ΓΙΑΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΜΠΛΟΚ? ΤΙ ΣΚΟΠΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ? ΠΟΙΑ Η ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ?

Σαν αφελής Έλληνας,όπως χιλιάδες άλλοι, που είμαι πίστεψα ότι θα μπορούσα να υλοποιήσω τα επενδυτικά σχέδιά μου καταθέτοντας μία ολοκληρωμένη πρόταση προκειμένου να στηριχθώ από τον αναπτυξιακό-επενδυτικό νόμο 3299/2004.


Αφού αντιμετώπισα τις συμπληγάδες της ελληνικής γραφειοκρατίας και συνάντησα άπειρους "κύκλωπες" και "λεστρυγόνες" υπαλληλίσκους που θεωρούσαν τον εαυτό τους την "απόλυτη εξουσία" οι οποίοι έκαναν τα πάντα για να με απογοητεύσουν και να με τιμωρήσουν επειδή θέλω να προσφέρω στην οικονομία ενός εγκατελειμένου και ερημωμένου τόπου, κατάφερα μετά από πολύμηνο και πολυέξοδο γολγοθά να συγκεντρώσσω όλα αυτά τα χαρτιά και τις εγκρίσεις που απαιτούνταν από τον νόμο.


Κατόπιν ήρθα αντιμέτωπος με τους νόμιμους τοκογλύφους και νταβατζήδες της ελληνικής κοινωνίας, τις τράπεζες. Με είδαν σαν εξωγήινο και υπόδουλό τους, βγάζοντάς μου την πίστη για να μου δώσουν έγκριση για χρηματοδότηση μέρους της επένδυσής μου με τοκογλυφικούς όρους και εξασφαλίσεις.


Αφού ξεπέρασα όλους αυτούς τους ανασταλτικούς παράγοντες πίστεψα ότι ήρθε η λύτρωση από το μαρτύριο με την κατάθεση της επενδυτικής μου πρότασης στις υπηρεσίες του ελληνικού κράτους που είναι αρμόδιες για να εγκρίνουν και στηρίζουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη στον τόπο.



ΑΜ ΔΕ !!!


Μαζί με χιλιάδες άλλους επενδυτές κάθομαι και περιμένω πότε θα φιλοτημηθεί να κινηθεί και να τις αξιολογήσει ο τερατώδης μηχανισμός του υπουργείου "Ανάπτυξης" ο οποίος δεν λέει να πάρει μπροστά και να εξετάσει έστω και μία. Ακόμη δεν έχουν κάνει ούτε καν την καταγραφή των προτάσεων.


Αφού τέλος πάντων κάποια στιγμή, σε ένα - δύο χρόνια αποφασίσουν να αφήσουν το βόλεμά τους και εγκρίνουν την επένδυσή μου, θα περάσω στο δεύτερο στάδιο των βασανιστηρίων.


Θα ολοκληρώσω την επένδυση μέσα στα υποχρεωτικά χρονοδιαγράμματα που με υποχρεώνει ο νόμος με απειλή ποινής απόρριψης -χωρίς αντίστοιχα να τηρεί και το κράτος τα δικά του υποχρεωτικά χρονοδιαγράμματα, χωρίς καμμία ποινή ή επίπτωση.


θα την εξωφλήσω πλήρως (με δικά μου χρήματα ή δάνεια), όπως είμαι υποχρεωμένος, προκειμένου να πιστοποιήσουν την ολοκλήρωση.


Θα περιμένω χρόνια για να μου δώσουν τα χρήματα της επιδότησης που δικαιούμαι- αν και ο νόμος τους υποχρεώνει να μου τα δώσουν μέσα σε ρητό χρονικό διάστημα.



Αν καταφέρω στο μεταξύ να γλυτώσω την χρεοκοπία και φτάσω απλά στα πρόθυρα αυτής, θα εισπράξω τα χρήματα της επιδότησης θα τα δώσω όλα για να πληρώσω τους τόκους από τα δάνεια που θα έχω πάρει για να πληρώσω τους προμηθευτές και θα ξεμπλέξω.


θα έχει τελειώσει το μαρτύριό μου.


θα έχω κάνει μία επένδυση με την οικονομική συνδρομή του ελληνικού κράτους (το σωστό είναι της Ευρωπαικής Ένωσης) που θα ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσόν των 0 ευρώ (επιδότηση μείον τόκοι δανείων = 0).



Θα έχω δώσει χιλιάδες μεροκάματα σε άνεργους-εργαζόμενους, θα έχω πληρώσει-και θα πληρώνω για όλη μου τη ζωή- ένα σκασμό φόρους και ΦΠΑ (το οποίο δεν θα μου επιστρέφουν ούτε με σφαίρες) και ΟΛΑ ΚΑΛΑ !!!


ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΤΕ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΤΟΥ ΕΣΠΑ Η ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΜΑ.



Άλλωστε τι μπορώ να κάνω μόνος μου? Πόσο μπορώ να διαμαρτυρηθώ? Που μπορώ να βρώ το δίκιο μου?

Μόνος μου ΤΙΠΟΤΑ !!!

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΟΥΜΕ, ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΎΜΕ, ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ.

ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΑΡΙZΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ !!!

ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΝΑ ΤΑ ΠΡΑΞΟΥΝ.

ΕΝΑΣ-ΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ !!!

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΙΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚ ΓΙΑ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΚΑΘΕ ΓΝΩΣΤΟ ΣΑΣ ΠΟΥ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΙΡΑ.

Αναρτήθηκε από Επενδυτής















Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΕΣΠΑ: Ουραγός η Ελλάδα στην προώθηση προγραμμάτων

Σε τραγική κατάσταση άφησε η Νέα Δημοκρατία τον προγραμματισμό-σχεδιασμό των προγραμμάτων διαρθρωτικής ανάπτυξης της Ελλάδας που συγχρηματοδοτούνται από τα ταμεία της Ένωσης
Σε τραγική κατάσταση άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας τον προγραμματισμό-σχεδιασμό των προγραμμάτων διαρθρωτικής ανάπτυξης της Ελλάδας που συγχρηματοδοτούνται από τα ταμεία της Ένωσης.
Σύμφωνα με τα στεχικά στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη η Κομισιόν για την εφαρμογή της πολιτικής της Συνοχής από τις χώρες μέλη (περίοδος 2007-2013) η Ελλάδα μόλις και μετά βίας έχει επιλέξει και εγκρίνει ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ το 11,9% των προγραμμάτων αυτών που συγχρηματοδοτούνται από το περιφερειακό, το κοινωνικό και το ταμείο της συνοχής όταν η Κύπρος έχει προχωρήσει στην έγκριση του 42.3% αλλά ακόμη και η Ρουμανία -προτελευταία στον πίνακα, με την Ελλάδα στην τελευταία θέση- έχει ολοκληρώσει την έγκριση 14,1% των σχεδίων και προγραμμάτων της.
Ως επιλεγμένα προγράμματα και σχέδια ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ θεωρούνται εκείνα που έχουν επιλεγεί από τις αρμόδιες αρχές (εθνικές, περιφερειακές η τοπικές δημόσιες αρχές η ακόμη και από μεικτά σώματα ελεγκτών από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα που είναι υπεύθυνα για την εφαρμογή της πολιτικής της Συνοχής σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
Υπενθυμίζεται ότι με την έννοια της πολιτικής της Συνοχής η Ένωση εννοεί εκείνη τη στρατηγική που προωθεί και υποστηρίζει τη συνολική και σφαιρική κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των κρατών-μελών και των περιφερειών τους.
Η Κοινότητα συγχρηματοδοτεί από τον προϋπολογισμό των τριών ταμείων της ?συνοχής, περιφερειακής ανάπτυξης, και κοινωνικό ταμείο- τη πολιτική της Συνοχής με 347.41 δισ. ευρώ (σ.σ. 35.7% του προϋπολογισμού της για την περίοδο 2007-2013) που κατανέμονται μεταξύ των κοινοτικών χωρών.
Η Ελλάδα είχε πετύχει από αυτό το συνολικό ποσό να της δοθεί ένα ποσό της τάξης των 20 δισ. 400 εκατ. ευρώ.(ΕΣΠΑ, όπως ονομάζεται το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης).
Σήμερα, οι χώρες ?μέλη έχουν εγκρίνει κατά μέσον το τριπλάσιο περίπου αριθμό σχεδίων και προγραμμάτων (27%) από την Ελλάδα (11.9%). Πρέπει δε να σημειωθεί ότι η Κομισιόν συστήνει πως αν θέλει κανείς να εκτιμήσει τις επιδόσεις μιας χώρας σ αυτόν τον προγραμματισμό να μην το κάνει συγκρίνοντας την με άλλες χώρες αλλά με το μέσο κοινοτικό όρο που είναι όπως αναφέρουμε πιο πάνω της τάξης του 27%.
Αυτά τα υπό σχεδιασμό και έγκριση σχέδια και προγράμματα καλύπτουν τομείς όπως οι μεταφορές, έργα υποδομών, η ενέργεια, έργα για την προστασία του περιβάλλοντος), τη διαρθρωτική αντιμετώπιση της ανεργίας, την ανάκαμψη περιοχών που βρίσκονται σε βιομηχανική παρακμή, την επιμόρφωση, τη μετεκπαίδευση και η επαγγελματική κατάρτιση όπως και την ανάπτυξη της κοινωνίας της πληροφορίας, τη τεχνολογία και την έρευνα καθώς και τη ψηφιακή οικονομία Στόχος όλων αυτών των κοινοτικών συγχρηματοδοτήσεων δεν είναι απλώς η ανάπτυξη κάθε κοινοτικής χώρας αλλά και η υποβοήθηση της να βγει με επιτυχία από τη μεγάλη χρηματοοικονομική διεθνή κρίση.
Μέχρι σήμερα η Ελλάδα που αντιμετωπίζει και τη μεγαλύτερη απ΄ όλες τις κοινοτικές χώρες κρίση, δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει και εγκρίνει παρά μόνο σχέδια και προγράμματα που αντιπροσωπεύουν μόλις 2 δισ. 428 εκατ. ευρώ ενώ τα άλλα 19 περίπου δισεκατομμύρια που δικαιούται βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.

ΕΣΠΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Εξέλιξη αξιολόγησης επενδυτικών προτάσεων για το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Επιστημόνων - Ελευθέρων Επαγγελματιών
31/3/2010

Η αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων που έχουν υποβληθεί στα πλαίσια του Προγράμματος Ενίσχυσης Επιστημόνων - Ελευθέρων Επαγγελματιών βαίνει προς την ολοκλήρωση της. Εντός 15ημέρου όλοι οι υποψήφιοι επενδυτές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την Υπουργική Απόφαση (ΥΑ), θα ενημερωθούν ηλεκτρονικά και με γραπτή επιστολή για το αποτέλεσμα της αξιολόγησης της πρότασης τους.

ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν.

από panos » Τρί Μαρ 30, 2010 11:33 am

Ναι επιτέλους το ΕΣΠΑ ξεκινά। Ήταν σαφές στη συνέντευξη τύπου ότι το Υπουργείο έχει άγχος να ξεκινήσει το ΕΣΠΑ να ανακοινώνει δράσεις।
Και αυτό διότι με τις επενδύσεις, κινείται χρήμα. Αυτό βέβαια, όταν υπάρχει χρήμα να κινηθεί.
Γιατί ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος.
Και κάπως έτσι είναι οι περισσότερες επιχειρήσεις.
Και είδαμε τα ποσοστά επιδότησης να μειώνονται ώστε να επιδοτηθούν περισσότεροι.
Ναι, αλλά περισσότεροι που θα βάλουν ως ίδια συμμετοχή περισσότερα;
Και μάλιστα θα διεκδικήσουν από τις ερμητικές Τράπεζες το δανεισμό τους;
Αρκετά ριψοκίνδυνο θα ήθελα να πω.

Το Υπουργείο βρίσκεται στον τελικό σχεδιασμό των δράσεων αυτών. Ας ελπίσουμε ότι θα πράξει 3-4 κινήσεις που είναι εξαιρετικά σημαντικές:

α) Το δάνειο που προβλέπει το χρηματοδοτικό σχήμα της επένδυσης και η εκχώρηση της επιδότησης σε Τράπεζα (δάνειο άλλου τύπου), να εγγυοδοτούνται από το ΤΕΜΠΜΕ.
Τα 28 δις εγγυήσεων δεν εξαντλήθηκαν πέρσι, άρα υπάρχουν για να εγγυηθούν όλο το ΕΣΠΑ. Δεν χρειάζεται να τρέμει το φυλλοκάρδι των επενδυτών αν θα τους εγκρίνει η Τράπεζα το δάνειο ή αν θα τους προσημειώσει όλα τα ακίνητα για να εκδώσει εγγυητική επιστολή (αυτή που απαιτείται για τη λήψη της προκαταβολής).
β) Να απαγορεύσει στις Τράπεζες το δικαίωμα να δανειοδοτούν μόνο αυτές που είναι φορείς υποδοχής προτάσεων, τους επενδυτές. Θέτουν μετά την έγκριση υψηλό επιτόκιο και ο επενδυτής δεν μπορεί να κάνει κάτι.
γ) Η ίδια συμμετοχή να ζητείται πριν την υπογραφή της σύμβασης με τον Ενδιάμεσο Φορέα και όχι στην υποβολή. 4 και 5 μήνες πριν την έγκριση κανένας στην Ελλάδα δεν αποταμιεύει χρήματα για μια πιθανή έγκριση σε πρόγραμμα επδότησης. Και σε καμία περίπτωση να μην ζητείται 6 μήνες κίνηση λογαριασμού τραπέζης που δεν έχει κανένα νόημα απολύτως (μόνο παρασύρει τους επενδυτές στην υποδούλωση προς τις Τράπεζες)
δ)Να καταρτισθεί πρόγραμμα δράσεων για το 2010. Είναι απαράδεκτο να περιμένουμε κάθε φορά ποια δράση βγαίνει και με πόσα χρήματα, μετά από 15 ημέρες. Επιτέλους, ένας προγραμματισμός. Δεν μπορεί η Ρουμανία να έχει κάνει πρόγραμμα επιδοτήσεων για όλο το 2010 ήδη από 9 Μαρτίου και εμείς να μην ξέρουμε τίποτα.
ε)Να ελεγχθούν οι Τράπεζες αναφορικά με τη λειτουργία τους και των υπεργολάβων τους στις δράσεις που διέρχονται αυτών στο ΕΣΠΑ. Οι Τράπεζες καλή θέληση δεν έδειξαν ποτέ. Ό,τι αφήνεται στις Τράπεζες βαίνει προς το συμφέρον τους. Το Υπουργείο να θέσει κανόνες ως εργοδότης τους (αφού αμοίβονται για τη δουλειά τους) και να ορίσει ρήτρες και ποινές για κακώς κείμενα.

Αυτά και περιμένουμε τις τελικές μορφές των οδηγών των δράσεων.

Ακολουθούν ακριβώς μετά το Πάσχα και οι υπόλοιποι κλάδοι.
Το στυλ αυτή τη στιγμή είναι μικρές δράσεις προς στοχευμένους παραλήπτες.
Έτσι θα πορευθεί η ιστορία του ΕΣΠΑ το 2010.
Σίγουρα είναι δύσκολη η εξισορρόπηση του Προγράμματος Σταθερότητας και του ΕΣΠΑ, αλλά αν θέλουν οι άνθρωποι του Υπουργείου, ΜΠΟΡΟΥΝ.
ΑΣ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ (με το ύφος Υποτακτικής και μόνον).

Αναμένουμε νεότερα.


Πάνος Παναγιωτόπουλος
http://www.e-espa.gr
panos

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

ΕΣΠΑ: Νέα προγράμματα 275 εκατ. ευρώ- ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ ΓΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

NAFTEMPORIKI.GR Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010 13:04
Τελευταία Ενημέρωση : 30/03/2010 15:57




Τέσσερα προγράμματα του ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 275 εκατ. ευρώ παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη.
Τέσσερα προγράμματα του ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 275 εκατ. ευρώ, παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη.
Υπό τον τίτλο «Ελληνική Μεταποίηση 2010», η υπουργός παρουσίασε τέσσερις νέες δράσεις που όπως είπε, θα φέρουν 275 εκατ. στην αγορά και αφορούν την ενίσχυση 6.000 υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ). Το ποσοστό της επιχορήγησης φθάνει το 45% ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή.
Δράση 1 : Mεταποίηση στις νέες συνθήκες
Η πρώτη δράση είναι προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ και θα προκηρυχθεί στις αρχές Μαΐου. Το ύψος του επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 40.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ.
Το πρόγραμμα αφορά επιχειρήσεις που θέλουν να εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία και τη διοίκησή του, την παραγωγική τους διαδικασία, να αναβαθμίσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, να εξασφαλίσουν λειτουργία με μεθόδους φιλικότερες προς το περιβάλλον, για ανάπτυξη καινοτομίας, εισαγωγή τεχνολογιών πληροφορικής και για να διατηρήσουν τη θέσεις απασχόλησης και όπως είπε η υπουργός, η διατήρηση των θέσεων εργασίας είναι κριτήριο αξιολόγησης.
Οι ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ ατομικές επιχειρήσεις (βιβλία Β και Γ κατηγορίας) και συνεταιρισμοί που απασχολούν μέχρι 50 εργαζόμενους και τζίρο μέχρι 10 εκατ. ευρώ μπορούν να έχουν δημόσια επιχορήγηση 35% - 40% - 45% ανά γεωγραφική περιοχή.
Δράση 2 : Πράσινη Επιχείρηση 2010
Η δεύτερη δράση είναι προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ και θα προχωρήσει αμέσως μετά το Πάσχα. Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις ανέρχονται σε 600, ενώ το ύψος των επενδυτικών σχεδίων θα κυμαίνεται από 30.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ.
Το πρόγραμμα αφορά τις ίδιες κατηγορίες επιχειρήσεων με την προηγούμενη δράση και το ίδιο ύψος επιχορήγησης ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη.
Δράση 3 : Πράσινες Υποδομές
Το πρόγραμμα Πράσινες Υποδομές, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, είναι ανοικτό και σε νέες επιχειρήσεις και αφορά ειδικά τις επιχειρήσεις του τομέα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων. Το ύψος των επενδυτικών σχεδίων κυμαίνεται από 300.000 ευρώ έως 2,5 εκατ. ευρώ.
Από το πρόγραμμα που επίσης θα προκηρυχθεί μετά το Πάσχα, εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν 100 επιχειρήσεις - ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, ατομικές επιχειρήσεις (βιβλία Β και Γ κατηγορίας) και συνεταιρισμοί μέχρι 250 εργαζόμενους και με τζίρο μέχρι 50 εκατ ευρώ.
Η δημόσια επιχορήγηση ανά γεωγραφική ζώνη είναι 30%-35%-40% για μεσαίες επιχειρήσεις, 35%-40%-45% για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Στόχοι του προγράμματος είναι η τόνωση της επιχειρηματικότητας στον τομέα της απορρύπανσης βιομηχανικών αποβλήτων, η βελτίωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού προφίλ των επιχειρήσεων, η κάλυψη του ελλείμματος της χώρας σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων και η επέκταση της δυναμικότητας της βιομηχανίας για την αξιοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών.
Δράση 4 : Ενδυση και Υπόδηση Νέες Προοπτικές
Η τέταρτη δράση, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, αφορά περίπου 350 επιχειρήσεις. Το ύψος των επενδυτικών σχεδίων κυμαίνεται από 30.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις και από 80.000 ευρώ έως 200.000 για τις μεσαίες.
Η δημόσια επιχορήγηση ανά γεωγραφική ζώνη θα είναι 30% - 35% - 40% για μεσαίες επιχειρήσεις και 35% - 40% - 45% για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Αφορά ΟΕ, ΕΠΕ, ΕΕ, ατομικές (βιβλία Β και Γ κατηγορίας) που απασχολούν μέχρι 250 εργαζόμενους και με τζίρο μέχρι 50 εκατ ευρώ.
Στόχοι του προγράμματος, το οποίο θα προκηρυχθεί μετά το Πάσχα, είναι η ενίσχυση της προβολής των προϊόντων των ελληνικών επιχειρήσεων στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά, ο «αναπροσανατολισμός» της εγχώριας μεταποιητικής δραστηριότητας κατά τρόπος ώστε παραδοσιακοί κλάδοι να εξελιχθούν σε κλάδους με προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας ενώ δίδει κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις για ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτομίας.
Αλλά δύο προγράμματα για νέους επιχειρηματίες
Σε ερώτηση για τη νέα επιχειρηματικότητα, η κ. Κατσέλη διευκρίνισε ότι ετοιμάζονται και θα ανακοινωθούν στο προσεχές μέλλον δύο νέα προγράμματα για νέους επιχειρηματίες, τα οποία όπως είπε θα είναι μέσω ΕΣΠΑ και ΤΕΜΠΜΕ
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν (μετά και τις εγγυήσεις της ΕΚΤ) θετικές κινήσεις από την πλευρά των τραπεζών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«ΝΔ: Κάλλιο αργά παρά ποτέ»
«Επιτέλους, το Υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε σήμερα – μετά από έξι μήνες αδράνειας - τέσσερα προγράμματα του ΕΣΠΑ, τα οποία όλα, εκτός από ένα, είχαν ήδη προετοιμαστεί και δρομολογηθεί, με σχετικές μάλιστα ανακοινώσεις, από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο του προγράμματος "Επιχειρώ". Αναφερόμαστε στα προγράμματα "Πράσινη Επιχείρηση", "Πράσινες Υποδομές" και "Ένδυση και Υπόδηση"», σχολίασε ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, και πρόσθεσε:
«Είχαμε καλέσει την κυβέρνηση, όταν παρουσιάσαμε τις 23 αναπτυξιακές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Σήμερα το κάνει, μειώνοντας τη δημόσια επιχορήγηση, και υιοθετώντας διάφορες δευτερευούσης σημασίας αλλαγές που δεν δικαιολογούν την καθυστέρηση αυτή σε μια τόσο κρίσιμη οικονομική συγκυρία. Εν πάσει περιπτώσει, κάλλιο αργά παρά ποτέ».

ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ-ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Πρώτη δημοσίευση: 30.03.2010 09:32
Ένα κομμάτι από την πίτα του ΕΣΠΑ θα μοιράσει σήμερα σε...
ιδιώτες και επιχειρήσεις το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, που ενεργοποιεί 4 προγράμματα κοινοτικών ενισχύσεων.

Με το πρόγραμμα "Πράσινες υποδομές" θα διατεθούν περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ για την αλλαγή δομικών στοιχείων των παλαιών κατοικιών και πολυκατοικιών της Αθήνας με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης. Θα επιδοτείται η αλλαγή κουφωμάτων, η εκ των υστέρων τοποθέτηση μόνωσης και γενικά οι αλλαγές στα υλικά που μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια.

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της μεταποίησης με το ποσό των 100 εκατ. ευρώ. Με βάση την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων παλιότερου προγράμματος αποφασίστηκε η στόχευση του δεύτερου κύκλου να είναι στη μεταποίηση και μάλιστα στις επιχειρήσεις μέχρι και 10 άτομα.

Το τρίτο πρόγραμμα αφορά την «ενίσχυση της εξωστρέφειας μικρομεσαίων επιχειρήσεων κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης, υπόδησης, δέρματος». Σύμφωνα με πληροφορίες θα χρηματοδοτεί επιχειρηματικά σχέδια προσαρμογής των επιχειρήσεων αυτών στο νέο περιβάλλον με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και τη στήριξη της παρουσίας τους στις ξένες αγορές. Στο πρόγραμμα αναμένεται να διατεθούν περίπου 50 -80 εκατ. ευρώ.

Το τέταρτο πρόγραμμα αφορά την «πράσινη δραστηριότητα». Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα θα ενισχύει επενδύσεις που θα κάνουν τις εταιρείες πιο «φιλικές προς το περιβάλλον και μέσω αυτών θα δοθούν επιδοτήσεις συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στις δαπάνες που θα επιδοτούνται θα είναι η επέκταση της χρήσης ΑΠΕ για την θέρμανση και ψύξη των επιχειρήσεων εγκαταστάσεις για ανακύκλωση απορριμμάτων και νερού και γενικότερα φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες.

Σύμφωνα με συνεργάτες της υπουργού Οικονομίας επιταχύνεται το «ξεπάγωμα» μεγάλων ιδιωτικών επενδυτικών προγραμμάτων συνολικής αξίας 20 δισ. ευρώ με τη συνεννόηση όλων των συναρμόδιων υπουργείων.

Επιπλέον μέσα στον Μάιο θα εξοφληθούν όλες οι οφειλές του Δημοσίου σε επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, ήταν της τάξης των 900 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 350 εκατ. έχουν ήδη καταβληθεί. Μέσα στο β’ εξάμηνο του 2010 θα χρηματοδοτηθούν όλα τα επενδυτικά προγράμματα που θα αξιολογηθούν θετικά (έχουν κατατεθεί 3.500), αξιολόγηση η οποία θα ολοκληρωθεί τον Μάιο. Τον ίδιο μήνα θα ψηφιστεί και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος θα στοχεύει στις εξαγωγές, στην καινοτομία και στην πράσινη ανάπτυξη.

ΕΝΤΟΝΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΚΑΤΑ ΚΑΤΣΕΛΗ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010
ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΖΕΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Οι υπουργοί δίνουν πανελλήνιες...
Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ
Μαζί με τους μαθητές τον ερχόμενο Ιούνιο θα εξεταστούν για τη μέχρι τότε επίδοσή τους και οι υπουργοί της κυβέρνησης.
Ο Γ. Παπανδρέου καθώς προσέρχεται στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Τον Ιούνιο ετοιμάζει διαγώνισμα για τους υπουργούς, εν όψει φθινοπωρινού ανασχηματισμού Το «μάθημα» που θα κρίνει ποιοι θα «προβιβαστούν», ποιοι θα πάνε σπίτι τους όταν γίνει ανασχηματισμός και ποιοι θα μείνουν «μετεξεταστέοι» για το φθινόπωρο είναι η πιστή και γρήγορη εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Ταυτόχρονα όμως μέσα σε αυτό το διάστημα συνεχείς θα είναι οι εξετάσεις που θα δώσει η ελληνική οικονομία:
- Στις διεθνείς αγορές με τον δανεισμό ύψους πάνω από 20 δισ. ευρώ που θα συνάψει η Ελλάδα μέχρι το τέλος της άνοιξης. Το πρώτο τεστ για δάνειο 5 δισ. θα δοθεί τις επόμενες μέρες.
- Στην τριμερή επιτροπή επιτήρησης (Ε.Ε., Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) για τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τον Ιούνιο ο πρωθυπουργός θα δώσει μία ακόμα ευκαιρία στα «αταίριαστα ζευγάρια» της κυβέρνησης να συνεργαστούν αποτελεσματικά, αλλά και στους υπουργούς, που χειρίζονται κρίσιμους τομείς, να αναπτύξουν τις πρωτοβουλίες τους και να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του. Τα θέματα που εμπεριέχονται στο ΠΣΑ και τα οποία θα κρίνουν τους ίδιους και το κυβερνητικό έργο είναι:
1 Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
2 Η αύξηση των εσόδων (ΦΠΑ, είσπραξη φόρων από τη φοροδιαφυγή κ.ά.).
3 Η μείωση των δαπανών.
4 Η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
5 Η αποτελεσματική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών.
6 Η ανάπτυξη.
7 Η πράσινη ανάπτυξη.
8 Η προώθηση του «Καλλικράτη».
Στην οικονομία
Πρώτο στη λίστα το «αταίριαστο ζευγάρι» Γ. Παπακωνσταντίνου και Λούκα Κατσέλη που δεν συνεργάζονται αρμονικά, παρ' ότι ανήκουν στο οικονομικό επιτελείο.
Στο Μαξίμου η κυρίαρχη άποψη είναι θετική για τον υπουργό Οικονομικών, παρά τα επιμέρους λάθη του (π.χ. τέλη κυκλοφορίας, τροπολογία για γονική παροχή, φορολόγηση αποζημίωσης), τα οποία όμως τα αποδίδουν στα μεγάλα και κρίσιμα θέματα που κλήθηκε μέχρι τώρα να χειριστεί (π.χ. προϋπολογισμός, Πρόγραμμα Σταθερότητας, φορολογικό, διεθνείς επαφές για την οικονομία κ.ά.). Το Μαξίμου θεωρεί ότι έχει τον τρόπο του να περνάει την πολιτική του και να στέκεται αποτελεσματικά στις διεθνείς επαφές.
Καθοριστικός παράγοντας για την πορεία της οικονομίας είναι ο τομέας της ανάπτυξης.
Η Λούκα Κατσέλη θα κριθεί τόσο για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ όσο και για την κατάθεση του αναπτυξιακού νόμου. Το τελευταίο διάστημα από πηγές του Μαξίμου αφήνεται να διαφανεί δυσαρέσκεια για την τακτική της υπουργού Οικονομίας, αφενός μεν για καθυστερήσεις στα παραπάνω θέματα (ΕΣΠΑ, αναπτυξιακό νόμο), αφετέρου για τη μη απόδοση αρμοδιοτήτων στους δύο υφυπουργούς της, στον Σ. Αρναουτάκη, κυρίως όμως στον Μ. Μπόλαρη, που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-Έγκριση 24 Ιδιωτικών Επενδύσεων Για Ένταξη Στον Αναπτυξιακό Νόμο

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες έγκρισης των νέων επενδυτικών σχεδίων, που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/04, καθώς με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Φώτη Χατζημιχάλη την Πέμπτη 4-3-2010 συνεδρίασε για τρίτη φορά, σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Γνωμοδοτική Επιτροπή του άρθρου 7.
Στη συνεδρίαση αυτή που πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου εγκρίθηκαν είκοσι τέσσερις (24) αιτήσεις ιδιωτικών επενδύσεων για την υπαγωγή τους στις διατάξεις του παραπάνω Νόμου, συνολικού κόστους 21.657.111,30 ευρώ - δημόσιας δαπάνης 12.751.566,30 ευρώ & επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) 123.900,00 ευρώ, ήτοι μέσο ποσοστό επιχορήγησης 58,88 % .
Επίσης πιστοποιήθηκε η ολοκλήρωση , έναρξη παραγωγικής λειτουργίας & η οριστικοποίηση του κόστους τριών (3) επενδύσεων που είχαν υπαχθεί στις διατάξεις του παραπάνω νόμου, συνολικού κόστους 2.200.993,74 ευρώ & δημόσιας δαπάνης 1.247.445,18 ευρώ.
Αναλυτικότερα :
1) Στο Νομό Λακωνίας και συγκεκριμένα στα Δ.Δ. Πλατάνας του Δήμου Θεραπνών, Αρχοντικού του Δήμου Σμύνους, Αιγιών του Δήμου Γυθείου & Κοίτας του Δήμου Οιτύλου, εγκρίθηκαν τέσσερα επενδυτικά σχέδια τα οποία αφορούν επέκταση & εκσυγχρονισμό με την παραγωγή νέων προϊόντων μονάδας επεξεργασίας ξύλου, ίδρυση μονάδας παραγωγής ετοίμου σκυροδέματος & εκσυγχρονισμό δύο ελαιοτριβείων, συνολικού κόστους 1.720.523,80 ευρώ δημόσιας δαπάνης 1.030.513,80 ευρώ
Επίσης στον τομέα του τουρισμού & συγκεκριμένα στα Δ.Δ. Πύργου Διρού, Αρεόπολης (2) & Βάθειας του Δήμου Οιτύλου , Νεοχωρίου του Δήμου Γυθείου & στην Κοινότητα Ελαφονήσου, εγκρίθηκαν έξι επενδυτικά σχέδια τα οποία αφορούν έξι ιδρύσεις ξενοδοχειακών μονάδων 3* & 4* συνολικής δυναμικότητας 190 κλινών, συνολικού κόστους 6.720.000,00 ευρώ & δημόσιας δαπάνης 4.032.000,00 & μία μετατροπή παραδοσιακού κτιρίου σε ξενοδοχείο Α΄ τάξης δυναμικότητας 8 κλινών, συνολικού κόστους 400.000,00 ευρώ & δημόσιας δαπάνης 240.000,00 ευρώ.
2)Στο Νομό Αργολίδας και συγκεκριμένα στο Δ.Δ. Φιχτίων του Δήμου Μυκηναίων, εγκρίθηκε ένα επενδυτικό σχέδιο του πρωτογενούς τομέα τα οποίο αφορά εκσυγχρονισμό πτηνοτροφικής μονάδας αυγοπαραγωγής, συνολικού κόστους 149.000,00 ευρώ & δημόσιας δαπάνης 59.760,00 ευρώ.
3) Στο Νομό Αρκαδίας και συγκεκριμένα στο Δ.Δ. Νεοχωρίου του Δήμου Τροπαίων, εγκρίθηκε ένα επενδυτικό σχέδιο του δευτερογενούς τομέα το οποίο αφορά εκσυγχρονισμό ελαιοτριβείου, συνολικού κόστους 996.000,00 ευρώ & δημόσιας δαπάνης 597.600,00 ευρώ.
Επίσης στον τομέα του τουρισμού & συγκεκριμένα στα Δ.Δ. Λεβιδίου του Δήμου Λεβιδίου & Βυτίνας του Δήμου Βυτίνας ,εγκρίθηκαν δύο επενδυτικά σχέδια τα οποία αφορούν μετατροπή δύο διατηρητέων κτισμάτων σε ξενοδοχεία Α’ τάξης συνολικής δυναμικότητας 26 κλινών, συνολικού κόστους 1.785.300,00 ευρώ & δημόσιας δαπάνης 1.071.180,00 ευρώ.
4) Στο Νομό Κορινθίας και συγκεκριμένα στο Δ.Δ. Κυλλήνης του Δήμου Στυμφαλίας, εγκρίθηκε ένα επενδυτικό σχέδιο του δευτερογενούς τομέα το οποίο αφορά επέκταση & εκσυγχρονισμό μονάδας εμφιάλωσης νερού, συνολικού κόστους 452.000,00 ευρώ - δημόσιας δαπάνης 65.940,00 ευρώ & επιδότησης leasing 123.900,00 ευρώ.

5) Στο Νομό Μεσσηνίας και συγκεκριμένα στα Δ.Δ. Φιλιατρών του Δήμου Φιλιατρών, Μεσσήνης & Βελίκας του Δήμου Μεσσήνης, Αλλαγής του Δήμου Οιχαλίας & Βασιλιτσίου του Δήμου Κορώνης, εγκρίθηκαν πέντε επενδυτικά σχέδια του δευτερογενούς τομέα τα οποία αφορούν ίδρυση μονάδας παραγωγής & εμφιάλωσης οίνου, ίδρυση μονάδας παραγωγής συμπυκνωμένου γλεύκους & εκσυγχρονισμό τριών ελαιοτριβείων, συνολικού κόστους 4.170.287,50 ευρώ & δημόσιας δαπάνης 2.496.172,50 ευρώ
Επίσης στον τομέα του τουρισμού & συγκεκριμένα στα Δ.Δ. Αχλαδοχωρίου του Δήμου Πεταλιδίου, Καρδαμύλης του Δήμου Λεύκτρου, Φοινικούντας του Δήμου Μεθώνης & Καλαμάτας του Δήμου Καλαμάτας, εγκρίθηκαν τέσσερα επενδυτικά σχέδια, τα οποία αφορούν δύο ιδρύσεις ξενοδοχείων 3* & 4* συνολικής δυναμικότητας 80 κλινών, μία επέκταση ξενοδοχείου 3* κατά 22 κλίνες & ένα εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχείου 4* δυναμικότητας 139 κλινών, συνολικού κόστους 5.264.000,00 ευρώ & δημόσιας δαπάνης 3.158.400,00 ευρώ.
Τέλος εγκρίθηκε η ολοκλήρωση & έναρξη παραγωγικής λειτουργίας τριών επενδύσεων που είχαν υπαχθεί στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/04 & η οριστικοποίηση του κόστους αυτών, στο ποσό των 2.200.993,74 ευρώ με δημόσια δαπάνη 1.247.445,18 ευρώ.
Συνολικά, από αρχής του έτους μέχρι σήμερα, έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου 3299/04, πενήντα οκτώ (58) επενδυτικά σχέδια, συνολικού κόστους 54.107.396,88 ευρώ, δημόσιας δαπάνης 30.698.421,99 ευρώ & επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης 505.926,00 ευρώ, ενώ έχει πιστοποιηθεί η ολοκλήρωση & έναρξη παραγωγικής λειτουργίας είκοσι έξι (26) επενδυτικών σχεδίων, το κόστος των οποίων έχει οριστικοποιηθεί στο ποσό των 23.585.611,62 ευρώ με δημόσια δαπάνη 10.406.800,43 ευρώ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ 11 ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010
11 νέες επενδύσεις που προστέθηκαν στις 3 επενδύσεις, της πρώτης συνεδρίασης της υπό την Γ.Γ.Π.Η. Δήμητρα Γεωργακοπούλου - Μπάστα αρμόδιας γνωμοδοτικής επιτροπής, εντάσσονται στα κίνητρα του Αναπτυξιακού Νόμου στην περιφέρεια της Ηπείρου.
Έπειτα από μια μεγάλη καθυστέρηση έξι περίπου μηνών, η Περιφέρεια Ηπείρου αρχίζει να ανεβάζει στροφές, αξιοποιώντας το χρηματοδοτικό εργαλείο του Αναπτυξιακού Νόμου και ικανοποιεί αιτήματα υποψηφίων επενδυτών που περιμένουν μήνες τώρα, να εξεταστούν οι φάκελοί τους... Στη συνεδρίαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Ν.3299/04 που έγινε την Πέμπτη στα γραφεία της Περιφέρειας Ηπείρου, εγκρίθηκε η υπαγωγή 11 μονάδων συνολικού κόστους επενδύσεων 7.708.292,00 ευρώ.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η Γενική Γραμματέας κατέστησε σαφές ότι η Περιφέρεια, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, υλοποιεί με ταχύτατους ρυθμούς τον Αναπτυξιακό Νόμο, στηλιτεύοντας την ολιγωρία του χθες. Όπως, χαρακτηριστικά ανέφερε «εκτός από τη χρηματοδότηση των επενδυτών, από το 2007 έως το Σεπτέμβριο του 2009, εκκρεμούσαν προς συζήτηση περίπου 100 επενδυτικά σχέδια, με αποτέλεσμα πολλοί επενδυτές να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και να μειώνονται σημαντικά οι θέσεις εργασίας». Στη συνέχεια η κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα επανέλαβε πως «στόχος είναι η ενίσχυση των τοπικών εισοδημάτων και η καταπολέμηση της ανεργίας στην Ήπειρο».
Οι επενδύσεις που εντάσσονται στον Αναπτυξιακό Νόμο είναι οι εξής:
- ΝΑΣΤΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Α.Ε.Β.Ε.): Ίδρυση βιομηχανίας κατασκευής εξειδικευμένων ξύλινων επίπλων, εξοπλισμού επαγγελματικών χώρων, σκαλών και ξύλινων κουφωμάτων στη θέση «Βρυσώκα» του Δ.Δ. Μπάφρας του Δήμου Ανατολής του Νομού Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 1.542.050,00 ευρώ, με ποσοστό επιχορήγησης 48%. Ε.Μ.Ε.:5
- ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ Κ. ΒΡΑΣΤΑΜΙΝΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε: Ίδρυση μονάδας παραγωγής προϊόντων ζαχαροπλαστικής στην οδό Κύπρου 92 του Δήμου Ηγουμενίτσας του Νομού Θεσπρωτίας, συνολικού κόστους 263.954,00 ευρώ, με ποσοστό επιχορήγησης 49%. Ε.Μ.Ε.:1
- ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Επέκταση ξενοδοχείου κλασσικού τύπου 3*, δυναμικότητας 10 δωματίων- 16 κλινών με αύξηση της δυναμικότητας σε 13 δωμάτια- 19 κλίνες στο Δ.Δ. Σκαμνελίου του Δήμου Τύμφης του Νομού Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 140.000,00 ευρώ, με ποσοστό επιχορήγησης 53%.
- ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ & ΣΙΑ Ο.Ε: Ίδρυση ξενοδοχείου πόλης τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων 3*, δυναμικότητας 6 διαμερισμάτων-7 δωματίων- 13 κλινών στο Δ.Δ. Πυρσόγιαννης του Δήμου Μαστροχωρίων του Νομού Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 633.000,00 ευρώ, με ποσοστό επιχορήγησης 52,9%.
- ΠΑΠΑΔΙΑΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.: Μετατροπή παραδοσιακού κτιρίου σε παραδοσιακό κατάλυμα Β' τάξης, 5 δωματίων στο Κάστρο Ιωαννίνων στο Νομό Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 303.500,00 ευρώ, με ποσοστό επιχορήγησης 52,5%. Ε.Μ.Ε.:0,5.
- ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ-ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ Α.Ε: Εκσυγχρονισμός ξενοδοχείου κλασικού τύπου 3* στα Σύβοτα του Δήμου Συβότων του Νομού Θεσπρωτίας, συνολικού κόστους 1.595.000,00 ευρώ, με ποσοστό επιχορήγησης 49%. Ε.Μ.Ε.:8,7.
- ΧΑΝΤΖΑΡΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε: Ίδρυση λατομείου αδρανών υλικών στο Μεσοβούνι του Δήμου Μαργαριτίου του Νομού Θεσπρωτίας, συνολικού κόστους 1.650.000,00 ευρώ, με ποσοστό επιχορήγησης 49%. Ε.Μ.Ε.:7.
- ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Εκσυγχρονισμός υφιστάμενης καθετοποιημένης μονάδας εκτροφής πουλερικών, παραγωγής ωοσκόπησης και τυποποίησης αυγών στη θέση «Βρυσόκα- Κασιδιάρη» στην Μπάφρα του Δήμου Ανατολής του Νομού Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 107.820,00 ευρώ, με ποσοστό επιχορήγηση 50%.
- ΘΩΜΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ: Εκσυγχρονισμός πτηνοτροφείου πάχυνσης πουλερικών, δυναμικότητας 10.000 πτηνών ανά εκτροφή, στη θέση «Μέγας Δρόμος» του Δ.Δ. Ροδοτοπίου του Δήμου Πασσαρώνος του Νομού Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 146.854,00 ευρώ, με ποσοστό επιχορήγησης 50%.
- ΝΟΥΤΣΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.: Ίδρυση στάβλου δυναμικότητας 600 προβάτων στη θέση «Κρεβάτα» του Δ.Δ. Κυψέλης του Δήμου Φαναρίου του Νομού Πρέβεζας, συνολικού κόστους 746.963,00 ευρώ, με ποσοστό επιχορήγησης40%.
- ΑΦΟΙ ΜΑΝΩΛΗ Ο.Ε.: Ίδρυση βιοτεχνίας επεξεργασίας μετάλλων στη θέση «Βλαχούλια ή Γρασίδια» του Δήμου Φιλοθέης του Νομού Άρτας, συνολικού κόστους 579.151,00 ευρώ, με ποσοστό επιχορήγησης 51%. Ε.Μ.Ε.:1.

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ, ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ.Γιατί δημιουργήθηκε το μπλόκ? Τι σκοπούς εξυπηρετεί?

Σαν αφελής Έλληνας,όπως χιλιάδες άλλοι, που είμαι πίστεψα ότι θα μπορούσα να υλοποιήσω τα επενδυτικά σχέδιά μου καταθέτοντας μία ολοκληρωμένη πρόταση προκειμένου να στηριχθώ από τον αναπτυξιακό-επενδυτικό νόμο 3299/2004.
Αφού αντιμετώπισα τις συμπληγάδες της ελληνικής γραφειοκρατίας και συνάντησα άπειρους "κύκλωπες" και "λεστρυγόνες" υπαλληλίσκους που θεωρούσαν τον εαυτό τους την "απόλυτη εξουσία" οι οποίοι έκαναν τα πάντα για να με απογοητεύσουν και να με τιμωρήσουν επειδή θέλω να προσφέρω στην οικονομία ενός εγκατελειμένου και ερημωμένου τόπου, κατάφερα μετά από πολύμηνο και πολυέξοδο γολγοθά να συγκεντρώσσω όλα αυτά τα χαρτιά και τις εγκρίσεις που απαιτούνταν από τον νόμο.
Κατόπιν ήρθα αντιμέτωπος με τους νόμιμους τοκογλύφους και νταβατζήδες της ελληνικής κοινωνίας, τις τράπεζες. Με είδαν σαν εξωγήινο και υπόδουλό τους, βγάζοντάς μου την πίστη για να μου δώσουν έγκριση για χρηματοδότηση μέρους της επένδυσής μου με τοκογλυφικούς όρους και εξασφαλίσεις.
Αφού ξεπέρασα όλους αυτούς τους ανασταλτικούς παράγοντες πίστεψα ότι ήρθε η λύτρωση από το μαρτύριο με την κατάθεση της επενδυτικής μου πρότασης στις υπηρεσίες του ελληνικού κράτους που είναι αρμόδιες για να εγκρίνουν και στηρίζουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη στον τόπο. ΑΜ ΔΕ !!!
Μαζί με χιλιάδες άλλους επενδυτές κάθομαι και περιμένω πότε θα φιλοτημηθεί να κινηθεί και να τις αξιολογήσει ο τερατώδης μηχανισμός του υπουργείου "Ανάπτυξης" ο οποίος δεν λέει να πάρει μπροστά και να εξετάσει έστω και μία. Ακόμη δεν έχουν κάνει ούτε καν την καταγραφή των προτάσεων.
Αφού τέλος πάντων κάποια στιγμή, σε ένα - δύο χρόνια αποφασίσουν να αφήσουν το βόλεμά τους και εγκρίνουν την επένδυσή μου, θα περάσω στο δεύτερο στάδιο των βασανιστηρίων.
Θα ολοκληρώσω την επένδυση μέσα στα υποχρεωτικά χρονοδιαγράμματα που με υποχρεώνει ο νόμος με απειλή ποινής απόρριψης -χωρίς αντίστοιχα να τηρεί και το κράτος τα δικά του υποχρεωτικά χρονοδιαγράμματα, χωρίς καμμία ποινή ή επίπτωση.
θα την εξωφλήσω πλήρως (με δικά μου χρήματα ή δάνεια), όπως είμαι υποχρεωμένος, προκειμένου να πιστοποιήσουν την ολοκλήρωση.
Θα περιμένω χρόνια για να μου δώσουν τα χρήματα της επιδότησης που δικαιούμαι- αν και ο νόμος τους υποχρεώνει να μου τα δώσουν μέσα σε ρητό χρονικό διάστημα.
Αν καταφέρω στο μεταξύ να γλυτώσω την χρεοκοπία και φτάσω απλά στα πρόθυρα αυτής, θα εισπράξω τα χρήματα της επιδότησης θα τα δώσω όλα για να πληρώσω τους τόκους από τα δάνεια που θα έχω πάρει για να πληρώσω τους προμηθευτές και θα ξεμπλέξω.
θα έχει τελειώσει το μαρτύριό μου.
θα έχω κάνει μία επένδυση με την οικονομική συνδρομή του ελληνικού κράτους (το σωστό είναι της Ευρωπαικής Ένωσης) που θα ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσόν των 0 ευρώ (επιδότηση μείον τόκοι δανείων = 0).
Θα έχω δώσει χιλιάδες μεροκάματα σε άνεργους-εργαζόμενους, θα έχω πληρώσει-και θα πληρώνω για όλη μου τη ζωή- ένα σκασμό φόρους και ΦΠΑ (το οποίο δεν θα μου επιστρέφουν ούτε με σφαίρες) και ΟΛΑ ΚΑΛΑ !!!
ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΤΕ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΤΟΥ ΕΣΠΑ Η ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΜΑ.
Άλλωστε τι μπορώ να κάνω μόνος μου? Πόσο μπορώ να διαμρτυρηθώ? Που μπορώ να βρώ το δίκο μου?
Μόνος μου ΤΙΠΟΤΑ !!!
ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΟΥΜΕ, ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΎΜΕ, ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ.
ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ.
ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΑΡΙZΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ !!!
ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΝΑ ΤΑ ΠΡΑΞΟΥΝ.
ΕΝΑΣ-ΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ !!!
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΙΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚ ΓΙΑ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΚΑΘΕ ΓΝΩΣΤΟ ΣΑΣ ΠΟΥ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΙΡΑ.

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Αναπτυξιακός Επενδυτικός νόμος 3299/2004 !!! Ευκαιρία για επενδύσεις ή θηλιά στο λαιμό των επενδυτών?

Στη χώρα που όλα σχεδιάζονται στο πόδι και υλοποιούνται στο πόδι (μάλλον στην πατούσα) μερικές χιλιάδες "ρομαντικοί" επέλεξαν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις χρησιμοποιώντας το υποτιθέμενο επενδυτικό εργαλείο του αναπτυξιακού-επενδυτικού νόμου ή άλλων επιδοτούμενων προγραμμάτων.
Πίστεψαν ότι δημιουργώντας νέες επενδύσεις έκαναν καλό στην εθνική οικονομία προσφέροντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας τόσο στο στάδιο της υλοποίησης όσο και στο στάδιο της λειτουργίας μετά την ολοκλήρωση. Ασφαλώς και στον εαυτό τους - άλλωστε δεν υπήρχε λόγος να ριψοκινδυνέψουν τα χρήματά τους.
Σε περίοδο οικονομικής κατάρρευσης πίστεψαν ότι θα εκτιμηθεί από το κράτος η προσπάθειά και η συνεισφορά τους και θα στηριχθούν μέσα από θεμοθετημένους νόμους που δημιουργήθηκαν για να βοηθήσουν την υλοποίηση νέων επενδύσεων διοχετεύοντας τους οικονομικούς πόρους που άλλωστε στο μεγαλύτερο ποσοστό τους δίνει η Ε.Ε.
Όμως έμπλεξαν στα αμάχητα και απίστευτα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας και αδιαφορίας με αποτέλεσμα να βρίσκονται στα πρόθυρα της απελπισίας καθώς κανείς δεν ενδιαφέρεται να κάνει το καθήκον του (από υπουργό έως υπάλληλο), το οποίο άλλωστε είναι υποχρεωμένοι εκ του νόμου να το κάνουν.
Δύο είναι τα στάδια της απελπισίας στα οποία περιέρχεται κάθε επενδυτής.
Πρώτα η μεγάλη αναμονή μέχρι να αξιολογηθεί και να εγκριθεί η πρότασή του με αποτέλεσμα να τινάζεται στον αέρα κάθε προγραμματισμός του.
Κατόπιν η πολυετής αναμονή για να εισπράξουν τα χρήματα που τους ανήκουν και τα οποία χρωστάνε δεξιά και αριστερά με αποτέλεσμα να οδηγούνται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης και χρεωκοπίας(και πολλές φορές μάλιστα να χρεωκοπούν).
Και για τα δύο - αξιολόγηση και εκταμίευση - το κράτος και οι υπηρεσίες του δεσμεύονται από τον νόμο με συγκεκριμμένα χρονοδιαγράμματα εντός των οποίων πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις ενέργειές τους. Όμως κανένας -χωρίς τιμωρία - δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του απέναντι σε επενδυτές που η παραμικρή παρατυπία ή λάθος ή μη τήρηση των δικών τους χρονοδιαγραμμάτων συνεπάγεται την απόρριψη των επενδύσεων τους και την επιστροφή των χρημάτων που τυχόν έχουν εισπραχθεί.
ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ !!!

Επενδυτές και επενδύσεις στην Ελλάδα !

Ξεκινάμε σήμερα μια προσπάθεια να υπερασπισθούμε τα συμφέροντά μας απέναντι στην πάγια πρακτική του Ελληνικού Κράτους, που οδηγεί τις επενδύσεις και τους επενδυτές στη χρεοκοπία.

Σας θέλουμε όλους κοντά μας, ενεργούς συμπαραστάτες !