδο και στα προεκλογικά του προγράμματα.
Ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι αυτή η παρακολούθηση δεν γίνεται «για να τιμωρήσουμε αλλά για να βοηθήσουμε, να ξέρουμε πού πάμε και να γίνονται διορθωτικές κινήσεις». Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέπτυξαν τους δείκτες της χώρας μας κατά τομέα, έτσι όπως έχουν αξιολογηθεί από διεθνείς οργανισμούς.

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Απλοποιείται η διαδικασία ίδρυσης επιχειρήσεων. Όταν δεν ανοίγουν όμως νέες επιχειρήσεις τι να απλοποιηθεί? ΟΧΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ = ΟΧΙ ΝΕΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

NAFTEMPORIKI.GR Πέμπτη, 15 Απριλίου 2010 15:27

Τη θέσπιση υπηρεσίας μιας στάσης (one stop shops) στην ίδρυση όλων των μορφών των εταιρειών (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και ΑΕ), ώστε να επιτευχθεί η ίδρυση μιας επιχείρησης σε ένα βήμα και σε μία ημέρα, προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο η κ. Λούκα Κατσέλη
Όπως ανέφερε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το επιχειρηματικό κόστος αυτής της διαδικασίας μειώνεται κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 70% ενώ ταυτόχρονα ανεβαίνει και η θέση της χώρας μας στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα από την θέση 109 στην θέση 90.
Από 38 μέρες και 15 βήματα που απαιτούνται σημερα για την ίδρυση μιας επιχείρησης με τη βοήθεια του Γενικού Εμπορικού Μητρώου αυτά θα γίνουν 1 βήμα και μια ημέρα. Το δίκτυο εξυπηρέτησης που συγκροτείται αποτελείται από τα 100 καταστήματα και υποκαταστήματα των επιμελητηρίων, που συμπληρώνεται από επιλεγμένα ΚΕΠ για την εξυπηρέτηση των μικρότερων δήμων και τους 3.200 συμβολαιογράφους της χώρας. Συγκεκριμένα, για την ίδρυση των ΟΕ και ΕΕ, που δεν απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο ως υπηρεσίες μιας στάσης θεσπίζονται τα Επιμελητήρια και επιλεγμένα ΚΕΠ. Για τις ΕΠΕ, και τις ΑΕ που απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο, ως υπηρεσία μιας στάσης θεσπίζεται ο συμβολαιογράφος. Οι υπηρεσίες μιας στάσης αναλαμβάνουν να κάνουν όλες τις εργασίες για να δώσουν νομική οντότητα και οικονομική ταυτότητα στις ιδρυόμενες επιχειρήσεις: - Εισπράξουν το ενιαίο τέλος που αντικαθιστά όλα τα επιμέρους τέλη που ισχύουν σήμερα
- Συνδέονται με το ηλεκτρονικό Γενικό Επιχειρηματικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) καταχωρούν την επωνυμία και εγγραφούν την επιχείρηση σε αντικατάσταση της δημοσίευσης στο Πρωτοδικείο, στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιριών, και στο ΦΕΚ
- Συνδέονται ηλεκτρονικά με τους ασφαλιστικούς φορείς για την εγγραφή, χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας των εταίρων και την χορήγηση ΑΜΚΑ της επιχείρησης - Συνδέονται με το ΤΑΧΙS για την έκδοση ΑΦΜ
Μιλώντας λίγο νωρίτερα σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για την παρουσίαση της «Ελληνο-Αμερικάνικης Πρωτοβουλίας» γνωστοποίησε πως το νομοσχέδιο αυτό θα κατατεθεί προς ψήφιση μέχρι τον Ιούνιο, ενώ σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τον αναπτυξιακό νόμο. Διευκρίνισε μάλιστα πως οι διατάξεις του ν/σ για τη απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στη διαδικασία ίδρυσης επιχειρήσεων θα τεθούν σε ισχύ μέσα σε τρεις μήνες από την ψήφισή του.
Η κ. Κατσέλη σημείωσε ακόμη πως αυτή η πρώτη φάση του νομοθετήματος έχει ως βασικό στόχο την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα μας. Τόνισε ακόμη πως επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για τις ιδρυόμενες επιχειρήσεις και η εξοικονόμηση του διοικητικού κόστους για την δημόσια διοίκηση. Μειώνεται, επίσης, η πιθανότητα εμφάνισης φαινομένων διαφθοράς για την επιτάχυνση των πολύπλοκων διαδικασιών της υπάρχουσας διαδικασίας ίδρυσης, και αυξάνεται η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος με τις αποτελεσματικότερες μορφές έλεγχου που εισάγονται.

ΝΑΣΙΩΚΑΣ: λάθος που πάγωσε ο παλιός αναπτυξιακός νόμος

"Είναι λάθος που πάγωσε ο παλιός αναπτυξιακός νόμος και για φέτος αναπτυξιακή προσπάθεια είναι μόνο το ΕΣΠΑ.
Είναι καθυστέρηση και δημιουργεί αγωνία στον κόσμο που θέλει να στηρίξει την κυβέρνηση αλλά βλέπει ένα γκρίζο τοπίο". Αυτό δήλωσε στον ΑΘΗΝΑ 9,84 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Έκτορας Νασιώκας.
"Στην πράξη δυσκολευόμαστε, ή γιατί βρήκαμε χειρότερα ή γιατί τρομάξαμε στη δυσκολία των προβλημάτων, αλλά προσπαθούμε" κατέληξε ο κ. Νασιώκας.

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

ΣΒΒΕ: Πλήγμα για τις επενδύσεις ο τρόπος καταβολής των επιχορηγήσεων του αναπτυξιακού νόμου

Πηγή: Express.gr 15/04/10-08:19

«TO πολυδαίδαλο γραφειοκρατικό σύστημα πνίγει τις επενδύσεις», τονίζει σε επιστολή διαμαρτυρίας προς την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λ. Κατσέλη, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), διαπιστώνοντας τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται από την προσπάθεια εφαρμογής, στην κυριολεξία τους ανεφάρμοστων διατάξεων, που αφορούν την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων μέσω του αναπτυξιακού νόμου,
Συγκεκριμένα ο ΣΒΒΕ –σημειώνεται– έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες αποδέκτης έντονων παραπόνων επιχειρήσεων μελών του διότι πολλά επιχειρηματικά σχέδια έχουν «παγώσει» εξαιτίας της διαδικασίας του Ιουλίου 2007 αλλαγής του τρόπου καταβολής των επιχορηγήσεων για ορισμένες κατηγορίες επενδύσεων και κυρίως για τα πολυετή επιχειρηματικά σχέδια και τις ειδικές επενδύσεις.
Σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 14929/ΦΕΚ 1301/Τεύχος Β'Α/26.07.2007 απόφαση του πρώην Υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία ενεργοποιήθηκε πρόσφατα, για να καταβληθεί η πρώτη δόση (50%) της επιχορήγησης με την πιστοποίηση του 50% της επένδυσης, απαιτείται από τα ελεγκτικά όργανα, στην περίπτωση σύναψης τραπεζικού δανείου, να έχει εκταμιευθεί το συνολικό ποσό του δανείου.
Η παραπάνω διάταξη είναι κυριολεκτικά ανεφάρμοστη, καθώς οι τράπεζες, όπως είναι απολύτως λογικό, εκταμιεύουν τα δάνεια που έχουν συνάψει με την πρόοδο των εργασιών και όχι εφάπαξ. Η παραπάνω υπουργική απόφαση αποτελεί ένα κατεξοχήν παράδειγμα στρέβλωσης, γραφειοκρατίας και παραλογισμού, που αντιστρατεύεται την ανάπτυξη, μπλοκάρει τις επενδύσεις και δεν οδηγεί πουθενά.
Με την επιστολή του ο ΣΒΒΕ ζητεί από την υπουργό την άμεση εξέταση και άρση της παράλογης αυτής υπουργικής απόφασης προτείνοντας να επανέλθει το καθεστώς καταβολής των επιχορηγήσεων που ίσχυε πριν από το 2007, όπου η εκταμίευση των δανείων έπρεπε να αποδεικνύεται με την ολοκλήρωση της επένδυσης.

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ- προτάσεις σοκ

Προτάσεις-σοκ για ριζικές αλλαγές στη φιλοσοφία και στη λειτουργία του Αναπτυξιακού Νόμου κατέθεσαν επιχειρήσεις, ανοίγοντας, πριν από την ολοκλήρωση της κατάρτισης του νέου σχεδίου νόμου, ανεπίσημα τη διαβούλευση για το θέμα τόσο μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου όσο και με την κυβέρνηση.

Ξεφεύγοντας από τη λογική των αναπτυξιακών νόμων των τελευταίων 15 ετών, η πρόταση της ad hoc ομάδας εργασίας, που συνέστησε η Πρωτοβουλία, εισηγείται αλλαγές που σοκάρουν ακόμη και μέρος του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς προϋποθέτουν διαφορετική νοοτροπία διοίκησης και επιχερηματικής δραστηριότητας.

Η έγκριση των αιτήσεων, κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας, η εισαγωγή φορολογικών κινήτρων ως δυνατότητα επιλογής αντί των επιχορηγήσεων και η κλιμάκωση των επιχορηγήσεων ανάλογα με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά της επένδυσης αποτελούν προτάσεις- τομές που αντανακλούν την ανάγκη φυγής σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

Παράλληλα προτείνονται:

- Η απλοποίηση της διαδικασίας αξιολόγησης και εγκρίσεων επενδυτικών προτάσεων, ώστε να ολοκληρώνεται μέσα σε ένα τρίμηνο.
- Η θέσπιση κοινών διαδικασιών για κάθε τομέα που επιδέχεται κρατική ενίσχυση (νόμος-πλαίσιο).
- Απλοποιημένος και αποκεντρωμένος τρόπος παρακολούθησης της υλοποίησης της επένδυσης.
- Πρόβλεψη της διαδικασίας επικαιροποίησης ή αλλαγής του Αναπτυξιακού Νόμου.

Στόχοι όλων των παραπάνω είναι η δραστική μείωση του χρόνου αξιολόγησης και έγκρισης, που σήμερα ξεπερνά και τον ενάμιση χρόνο, στους τρεις μήνες και η ταχύτερη υλοποίηση και αδειοδότηση λειτουργίας. "Το να έχω την άδεια στο χέρι συνιστά σήμερα υψηλότερο bonus και από την ίδια την επιχορήγηση", σημειώνει επιχειρηματίας που συμμετέχει στην πρωτοβουλία.
Η πρόταση είναι σε γνώση του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κύκλοι του οποίου μιλώντας στο Euro2day σημειώνουν ότι κινείται εντός της διακηρυγμένης πολιτικής της κυβέρνησης για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Οι ίδιοι συμπληρώνουν ότι εισηγείται ενδιαφέρουσες αλλαγές στη διαγωνιστική διαδικασία και στα επιθυμητά χαρακτηριστικά των επενδύσεων.
Τα προτεινόμενα κριτήρια για τη διαγωνιστική διαδικασία
Η δέσμη προτάσεων της ad hoc ομάδας εργασίας αφορά στη θέσπιση ειδικών κριτηρίων στη διαγωνιστική διαδικασία αξιολόγησης. Δηλαδή, να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα και επομένως υψηλότερος συντελεστής για τις επενδύσεις που περιλαμβάνουν τα εξής χαρακτηριστικά:
- Ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάλυση κόστους - οφέλους και στο πολλαπλασιαστικό όφελος της επένδυσης για την οικονομία.
- Προάγουν την πράσινη οικονομία, αναπτύσσοντας συνέργιες με τον υφιστάμενο παραγωγικό ιστό (π.χ., ενεργειακή αυτονομία μονάδων).
- Προάγουν την έρευνα και την τεχνολογία. Για τις επενδύσεις αυτές προτείνεται η θέσπιση ειδικότερων κριτηρίων και συντελεστών αξιολόγησης, ώστε να προκρίνονται στη διαγωνισιτκή διαδικασία. Για παράδειγμα, στην τεχνολογία να επιχορηγούνται ή να δίνονται υψηλότερα φορολογικά κίνητρα σε επενδύσεις γενετικής, micro ή άλλες επιθυμητές δραστηριότητες. Στην καινοτομία να επιβάλλονται κριτήρια (ποσοτικά και ποιοτικά) για την προώθηση της έρευνας και ανάπτυξης που είτε αγοράζεται είτε υλοποιείται.
- Προάγουν την εξωστρέφεια, τις εξαγωγές ή την υποκατάσταση εισαγωγών.
- Μετεγκατάσταση επιχειρήσεων σε οργανωμένες βιομηχανικές περιοχές και σε επιχειρηματικά πάρκα.
Θέσπιση φοροαπαλλαγών για επενδύσεις

Η δέσμη προτάσεων της Πρωτοβουλίας αφορά στη θέσπιση και φορολογικών κινήτρων εκτός των επιχορηγήσεων. Να μπορούν δηλαδή οι επιχειρήσεις να επιλέγουν αν θα λάβουν επιχορήγηση ή αν θα έχουν φορολογική έκπτωση μέσω του σχηματισμού αφορολόγητου αποθεματικού.

Η δέσμη εισηγείται τη δυνατότητα σχηματισμού ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού πριν από τη διενέργεια της επένδυσης. Να μπορεί, δηλαδή, μια επιχείρηση να σχηματίζει αφορολόγητο αποθεματικό δύο ή τρία χρόνια πριν από την υλοποίηση της επένδυσης. Το ύψος της φοροαπαλλαγής θα πρέπει να είναι ισοδύναμου αποτελέσματος με την επιχορήγηση.
Ταυτόχρονα, προτείνονται η δυνατότητα σχηματισμού αφορολόγητου αποθεματικού μετά την υλοποίηση της επένδυσης καθώς και η επιδότηση ανακυκλούμενων πιστώσεων. Η δυνατότητα σχηματισμού αφορολόγητου αποθεματικού πριν ή μετά την υλοποίηση της επένδυσης αφορά κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις.
Για τις νέες εταιρίες προτείνεται η έγκριση της ενίσχυσης να παρέχεται πριν από τη συγκέντρωση του κεφαλαίου, ώστε να διευκολύνεται σε μια περίοδο ισχνής ρευστότητας η εξασφάλιση ίδιων και ξένων πόρων για τη χρηματοδότηση της επένδυσης.
Τέλος, προτείνει τη δυνατότητα παροχών εις είδος όπως η βιομηχανική γη για την εγκατάσταση της προς υλοποίηση επένδυσης.

Διαδικασίες-εξπρές για την έγκριση των αιτήσεων

Η μελέτη εισηγείται την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και έγκρισης της αίτησης εντός τριμήνου. Για να επιτευχθεί αυτό προτείνει την ανάθεση της πρώτης αξιολόγησης των αιτήσεων σε δύο πιστοποιημένους ελεγκτικούς οίκους. Η αξιολόγηση θα διενεργείται εντός ενός μήνα και εν συνεχεία και πάλι εντός μήνα θα πρέπει να δίνεται ή όχι η έγκριση από τη γνωμοδοτική επιτροπή.

Τέλος, εντός μήνα θα πρέπει να εγκρίνεται η επένδυση και από το υπουργείο. Με τον τρόπο αυτόν ο χρόνος αξιολόγησης επένδυσης θα μειωθεί σε ένα τρίμηνο, όσο δηλαδή προβλέπει και η υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά σπάνια έως ποτέ εφαρμόζεται. Σημειώνεται ότι με την υφιστάμενη διαδικασία υπάρχουν αιτήσεις επενδυτικών προγραμμάτων που εκκρεμούν περισσότερο από έναν χρόνο. Αιτήσεις που πιθανώς να περάσει και ενάμιση χρόνος μέχρι να εγκριθούν.

Επίσης, προτείνεται η δυνατότητα αδειοδότησης κατευθείαν από τις ΒΙ.ΠΕ. για τις επιχειρήσεις βεβαίως που εγκαθίστανται σε οργανωμένες βιομηχανικές περιοχές. Αυτή η δυνατότητα προϋποθέσει να παραχωρηθούν αρμοδιότητες από σειρά υπουργείων στις ΒΙ.ΠΕ., ώστε να δίνουν οι τελευταίες όλες τις απαιτούμενες άδειες.

Η πρόταση της Πρωτοβουλία εισηγείται διαφορετικές διαδικασίες αξιολόγησης - παρακολούθησης επενδύσεων για τις επενδύσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ ή πάνω από 150 θέσεις εργασίας για όσες κινούνται μεταξύ 500 χιλ. ευρώ και 50 εκατ. ευρώ και τέλος για τις επενδύσεις από 250 έως 500 χιλ. ευρώ.

Επιπλέον εισηγείται

- Να υπολογίζονται οι ανάγκες κεφαλαίου κίνησης στο κόστος επένδυσης και να καλύπτονται κατά αναλογία από ίδια συμμετοχή.

- Η φορολογική απαλλαγή να μπορεί να μεταβιβάζεται στους μετόχους.

- Το άθροισμα της ίδιας συμμετοχής και της επιχορήγησης να φτάνει τουλάχιστον το 50% του κόστους επένδυσης.

Η πρόταση της πρωτοβουλίας έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο (development-forum.gr) ώστε να ανοίξει ο προβληματισμός και ο διάλογος μεταξύ των επιχειρήσεων για την κατεύθυνση του νέου Αναπτυξιακού. Προς την ίδια κατεύθυνση έχουν διενεργηθεί ήδη επαφές με σειρά μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στις 26 Απριλίου υπό την αιγίδα του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (μέλη του είναι όλα τα επιμελητήρια της χώρας).

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Η ανάπτυξη και ο αναπτυξιακός νόμος περιμένει...

ελευθερος τυπος- 13 Απριλίου 2010, 12:17

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΙΣΧΥΡΙΣΘΗΚΕ ότι τώρα «δεν ασχολείται πλέον με τα spreads, αλλά με τα επόμενα βήματα της οικονομίας». Ο,τι όμως και να λέει ο Γιώργος Παπανδρέου αυτό που βλέπουν όλοι οι άλλοι, ακόμη και οι αδαείς είναι ότι η αγορά έχει μπλοκάρει.
ΔΕΝ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ. Ανθρωποι είναι στα πρόθυρα της τρέλας. Ρευστό δεν υπάρχει και οι περισσότεροι μικροεπιχειρηματίες στενάζουν. Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι δεν φαίνεται στον ορίζοντα το στιβαρό χέρι που θα τους δώσει βοήθεια, που θα τους υποστηρίξει. Η αγορά καλείται να δείξει εμπιστοσύνη στα τυφλά στην κυβέρνηση και να περιμένει για τα όποια αποτελέσματα. Γεγονός απαράδεκτο.
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ οι κυβερνητικές κόντρες συνεχίζονται. Κυρίως όσον αφορά στα οικονομικά ζητήματα. Το Μαξίμου για λόγους δικούς του δεν δίνει το «πράσινο φως» για να αρχίσει η διαδικασία ψήφισης δύο νομοσχεδίων-κλειδιά για την πορεία της οικονομίας. Το ένα αφορά στον αναπτυξιακό νόμο και το άλλο στην απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης νέων επιχειρήσεων.
Μαθητής θα αντιλαμβανόταν ότι όλα εκείνα που συζητούνται τους τελευταίους έξι μήνες δεν πρόκειται να αποδώσουν αν πράγματι δεν αλλάξουν τα δεδομένα στην ανάπτυξη. Και για να αλλάξουν τα δεδομένα αυτά πρέπει να τελειώσει η γραφειοκρατία. Μία γραφειοκρατία-τροχοπέδη για οτιδήποτε νεωτεριστικό.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΙΧΝΕΙ μία ανεπίτρεπτη για τις περιστάσεις ολιγωρία. Η αγορά λίγο ενδιαφέρεται αν συνεχίζεται ή όχι ο υπόγειος πόλεμος στις κυβερνητικές τάξεις. Ακόμη πιο λίγο για το αν δικαίως ή αδίκως κατηγορούν τη Λούκα Κατσέλη οι συνάδελφοί της. Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να βιαστεί και να πάρει αποφάσεις. Αυτό μόνον ενδιαφέρει.

Σάββατο 10 Απριλίου 2010

ΚΑΤΣΕΛΗ - Τα «μυστήρια» του Μαξίμου

Παρ’ ολίγον παρεξήγηση για το κατά πόσο συναντήθηκαν Παπανδρέου - Κατσέλη


Του Βασιλη Nεδου (καθημερινη 10-4-0210)

Παραλίγο να δημιουργηθεί ενδοκυβερνητική παρεξήγηση σχετικά με το αν ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου συνάντησε χθες το πρωί ή όχι την υπουργό Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη. Εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, η κ. Κατσέλη δήλωσε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους ότι μόλις «ενημέρωσα τον πρωθυπουργό» για την πορεία του ΕΣΠΑ και τις συμπράξεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού λίγο αργότερα απέστειλε τις απομαγνητοφωνημένες δηλώσεις της κ. Κατσέλη σε δελτίο Τύπου με τη διευκρίνιση ότι έγιναν «μετά τη συνάντησή της» με τον πρωθυπουργό. Λίγο αργότερα, από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, γνωστοποιήθηκε στους δημοσιογράφους ότι η κ. Κατσέλη δεν έχει συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, αλλά μόνο με τον υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη.

Από την πλευρά της κ. Κατσέλη, επέμεναν ότι η υπουργός πήγε στο Μαξίμου, ακριβώς για να συναντήσει τον πρωθυπουργό, διαφορετικά δεν είχε λόγο -όπως ανέφεραν- να πει ότι τον ενημέρωσε. Τελικώς -και μετά διαρκείς επικοινωνίες μεταξύ Μαξίμου και υπουργείου Οικονομίας- οι δύο πλευρές... κατέληξαν ότι η κ. Κατσέλη πράγματι συναντήθηκε με τον κ. Παμπούκη, αλλά προηγουμένως είχε ενημερώσει και τον πρωθυπουργό.

ΕΝΤΟΝΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΤΣΕΛΗ

«ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΦΤΥΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΨΙΧΑΛΙΖΕΙ»

•Η δημοσιοποίηση από τα «Νέα» της βαθμολόγησης , σύμφωνα με τον Πάγκαλο, των επιδόσεων των υπουργείων που εμπλέκονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας προκάλεσε ταραχή…
Οι χαμηλές επιδόσεις ορισμένων υπουργείων τροφοδότησαν τη φημολογία για επικείμενο ανασχηματισμό, προοπτική που διέψευδε κατηγορηματικά το Μαξίμου. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και αρμόδιο για να παρακολουθεί τους ρυθμούς απόδοσης των υπουργών η Κατσέλη είναι η χειρότερη υπουργός. Παρουσιάζει μεγάλες καθυστερήσεις σε όλους τους τομείς ευθύνης της και ιδίως στον τομέα της ανάπτυξης μέσω αναπτυξιακού νόμου και ΕΣΠΑ, κάτι το οποίο θεωρείται αναγκαία προυπόθεση και μονόδρομος για να βγούμε από την κρίση.
Η επόμενη αξιολόγηση για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων θα γίνει από την αντιπροεδρία στις 15 Απριλίου.



*Όπως έγραψε «το Βήμα» στις 20 Μαρτίου: η ατμόσφαιρα στο Υπουργικό Συμβούλιο έγινε τόσο βαριά για την υπουργό οικονομίας κ. Κατσέλη, ώστε συνάδελφός της σχολίασε ειρωνικά με φωνή σιγανή, που όμως ακούστηκε από όσους κάθονταν κοντά του στο μεγάλο οβάλ τραπέζι των συνεδριάσεων, ότι αντί να ανησυχεί για την αναπτυξιακή διάσταση του φορολογικού νομοσχεδίου θα ήταν καλύτερα να ασχοληθεί με τον δικό της αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος καθυστερεί αδικαιολόγητα.

•Μιλώντας στη ΝΕΤ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπερασπίσθηκε τη Λούκα, με τον τρόπο που ο ίδιος ξέρει καλύτερα, σφάζοντάς την με το βαμβάκι:
«Οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες εντός του μηνός είναι περαιωμένες। Και το ΕΣΠΑ και ο αναπτυξιακός νόμος κατατίθενται από την αρμόδια υπουργό. Έτσι μας λέει η υπουργός και δεν έχω κανένα λόγο να το αμφισβητήσω».


Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

ΚΑΤΣΕΛΗ - ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΗΣ "ΕΒΑΛΕ ΧΕΡΙ" ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ ΑΠΤΟΗΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΝ ΥΠΝΟ !!!

Την πρόθεση της κυβέρνησης «να πατήσει γκάζι» υπογράμμισε μετά από τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.


Λ. Κατσέλη: Πατάμε γκάζι
«Στόχος είναι να πατήσουμε το γκάζι όσο γίνεται για να βάλουμε ένα στέρεο ανάχωμα στην ύφεση», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «το κάνουμε αυτό και με τις επενδύσεις και με μεγάλες ρυθμιστικές τομές».

Η κ. Κατσέλη γνωστοποίησε ακόμη ότι την ερχόμενη βδομάδα θα συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο το ν/σχ για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων καθώς και βασικές αρχές του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Ανέφερε επίσης ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, την οποία χαρακτήρισε πάρα πολύ ικανοποιητική και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της απορρόφησης του 15% το 2010.


Η κα Κατσέλη σημείωσε ότι προγράμματα βγαίνουν σχεδόν κάθε εβδομάδα και ότι ολοκληρώνονται οι αξιολογήσεις των προγραμμάτων για τη γυναικεία και νεανική επιχειρηματικότητα και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πρώτη φάση, ενώ ξεκινά και η δεύτερη φάση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ τη στήριξη της μεταποίησης και τη ψηφιακή σύγκλιση.

Θα υπάρξουν, είπε, ανακοινώσεις για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

ΟΛΟΙ ΒΑΖΟΥΝ ΧΕΡΙ ΣΤΗ ΚΑΤΣΕΛΗ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΑΜΠΟΥΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΣΕΛΗ
Πολύωρη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, είχαν χθες το απόγευμα ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης και η υπουργός Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η μείωση των βημάτων που χρειάζονται για την ίδρυση επιχειρήσεων, συμφωνήθηκε μάλιστα ότι ο συγκεκριμένος νόμος θα συζητηθεί σε αμέσως επόμενο υπουργικό συμβούλιο. Συζητήθηκαν επίσης ο αναπτυξιακός νόμος και η ανάγκη για επιτάχυνση της προετοιμασίας και ψήφισής τους


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος ζήτησε ταχύτερα βήματα από την κυβέρνηση στο αναπτυξιακό σκέλος, επισημαίνοντας ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος βρίσκεται ακόμη σε κάποια συρτάρια, ενώ 4.000 επενδυτικά σχέδια που έχουν αξιολογηθεί περιμένουν χρηματοδότηση και άλλες 3.000 αιτήσεις εκκρεμούν, ενώ τέσσερα χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή τους τα ΣΔΙΤ δεν ξεπερνούν σε αριθμό τα δάχτυλα των δύο χεριών.

ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ

ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ.
ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΟΙΜΑΤΑΙ। ΔΕΝ ΕΞΕΤΑΖΕΙ, ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΙ, ΔΕΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΙΠΟΤΑ


ΠΟΣΟ 5,3 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΠΗΓΗ: www.e-enimerosi.gr/Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Ήταν η πρώτη δόση από τα συνολικά 16.800.000 ευρώ που πρέπει να δοθούν προκειμένου να αποπληρωθούν οι παλιές επενδυτικές προτάσεις.
Ήδη υπογράφηκε από τον υφυπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Αρναουτάκη στις 31 Μαρτίου η διάθεση ποσού 7.500.000 ευρώ τα οποία θα διατεθούν το αμέσως προσεχές διάστημα στους δικαιούχους επενδυτές.
Στόχος του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, όπως δεσμεύτηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας κατά την τελευταία της επίσκεψη, η υπουργός κ. Λ. Κατσέλη είναι να αποπληρωθεί το σύνολο των παλαιών επενδύσεων μέχρι το Μάιο.
Σε δηλώσεις της η Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ Καλλιόπη Γερακούδη τόνισε τα εξής:
« Ολοκληρώθηκε μέσα στο Μάρτιο η κατανομή των 5.300.000 ευρώ σε δικαιούχους επενδυτές και το επόμενο χρονικό διάστημα με την ίδια διαδικασία θα κατανεμηθούν και τα 7.500.00 ευρώ, προκειμένου μέχρι το Μάιο να υλοποιήσουμε την υπόσχεση του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για πλήρη αποπληρωμή των παλαιών οφειλομένων. Αποτελεί σίγουρα ανάσα και για τους επενδυτές αλλά και για την αγορά η διάθεση των συγκεκριμένων χρηματικών ποσών, τη δύσκολη οικονομικά χρονική περίοδο που περνάμε σαν χώρα.
Το επόμενο διάστημα και με βάση το νέο Αναπτυξιακό Νόμο ,που ήδη βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, θα δοθεί η δυνατότητα να εντάξουμε και νέες επενδύσεις που θα βοηθήσουνε σημαντικά την αναπτυξιακή πορεία και της Θεσσαλίας και της χώρας γενικότερα»


Επενδύσεις ύψους 13.000.000 ευρώ στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Ανοίγουν οι Χρηματοδοτήσεις Επενδύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/04
Σε 6.500.00 ευρώ ανέρχεται η χρηματοδότηση που εγκρίθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για επιχορήγηση επενδύσεων που έχουν υπαχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο 3299/04. Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κα Κατερίνα Διαμαντοπούλου έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσει άμεσα η εκταμίευση του ποσού αυτού προς τους επενδυτές τα αιτήματα των οποίων εκκρεμούσαν από τον Ιούλιο του 2009. Η χρηματοδότηση την αντίστοιχη περίοδο του 2009 ανέρχονταν στο ποσό των 6.500.000 ευρώ ενώ φέτος έχει ανέλθει συνολικά στα 8.000.000 ευρώ, παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες. Κατά την δεύτερη για το 2010 συνεδρίαση της Περιφερειακής Γνωμοδοτικής Επιτροπής του άρθρου 7 του Ν.3299/04, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 08-04-2010, στο γραφείο της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κας Κατερίνας Διαμαντοπούλου , εγκρίθηκαν 16 αιτήσεις για υπαγωγή στις διατάξεις του αναπτυξιακού Ν.3299/04 με συνολικό προϋπολογισμό 13.014.234,00€ και συνολική επιχορήγηση 5.167.043,99 €.



22 Νέες Εγκρίσεις Ένταξης Στον Αναπτυξιακό Νόμο Από Την Περιφέρεια Πελοποννήσου
Συνεδρίασε την Μ. Τετάρτη 31 Μαρτίου, για 4η συνεχή φορά εντός του 2010, η Γνωμοδοτική Επιτροπή του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/04 υπό την Προεδρία του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Φώτη Χατζημιχάλη και ενέκρινε είκοσι δύο (22) αιτήσεις ιδιωτικών επενδύσεων για την υπαγωγή τους στις διατάξεις του Νόμου, συνολικού κόστους 20.695.009,00 ευρώ & δημόσιας δαπάνης 12.385.111,70 ευρώ, με μέσο ποσοστό επιχορήγησης 59,85 % καθώς επίσης & την ολοκλήρωση & έναρξη παραγωγικής λειτουργίας επτά (7) επενδύσεων του Ν3299/04 (α & β φάση) & την οριστικοποίηση του κόστους αυτών στο ποσό των 4.068.842,67 ευρώ με δημόσια δαπάνη 1.981.691,83 ευρώ.

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

ΚΑΤΣΕΛΗ: υπουργός Ανάπτυξης ή απραξίας?

ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ !!!
Η ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΡΕΕΙ ΚΑΙ Η ΚΑΤΣΕΛΗ ΧΤΕΝΙΖΕΤΑΙ !!!
Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΣΕ ΛΗΘΑΡΓΟ !!!
Ανέλαβε πριν 7 μήνες το υπουργείο Οικονομίας-Ανάπτυξης με πολλές προσδοκίες και ακόμη περισσότερες ελπίδες।
Η καθηγήτρια οικονομικών που είχε δημιουργήσει προεκλογικά την εικόνα της σίγουρης δύναμης που είχε στο τσεπάκι έτοιμες όλες τις λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η ελληνική οικονομία και ιδίως η αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Από την πρώτη στιγμή κατηγόρησε και εξακολουθεί να κατηγορεί τους προηγούμενους -και δικαίως- για την απραξία που επιδείκνυαν στην εξέταση και χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων που είχαν υποβληθεί από επενδυτές στο υπουργείο Οικονομίας στα πλαίσια του επενδυτικού-αναπτυξιακού νόμου 3299/2004

Μίλησε για αποροφητικότητα των κονδυλίων της ΕΕ 3,5% τα τρία προηγούμενα χρόνια (ΕΣΠΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ κ।λ।π.)και δήλωσε-και εξακολουθεί να δηλώνει και να δεσμεύεται ότι θα την φτάσει στο 15% μέσα μάλιστα στο 2010 !!!
Πέρασαν 7 μήνες από τότε। Πέρασαν ήδη 4 μήνες από το 2010 (το 1/3 όλου του χρόνου)
Ας δούμε τι έχει κάνει λοιπόν μέχρι σήμερα η Κατσέλη?
Έληξε και μείωσε στο μισό ποσό τον πρώτο κύκλο του ΕΣΠΑ। Έληξε τον αναπτυξιακό για να προκυρήξει νέο αναπτυξιακό τον Μάιο।
Κατάφερε να συγκεντρώσει 50.000 προτάσεις από το ΠΕΠ 2009 . 3.305 προτάσεις μεγάλων επενδύσεων (προυπολογισμός άνω των 2.000.000) που υποβλήθηκαν απ'ευθείας στο υπουργείο Οικονομίας για τον αναπτυξιακό μέχρι τις 29-1-2010 που έληξε. Άγνωστο πόσες χιλιάδες προτάσεις ακόμη για τον αναπτυξιακό κατατέθηκαν στις περιφέρειες (προυπολογισμός κάτω των 2.000.000). 2.700 προτάσεις για τον αναπτυξιακό (κατά δήλωσή της)που εκρεμούσαν από την προηγούμενη κυβέρνηση।
ΣΥΝΟΛΟ 60.000 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ (50.000 + 3.305 + περιφέρειες + 2.700= 60.000 περίπου)
ΠΟΣΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΕΧΕΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΝΕΙ?
ΜΗΔΕΝ !!! ΚΑΜΜΙΑ !!! ΤΙΠΟΤΑ !!! (60.000 - 60.000 = 0)

Ιδίως για τον αναπτυξιακό που γνωρίζω και παρακολουθώ από κοντά -καθώς μία από τις 3.305 προτάσεις είναι και η δική μου- μέχρι πριν το Πάσχα η απάντηση των αξιολογητών ήταν ότι δεν είχε γίνει ούτε καν η καταγραφή τους. Σήμερα η απάντησή τους είναι ότι δεν έχει καν συσταθεί η γνωμοδοτική επιτροπή που θα τις εγκρίνει και μας καλούσαν να τους ξανατηλεφωνήσουμε μετά το Μάιο (οι υπάλληλοι που απαντούν στα τηλέφωνα γιατί η προιστάμενη κα ΚΑΛΟΓΡΗ-τηλ. 210-3332246 δεν απαντά εδώ και μήνες)
Και μάλιστα τον Μάιο ετοιμάζει και νέο αναπτυξιακό νόμο !!! Ακόμη μερικές χιλιάδες προτάσεις επενδύσεων στην ουρά.








ΑΝΑΠΤΥΞΗ? ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ: «Οι ΜμΕ αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης»

7 4 2010 11:39
Με νέα «λουκέτα» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους προειδοποίησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιώργος Κασιμάτης, μιλώντας στo ΣΚΑΪ.

«Χρειάζονται άμεσα ενέργειες τόνωσης της κίνησης στο α’ εξάμηνο στο β’ εξάμηνο θα δούμε και νέα κλεισίματα επιχειρήσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κασιμάτης, τονίζοντας ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

«Αναγκαζόμαστε να απολύσουμε ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε επί χρόνια» δήλωσε.

Ο κ. Κασιμάτης άφησε αιχμές και για την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει αναπτυξιακή πολιτική. «ΕΣΠΑ και ΤΕΜΠΜΕ έχουν αργήσει πάρα πολύ σε μια αγορά που στενάζει. Δεν υπάρχουν αναπτυξιακοί στόχοι στο φορολογικό ν/σ. Αν κατατεθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος το Μάιο όπως λέει η κυβέρνηση, τότε οι διατάξεις θα ενεργοποιηθούν από το 2011» παρατήρησε.